Un fost baron PSD de Neamț, emoționat la ultimul termen al procesului. Ioan Munteanu a și uitat că e inculpat, nu judecător: „Nu pot să mă pronunț, în dosarul meu sunt basme”

Miercuri, 18 Ianuarie 2023, ora 03:05
5379 citiri
Un fost baron PSD de Neamț, emoționat la ultimul termen al procesului. Ioan Munteanu a și uitat că e inculpat, nu judecător: „Nu pot să mă pronunț, în dosarul meu sunt basme”
Ioan Munteanu a luat 6 ani pe fond pentru o mită pe care a „spălat-o” cu ajutorul fiicei. FOTO: Ionuț Mureșan

Ioan Munteanu, fost șef al PSD Neamț condamnat pe fond la 6 ani de pușcărie pentru o mită de 400.000 de euro, a declarat în ultimul cuvânt marți, 17 ianuarie, la termenul final de la Curtea de Apel București, că acuzațiile din dosarul lui sunt „basme”, dar cu toate acestea a invocat prescripția.

Fostul baron PSD de Neamț s-a răzgândit de la un termen la altul, deoarece în data de 16 septembrie 2022 spunea că vrea să se judece în continuare cu procurorii DNA pentru a-și dovedi nevinovăția.

La termenul de marți al procesului – dată la care au avut loc dezbaterile finale – avocatul lui Ioan Munteanu a cerut încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei.

Ioan Munteanu a fost emoționat în ultimul cuvânt în fața instanței, deși pentru el lucrurile sunt cam clare: în perioada 2018-2022 Româna nu a avut legislație cu privire la întreruperea prescripţiei – așa-numita „prescripție specială” prevzută de art. 155 Cod procedură Cod penal, declarat neconstituțional de CCR – astfel că în cazul lui se aplică termenele prescipției generale, de la art. 154.

Cum faptele de luare de mită și spălare de bani sunt din 2009-2010, nu e o surpriză că Ioan Munteanu va scăpa nepedepsit, chiar dacă a fost condamnat pe fond la 6 ani de pușcărie.

Cu toate acestea, fostul șef al PSD Neamț a spus în ultimul cuvânt că nu se poate „pronunța” cu privire la acuzațiile DNA. Nici nu ar avea cum să se pronunțe, având calitatea de inculpat.

Fostul baron PSD: „În opinia mea, nu trebuia să fiu aici!”

Ioan Munteanu a susținut că dosarul este unul „fabricat”, în care denunțătorii au scris „basme”.

„Doamnă președinte, Onorată instanță, mi-e și foarte greu să vorbesc. Ascult, dar nu pot să mă pronunț asupra a ceea ce se spune. În opinia mea, eu nu trebuia să fiu aici. Din punctul meu de vedere, probele erau bine-pregătite. În dosarul meu nu sunt decât oameni care au profitat de instanțele de judecată, au beneficiat de libertate, oameni care au scris multe basme”, a declarat fostul șef al PSD Neamț.

Procurorii DNA au cerut la ultimul termen suspendarea procesului de corupţie al lui Ioan Munteanu până Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) va soluționa sesizarea trimisă de Tribunalul Bistrița în legătură cu riscul sistemic de impunitate generat de decizia CCR pe tema prescripţiei.

Instanța a respins, însă, cererea procurorilor și se va pronunța pe data de 16 febriarie 2023.

Munteanu nu risca nimic în caz că nu reușea să-i convingă pe magistrați să desființeze decizia Tribunalului București, deoarece în ipoteza unei condamnări definitive faptele rămân în continuare prescrise. Așadar, poziția procesuală a fostului șef PSD Neamț este mai degrabă cea pe care englezii o numesc „bluff”, iar șmenarii „cacealma”, atunci când joacă poker.

La termenul din 16 septembrie 2022, Președinta completului de apel l-a întrebat pe avocat dacă, în ipoteza aplicării deciziei CCR pe tema prescripţiei, dorește sau nu să se judece în continuare.

Ioan Munteanu a răspuns din picioare, solemn și scurt, ca în fața ofițerului de stare civilă, la cununie: „Da!”.

Fostul șef al PSD Neamț și-a băgat fiica (pe Raluca Munteanu) în bucluc cu DNA când a trecut o parte din șpagă prin firmele ei, iar pe fiul lui (Răzvan Munteanu) l-a băgat în Camera Deputaților, pe locul vacantat chiar de el, când a părăsit legislativul în urma problemelor penale. Evident, tot pe listele PSD.

Motivare: Ioan Munteanu „vorbea nonșalant despre comisioane”

Fostul șef al PSD Neamț, Ioan Munteanu, vorbea „nonșalant despre comisioane în virtutea unor algoritme politice”, fapt care „conturează o normalitate infracțională”, arată judecătorii Tribunalului București în motivarea deciziei de condamnate a acestuia la 6 ani de închisoare.

Ioan Muntean se judecă acum la Curtea de Apel București.

Ioan Munteanu a luat de două ori mita „în mână” de la Horațiu Bruno Berdilă, om de afaceri, director al Romsys, la Hotelul Radisson Blu, unde era cazat pe vremea când era parlamentar. Abia a treia oară s-a gândit Munteanu să disimuleze șpaga printr-o firmă a fiicei sale.â

Cei care l-au „dat în primire” la DNA pe Ioan Munteanu sunt Bruno Berdilă (cel care l-a denunţat pe Vasile Blaga la DNA) şi fostul primar al oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan zis „Pinalti”.

În trei „tranșe” a luat șpaga Ioan Munteanu:

  • 150.000 de euro la începutul lui 2010.
  • 200.000 de euro în perioada mai – iunie 2010.
  • 50.000 de euro în iulie 2011, ce a fost virată în contul unei societăţi indicată de Muntean, aparținând familiei sale.

Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre firma Suport Media SRL, administrate de fiica lui Ioan Munteanu, Raluca Munteanu.

Fiica lui Ioan Munteanu a spălat șpaga „în numele tatălui”

Pentru judecătorul fondului, faptul că Ioan Munteanu a ales să își implice fiica în activitatea infracțională a cântărit greu:

  • Se remarcă, de asemenea, faptul că inculpatul, în activitatea infracţională, a implicat şi membri ai familiei, primind sume de bani provenite din infracţiuni, prin firma administrată de fiica sa (care nu a fost audiată în cauză, aceasta fiind stabilită cu familia în America, potrivit celor arătate de inculpat), aspect ce imprimă o gravitate sporită faptelor săvârşite. Astfel, disimularea primirii sumei de 50.000 euro a presupus activităţi pe care le-a efectuat fiica inculpatului (întocmirea contractului fictiv, proces-verbal de recepţie, emiterea facturii, etc.).
  • Aceste aspecte urmează a primi ponderea corespunzătoare în procesul de individualizare a pedepsei. În ceea ce priveşte circumstanţele personale ale inculpatului, tribunalul reţine că acesta are în prezent 70 de ani, studii superioare, fiind de profesie inginer, are trei copii majori și nu este cunoscut cu antecedente penale.
  • Punând în balanţă ansamblul acestor considerente, prin prisma dispoziţiilor legale arătate anterior, tribunalul apreciază că în cauză se impune aplicarea unei pedepse cu închisoarea îndreptată peste mediu, respectiv, 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, respectiv, 5 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, acestea fiind apte să îndeplinească scopul preventiv şi pe cel punitiv al sancţiunilor penale”, arată judecătorul de la Tribunalul București în motivarea deciziei de condamnare.

Șefa spitalelor din București, plasată sub control judiciar. Este acuzată că ar fi primit mită constând în plata chiriei și a utilităților
Șefa spitalelor din București, plasată sub control judiciar. Este acuzată că ar fi primit mită constând în plata chiriei și a utilităților
Directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Oana Sivache, este acuzată de procurorii DNA că ar fi primit mită de la managerul Spitalului...
Președinte de federație condamnat la închisoare pe viață pentru luare de mită
Președinte de federație condamnat la închisoare pe viață pentru luare de mită
Chen Xuyuan, fostul preşedinte al Federaţiei Chineze de Fotbal între 2019 şi 2023, care a recunoscut că a luat mită, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, în cadrul amplei campanii...
#Ioan Munteanu PSD, #luare de mita, #condamnare, #prescriptie, #curtea de apel bucuresti, #CCR , #justitie
Comentarii