Cum s-a „ars” Ioan Niculae după ce a bătut palma cu Statul. Patronul Interagro, audiat în Dosarul Romgaz

Miercuri, 08 Iunie 2022, ora 21:30
6639 citiri
Cum s-a „ars” Ioan Niculae după ce a bătut palma cu Statul. Patronul Interagro, audiat în Dosarul Romgaz
Ioan Niculae a relatat la ICCJ cum a ajuns să ia gaze „pe caiet” de la Adriean Videanu. FOTO: Ionuț Mureșan

Ioan Niculae – patronul Interagro și co-inculpat cu Adriean Videanu în dosarul gazelor date „de pomană” de Romgaz în mandatul acestuia din urmă – susține că și-a plătit cu vârf și îndesat datoriile către stat, iar în final a primit o cantitate de gaze naturale cu 70% mai mică decât cea prevăzută în contract. Asta în condițiile în care – spune Niculae – rețeaua de gaze naturale stătea să „bubuie” în 2009, pentru că nu exista consum.

Ioan Niculae a fost audiat în calitate de inculpat în Dosarul Romgaz-Interagro, în care DIICOT îl acuză pe el și pe fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, de constituire de grup infracțional organizat și delapidare.

Prezent la Înalta Curte la scurt timp după ce a ieșit din pușcărie, mai exact după ce a executat 11 luni din pedeapsa de 5 ani la care a fost condamnat într-un alt dosar, Ioan Niculae a vorbit despre condițiile în care Interagro a beneficiat de reduceri substanțiale la gaze naturale în 2009, pe vremea când ministru era Videanu. Acesta din urmă a fost audiat pe data de 3 iunie, iar acum a venit rândul lui Ioan Niculae.

„S-a pus problema opririi activității pentru că nu mai era spațiu de depozitare pentru îngrășămintele chimice care nu au putut fi comercializate, nici pe piața internă și nici pe piața externă. În luna aprilie (2009) am fost convocați la Ministerul Economiei, toți marii consumatori de gaze naturale, pentru că exista o stare de pericol iminent, deoarece nu se mai consumau gaze naturale. Rețeaua naționale de gaze s-a confruntat cu cel mai mic consum de gaze doin istorie. Starea de pericol era mai accentuată în zona Olteniei, Târgu Jiu, în general în zonele în care se extrăgeau gaze naturale. Și atunci a apărut pentru prima dată ideea ca marii consumatori de gaze naturale să consumăm doar gaze din producție internă, ca să se prevină această stare de pericol, ca să nu fie oprite sondele de extracție. Într-o conductă în care tot bagi și nu consumi există pericolul de explozie. Dacă scoți din sondă, trebuie să bagi în conductă, dar dacă nu scoți din conductă, presiunea crește și există riscul de explozie”, a declarat Ioan Niculae.

În ce condiții a fost încheiat contractul Romgaz-Interagro

Patronul Interagro a explicat că principalul aport de gaze era din producția internă, 80 la sută, iar singura industrie care mergea în perioada de vară la fel ca în perioada de iarnă era industria chimică.

„Ne-au întrebat de ce oprim fabricile, am spus că suntem cu 2 fabrici oprite că ne-am blocat cu depozitarea. S-a luat decizia la vreo 2 săptămâni prin OUG să putem folosi gaze din intern. Este vorba de OUG 54/2009. Prevedea posibilitatea achiziționării de gaze din producție internă de către consumatorii intreruptibili. Ulterior, situația pe piața externă a început să se amelioreze. Noi începusem vindem din stoc îngrășăminte chimice către India, China și America și să ne plătim datoriile la Romgaz. Noi nu îndeplinea condițiile pentru discount, pentru că era un ordin din 2009 care condiționa acordarea reducerilor de inexistența datoriilor către Romgaz. Atunci am vorbit cu Romgaz pentru eșalonarea datoriilor. Interagro nu a beneficiat de discounturi în ianuarie-august 2009, pentru că avea datorii către Romgaz. Negocierile au fost pornite din inițiativa celor două părți: Romgaz avea interesul să își recupereze datoriile, iar Interagro să beneficieze de reduceri comerciale. La baza acestor negocieri nu a stat vreun act al guvernului, ci a reprezentat inițiativa celor două părți implicate. La momentul respectiv, în contextul crizei economice, nu cred că existau societăți comarciale care să nu aibă datorii la stat” a spus Ioan Niculae.

Patronul Interagro a relatat că a plătit cu vârf și îndesat datoriile pentru a putea beneficia de reduceri. În final, susține Ioan Niculae, Romgaz a livrat către Interagro o cantitate de gaze cu 70% mai mică decât se obligase prin contract.

„În cazul nostru erau două facturi din 2008 și două din 2009. Datoria era de vreo 210 milioane de lei, la care s-au adăugat dobânzi și suma s-a ridicat la 251 milioane de lei. În 14.07.2009 Interagro a încheiat cu Romgaz convenție de reeșalonare a datoriei plus dobânzi, penalități și majorări. În rechizitoriu se face o gravă eroare când se spune că Interagro a fost iertată de plata penalităților din moment ce acestea au fost cuprinse în convenția de reeșalonare”, a spus Ioan Niculae.

Ioan Niculae, luat la „bani mărunți” de judecător

Președintele completului de judecată a insistat să afle dacă Ioan Niculae și-a plătit, într-adevăr, datoriile la stat. Iată cum a decurs dialogul din sala de judecată.

Judecător: Au fost cuprinse, dar au fost plătite?

Ioan Niculae: Suma de 251 de milioane de lei era împărțită în 44 de rate lunare, dar la fiecare rată lunară se mai aplica o majorare formată din dobânda comercială a BNR, majorată cu 4 procente. După plata a celor 44 de rate urma ca Interagro să plătească penalitățile de întârziere.

Judecător: S-au plătit aceste sume?

Ioan Niculae: Concomitent cu această convenție de reeșalonare s-a încheiat și un contract de livrare gaze, urmare a unui plan de afaceri și a Cash Flow-ului depus de Interagro. Cred că a fost unicul contract la nivel european prin care furnizorul de gaze a impus o marja de +/-50% din cantitatea contractată. Adică putea prin contract de a ne livreze o cantitate cu 50 % mai mare sau mai mică decât cea contractată. În baza acestui contract Romgaz a livrat Interagro cantitate cu 70% mai mică decât cea contractată, destulă doar pentru funcționarea a 2 combinate. Apoi a sistat definitiv livrarea către Interagro ca urmare a deschiderii acestui dosar. Referitor la convenția de reeșalonare menționez că până în septembrie 2013 Interagro a achitat integral suma de bază - 251 milioane lei și dobânzile la dobânzi (60 milioane lei) așa că în 2013 am ajuns la peste 300 milioane de lei.

Cum justifică Videanu că i-a dat gaze ieftine lui Niculae

Adrian Videanu, fost ministru al Economiei, a susținut vineri, 3 iunie, că a aprobat în 2009 vânzarea de gaze ieftine de la Romgaz către compania Interagro deținută de Ioan Niculae, deoarece avea în plan contracararea efectelor crizei economice pe de-o parte, precum și a crizei gazelor naturale, pe de altă parte. „Fiecare metru cub de gaz vândut de Romgaz a fost vândut pe profit, indiferent dacă era sau nu cu reducere”, a susținut Adrian Videanu.

Pe scurt, Videanu susține că, din contră, Romgaz a făcut profit vânzând gaze ieftine către firmele lui Ioan Niculae. El a explicat că în contextul crizei economice din 2008-2009, consumul de gaze a scăzut, urmare a problemelor cu care se confruntau consumatorii industriali. Urmare a crizei financiare a fost criza gazelor naturale, deoarece producția depășea consumul, iar rețeaua risca să se blocheze.

Acuzațiile DIICOT în dosarul gazelor ieftine pentru Ioan Niculae

Conform DIICOT, membrii grupului au aplicat o strategie pe termen lung pentru a obţine o cantitate de gaze naturale de la Romgaz, fără ca acestea în fapt să fie plătite, sub disimularea că pentru gazele livrate au fost acordate discounturi.

„S-a reţinut că scopul asumat al grupării infracţionale iniţiate, constituite şi coordonate de către Ioan Niculae, reprezentant al persoanei juridice inculpate SC Interagro SA, a fost obţinerea ilegală a unor mari cantităţi de gaze naturale, cu precădere din producţia internă la preţuri cu mult mai mici decât cele practicate de SNGN Romgaz SA cu ceilalţi parteneri de afaceri, delapidând Romgaz SA prin însuşirea pentru SC Interagro SA a unei cantităţi de gaze echivalente a valorilor totale a discounturilor acordate”, mai spun procurorii.

DIICOT mai arată că grupul constituit şi condus de Ioan Niculae, ca reprezentant al SC Interagro SA, ar fi avut ca scop obţinerea de gaze naturale aproape în mod exclusiv din producţia internă, care se comercializează la preţuri de aproximativ patru ori mai mici decât gazele naturale din import (în perioada analizată preţul fiind de aproximativ 120 dolari pe 1.000 mc de gaze din producţia internă şi aproximativ 500 dolari pe 1.000 mc gaze naturale din import), eludând reglementările legale care obligau la comercializarea gazelor naturale în amestec (gaze naturale din producţia internă şi gaze naturale din import, la un preţ mediu).

Anchetatorii explică faptul că Ioan Niculae ar fi efectuat demersuri la nivelul conducerii Ministerului Economiei, acţionar majoritar la Romgaz SA, pentru a obţine ordine şi memorandumuri în încercarea de a se crea o aparenţă de legalitate.

Un prejudiciu de peste 300 de milioane de lei

„Prin emiterea ordinelor de ministru şi prin elaborarea de memorandumuri s-a încercat crearea unei aparenţe de legalitate a faptului că reducerile comerciale se acordă în mod egal şi nediscriminatoriu tuturor marilor consumatori de gaze naturale din România. În realitate aceste prevederi din ordine, memorandumuri, au fost emise pentru a susţine realizarea scopului pentru care grupul infracţional organizat a fost constituit. Dovada faptului că aceste facilităţi au fost acordate exclusiv pentru susţinerea interesului SC Interagro SA, facilităţi care s-au întemeiat pe influenţele inculpatului Ioan Niculae în rândul funcţionarilor guvernamentali, rezultă şi din împrejurarea că ceilalţi doi consumatori industriali similari, respectiv Azomureş SA Târgu Mureş şi Electrocentrale-ELCEN-Bucureşti SA, nu au beneficiat, necondiţionat, de reduceri de preţ în aceeaşi perioadă, deşi datoriile restante ale acestora erau cu mult mai reduse decât ale SC Interagro SA”, mai arată DIICOT.

Anchetatorii subliniază faptul că în domeniul gazelor naturale, în perioada în care Adrian Videanu a fost ministru al Economiei (decembrie 2008 - octombrie 2010), a fost iniţiată şi aprobată în Guvern OUG 54/2009, aprobată ulterior prin Legea nr. 332/2009, prin care s-a dispus ca livrarea gazelor naturale către consumatorii întreruptibili să se facă exclusiv din gazele naturale provenite din producţie internă, al căror cost era cuprins între 1/4 şi 1/3 din preţul gazelor naturale din import.

„Prin actele emise (ordine, memorandumuri), sub aparenţa legalităţii şi opozabilităţii erga omnes, s-au creat modalităţi de realizare a scopului infracţional, acordându-se reduceri comerciale, precum şi posibilitatea/dreptul de achiziţionare de gaze naturale doar din producţia internă la care a avut acces SC Interagro SA, aproape în mod necondiţionat, fără îndeplinirea cumulativă şi efectivă a condiţiilor prevăzute în acestea”, mai precizează DIICOT. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul adus Romgaz se ridică la suma de 282.630.330 lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#ioan niculae, #Adriean Videanu, #Romgaz, #InterAgro gaze, #Inalta Curte de Casatie si Justitie , #justitie