Ioan Oltean: Dumnezeu sa le dea romanilor putere sa mai rabde! - Interviu

Luni, 20 Decembrie 2010, ora 12:37
5242 citiri
Ioan Oltean: Dumnezeu sa le dea romanilor putere sa mai rabde! - Interviu
Foto: Napoca News

Ioan Oltean sustine ca anul 2010 a fost unul in care pasiunea si patima politica au fost deasupra tuturor. Vicepresedintele PD-L critica incercarea Guvernului Boc de a impozita pensiile si spune ca a starnit mania multor milioane de pensionari, ceea ce se putea evita.

Am incercat sa aflam de la vicepresedintele PD-L Ioan Oltean cum vede anul politic 2010, cu bune si cu rele, si ce crede sau spera ca ne rezerva 2011.

In ceea ce priveste jocurile politice din 2010, Ioan Oltean a declarat intr-un interviu pentru Ziare.com ca viata politica din Romania a degenerat in 2010 si ca nu exista un an mai prost ca asta dupa 1990 incoace.

Desi s-a ferit sa faca o categorisire clara, in viziunea vicepresedintelui PD-L, presedintii partidelor de Opozitie se incadreaza in topul celor mai slabi oameni politici in 2010 din cauza ca au fost dezorientati si imaturi politic prin prisma multor atitudini pe care acestia le-au avut.

Cum in 2011, tot PD-L va fi actorul principal cel putin la inceput de an cand are programate alegeri, Ioan Oltean sustine ca Emil Boc are cele mai mari sanse daca ar accepta sa candideze din nou la sefia partidului, dar nu exclude alte candidaturi, ale lui Vasile Blaga, Adriean Videanu sau Gheorghe Falca.

Cat despre soarta Executivului Boc in 2011, Ioan Oltean intrezareste "mugurii reformei", care vor incepe sa apara in primavara anului viitor, si atunci Emil Boc are toate sansele sa se mentina la guvernare pana la inceputul anului 2012.

Pe de alta parte, vicepresedintele PD-L crede ca, in 2011, UDMR nu va parasi guvernarea, deoarece in 2010 s-a dovedit a fi un partener loial si constructiv.

Totusi, pentru ca Opozitia nu va renunta la lupta, Oltean intrevede in 2011 "o Romanie tensionata politic", asa ca ureaza romanilor ca Dumnezeu sa le dea "putere sa mai rabde".

Care credeti ca este cea mai inteligenta miscare politica a anului 2010? Dar cea mai proasta?

Nu stiu daca putem vorbi de miscari inteligente pentru ca in politica e mai greu sa gasesti asa ceva, ci miscari necesare, oportune, care sunt conforme cu un program de guvernare, luand in considerare ca eu sunt reprezentantul unui partid de guvernamant.

Iti pot spune insa cu certitudine care au fost masurile luate de catre actualul Guvern, cele mai nepopulare, insa care se bucura de o anumita comparatie. Si evident ca am aici in minte diminuarea salariilor cu 25%. Poate ca a fost cea mai nepopulara masura pe care Guvernul a luat-o in anul 2010, nu stiu daca a fost si inteligenta.

Dar pot sa va spun ca era absolut necesara si era absolut oportuna sub aspectul, evident, al implementarii programului de guvernare si al raporturilor noastre cu FMI si cu UE. Cand spun nepopulara nu ma refer la cea mai proasta, pentru ca e vorba de o masura necesara. Spun ca este nepopulara, adica nu este atractiva, deoarece a creat o reactie dura de respingere din partea celor care sunt in ultima instanta afectati de aceasta masura.

O masura proasta a fost incercarea Guvernului de a impozita pensiile. Aceea a fost o masura, in opinia mea, care putea fi evitata si care a starnit la vremea respectiva mania multor milioane de pensionari.

Faceti un top al celor mai buni trei oameni politici ai lui 2010.

E greu sa stabilesti o anumita ierarhie, cu atat mai mult cu cat mie, in general, nu mi-a facut placere sa fac asemenea asezari in pagina. Pot sa spun insa ca oamenii politici ai momentului sunt in mod categoric presedintele Romaniei, Traian Basescu; mai este premierul Emil Boc care sufera si suporta multe, multe, multe critici in anul acesta. Si aici putem adauga si alti reprezentanti, dar eu spun ca acesti doi sunt categorici pe cele doua locuri si cei mai vizibili prin prisma masurilor pe care Guvernul le-a luat anul acesta.

Nominalizati cel mai slab om politic al anului 2010.

Ma feresc de asemenea calificative. Sunt multi oameni politici care s-au descalificat prin atitudinile pe care le-au avut anul acesta, prin modul prin care s-au implicat in viata politica sau au colaborat cu Puterea, sau modul in care au stiut sa sustina, sa respinga anumite masuri ale vremii. Sunt multi, in primul rand sunt liderii celor doua formatiuni politice aflate in Opozitie, dar nu as vrea sa ii pozitionez pe un asemenea loc.

Pot sa spun insa ca sunt dezorientati si imaturi politic prin prisma multor atitudini pe care acestia le-au avut de-a lungul intregului an 2010.

In 2010, increderea romanilor in clasa politica a scazut dramatic. Mai pot face ceva politicienii pentru a recastiga increderea romanilor? Ce?

A fost un an foarte greu, un an in care pasiunea politica, patima politica au fost deasupra tuturor. 2010 a fost un an in care interesul general din partea oamenilor politici a lipsit cu desavarsire, primand interesul partidului pe care il reprezenta sau interesul unui grup. Viata politica in Romania a degenerat in 2010, nu exista un an mai prost ca asta dupa 1990 incoace. Atat pe scena politica, cat si in plan parlamentar unde de altfel se desfasoara precipitatiile politice.

De aceea, in momentul acesta cred ca e foarte greu ca oamenii politici sa identifice si sa creeze atitudini sau actiuni care sa le imbunatateasca imaginea. S-au compromis atat de mult incat cota de incredere, cota lor de apreciere pozitiva este foarte mica.

Evident ca anul 2011 ar putea determina o anumita imbunatatire a cotelor de incredere daca responsabilitatea, maturitatea lor politica si daca s-ar solidariza in ce priveste recunoasterea si promovarea intereselor generale. Daca s-ar solidariza si ar sustine acele masuri care vizeaza interesul Romaniei in plan intern si international, dar mi-e greu sa cred ca oamenii politici din Romania, din Opozitie, in acest moment sa aiba o asemenea conduita pentru faptul ca, repet, patima a intunecat mintile si le-a intunecat gandirea si de aceea ratiunea si responsabilitatea sunt categoric neglijate in acest moment.

2010 este un an pierdut pentru Romania din punct de vedere al dezvoltarii economice?

N-as putea pune din capul locului anul 2010 ca fiind pierdut. Anul 2010 este anul reformelor, anul in care Guvernul Boc a intrerprins cele mai profunde reforme in Romania pentru restructurare in planurile ei fundamentale. Iata ca luna aceasta Parlamentul e pe cale sa adopte ultimele acte normative care vizeaza reformarea profunda a Romaniei si aici am in vedere Legea bugetului, Legea Salarizarii, Legea Educatiei si odata ce acestea vor fi adoptate incheiem marele ciclu de reforme care vizau modernizarea Romaniei.

Este clar insa ca toate aceste masuri s-au luat pe parcursul anului si ele nu au fost de natura a genera o crestere economica simtita in planul vietii de zi cu zi a romanilor, dar eu cred ca ele vor incepe sa produca efecte anul viitor. Dar anul 2010 va putea fi calificat si ramane in istorie, in opinia mea, ca anul reformarii profunde a Romaniei.

Care considerati ca a fost cea mai buna decizie a Guvernului Boc in 2010? Dar cea mai proasta?

Cred ca reforma in ansamblul ei este un lucru bun chiar daca de moment nu a fost un lucru atractiv, a fost nepopulara, a fost de natura a incita spiritele, a incita sindicatele si oamenii politici aflati in Opozitie. Dar, repet, ele au fost masuri care vor produce efecte in anii urmatori.

Cea mai proasta masura a fost incercarea de impozitare a pensiilor, a fost o masura pe care Guvernul putea sa o evite si ea a fost gandita si a fost primita extrem de negativ de catre opinia publica romaneasca si mai ales de catre cei care ar fi fost "beneficiarii" acestei masuri.

In ce priveste evenimentele politice ale anului 2011, cine considerati ca este cel mai bun candidat pentru sefia PD-L? Si cine va asteptati sa castige alegerile din PD-L?

Sigur ca organizarea conventiei PD-L se asteapta cu mult interes nu numai de catre noi, membrii partidului, ci si de catre intreaga opinie publica romaneasca, pentru ca suntem partidul de guvernamant si nimeni nu poate sa trateze cu indiferenta foarte mare acest eveniment, si mai ales cine va fi cel ce va continua actul de guvernare in calitate de presedinte.

Sunt multi lideri politici ai PD-L care ar putea sa candideze sau ar putea sa fie socotiti ca potentiali presedinti sau candidati la presedintia PD-L. Unul dintre ei in mod categoric este cel care astazi este presedintele partidului, Emil Boc. N-ar putea fi excluse alte candidaturi, ale lui Vasile Blaga, Adriean Videanu, Gheorghe Falca, deci iata doar patru nume care se pot avea in vedere ca potentiale candidaturi la Conventia Nationala a PD-L care va avea loc probabil in martie, aprilie anul viitor.

Premierul Emil Boc, in ciuda lipsei lui de popularitate, din cauza reformelor pe care le-a dus, aceasta lipsa de popularitate s-a reflectat si in interiorul partidului, dar incontestabil el este, in opinia mea, cel care ar avea cele mai mari sanse daca ar accepta sa candideze.

Credeti ca Guvernul Boc va ramane la Putere pana la alegerile din 2012?

Nu fac prognoze pe un termen atat de lung. Cert este ca Emil Boc, Guvernul pe care il conduce, finalizeaza anul acesta, luna aceasta, cea mai mare parte a reformelor de restructurare a Romaniei.

Poate cu luna ianuarie va incepe un alt gen de reforma care va viza acele masuri de crestere a investitiilor in Romania si de creare a platformei in interiorul careia sa se resimta rezultatele pozitive ale reformei din cursul anului 2010. Vom trai si vom vedea, dar, daca mugurii reformei vor incepe sa apara in primavara anului viitor, Emil Boc are toate sansele sa se mentina la guvernare pana la inceputul anului 2012 si sper ca din acest punct de vedere nu vor fi probleme. Dar v-am spus ca ma refer la o prognoza pe un termen atat de lung.

Va iesi UDMR de la guvernare in 2011?

Nu. In opinia mea, UDMR s-a dovedit a fi un partener de guvernare loial, un partener de guvernare constructiv si interesat de realizarea programului de guvernare. In mare parte, si in obiectivele UDMR-ului s-au regasit in reforma si s-au implinit. 2011 nu poate decat sa le consolideze pozitia in guvernare si nicidecum sa le creeze motive de a pleca. Nu o sa pleci din guvernare cand pot sa culegi roadele pe care ar trebui sa le implementezi.

Descrieti in cateva cuvinte Romania anului 2011, asa cum o vedeti din punct de vedere politic, social si economic.

Romania anului 2011 va fi in continuare tulbure din punct de vedere politic, in sensul ca batalia politica intre Putere si Opozitie se va accentua pentru ca ne apropiem de anul electoral 2012. Cu certitudine Opozitia isi vede dejucate toate planurile care vizau rasturnarea Guvernului Boc in perioada de guvernare.

Acest lucru le scade, faptul ca nu au reusit, sansele in mod simtitor de a obtine acele procente ridicate in 2012, pe care le au acum in toate sondajele de opinie.

Dupa 1 ianuarie 2012 timpul curge favorabil PD-L si partidelor aflate la guvernare si in mod nefavorabil partidelor aflate in Opozitie. Si ei stiu acest lucru, de aceea lupta politica se va accentua, deci vom avea o Romanie tensionata politic.

Din punct de vedere economic, Romania anului 2011 cu siguranta va avea infatisarea pozitiva, in sensul ca masurile Guvernului vor incepe incetul cu incetul sa produca efectele scontate. Romanii vor incepe sa realizeze ca tot efortul pe care Guvernul Boc l-a facut nu a fost unul lipsit de eficienta, a fost unul care a fost bine gandit si bine determinat.

Din punct de vedere social, evident ca speram ca 2011 va fi mai bun, chiar daca la prima vedere nu pare asa. Probabil ca procentul de 10% ce va ramane neacoperit in 2011 din taierea salariilor va fi acoperit abia in 2012. Dar oricum trendul este unul pozitiv, unul ascendent si nu unul nici macar care sa stagneze ci dimpotriva.

Ce le urati romanilor pentru 2011?

In primul rand le urez sa fie sanatosi ca, daca esti sanatos, incerci si poti sa le rezolvi pe toate intr-un fel sau altul. De aceea, vreau ca Dumnezeu sa le dea sanatate tuturor romanilor, sa le dea putere sa mai rabde. De altfel noi rabdam de multi ani, sa speram ca rabdam in ultima instanta pe o speranta obiectiva si sa le dea Dumnezeu bine in casa si in afara ei, in asa fel incat sa existe cat mai multi romani multumiti.

La final de an greu, de criza economica si sociala, Ziare.com si-a propus sa afle printr-o serie de interviuri cu acelasi set de intrebari parerea unor reprezentanti de marca ai celor mai importante partide si institutii despre anul politic care a trecut, cu bune si rele, si ce ne asteapta in 2011

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Ioan Oltean interviu, #Boc impozitare pensii Oltean, #rabdare romani Oltean , #stiri Ioan Oltean