Ioan Mircea Pascu, despre criza din R.Moldova: Nu cred ca este o intamplare

Vineri, 08 Martie 2013, ora 20:50
3660 citiri
Ioan Mircea Pascu, despre criza din R.Moldova: Nu cred ca este o intamplare
Foto: ghimpele.ro

Europarlamentarul Ioan Mircea Pascu (PSD), fost ministru al Apararii Nationale, considera ca nu este intamplatoare declansarea crizei politice din R.Moldova si ca este nevoie de un efort comun al familiilor europene - liberali, social-democrati - care sa incerce o rezolvare de ultim moment.

"Pe mine ma frapeaza faptul ca aceasta criza a survenit intr-un moment extrem de bun pentru Republica Moldova in raporturile cu Uniunea Europeana. Exact de asta nu aveau nevoie in acest moment si iata ca s-a intamplat.

Nu cred ca e o intamplare, dar nu cunosc situatia. Stiu ca au existat frictiuni in interiorul coalitiei, premierul a desfiintat postul domnului Plahotniuc, de la democrati, domnul Plahotniuc a sprijinit motiunea de cenzura initiata de comunisti si am ajuns in aceasta situatie care, practic, arunca in necunoscut tot inceputul negocierilor propriu-zise cu Uniunea Europeana", a declarat europarlamentarul PSD pentru Ziare.com.

Intrebat daca mai exista totusi o posibilitate de rezolvare rapida si pozitiva a situatiei, astfel incat R.Moldova sa ramana pe drumul european, Ioan Mircea Pascu s-a aratat increzator.

"Eu cred ca da. Ei sunt motivati de lucrul acesta, problema este ca in momentul de fata nu stiu in ce masura se pot evita alegerile anticipate. Or, daca avem alegeri anticipate s-ar putea ca actualul raport de forte, care era favorabil integrarii in UE, sa nu se mai regaseasca in noul parlament si atunci lucrurile sunt intr-adevar in plutire totala", a raspuns acesta.

Dupa ce, vara trecuta, a comentat evenimentele de la Bucuresti spunand ca par sa faca parte dintr-un razboi geostrategic intre Germania-SUA si Rusia, de data asta Ioan Mircea Pascu s-a ferit sa includa episodul politic de la Chisinau in acelasi context.

"Nu imi dau seama in momentul de fata, insa revin la ce spuneam la inceput. Nu aveau nevoie de asa ceva in acest moment si iata ca exact asta s-a intamplat. De aici, fiecare poata sa creada ce vrea. Daca sunt unii care cred in coincidente, au o interpretare, altii, care nu cred in coincidente, au o alta interpretare...", a comentat europarlamentarul social-democrat.

Dan Dungaciu: La Chisinau, Rusia a marcat in poarta Germaniei! Interviu Ziare.com

Intrebat daca Bucurestiul mai poate face ceva, atat la nivelul Presedintiei, dar mai ales la nivelul PSD, al premierului Victor Ponta, cunoscuta fiind relatia stransa intre social-democratii romani si Partidul Democrat al lui Marian Lupu, acesta a reamintit:

"Si Partidul Socialistilor Europeni are relatii cu Partidul Democrat, insa noi nu avem control si nu avem capacitatea de a-i influenta pe liberali, pe Filat si pe ceilalti, or chestiunile sunt strict legate de ceea ce se intampla in interiorul coalitiei".

"Ar trebui un efort european, al familiilor europene - liberali, social-democrati - care sa incerce o rezolvare de ultim moment. Insa, mi-e teama ca lucrul acesta era cunoscut si de ei, atunci cand s-au angajat in masuri dure, unii impotriva celorlalti", a adaugat el.

In context, Ioan Mircea Pascu a punctat si care este miza crizei politice de la Chisinau.

"Mi-e teama ca in momentul de fata alegerile anticipate devin tot mai probabile. Ei erau constienti care e miza angajarii pe un asemenea drum si miza era punerea sub semnul intrebarii a negocierilor, promise pentru toamna aceasta (la Vilnius, n.red.)", a explicat acesta.

D.Dungaciu: La Chisinau cutitele au fost scoase. R. Moldova cade de pe harta Interviu Ziare.com

Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, a prezentat vineri presedintelui Nicolae Timofti demisia guvernului, in urma motiunii de cenzura votata marti de parlamentul tarii. Guvernul Filat II a fost investit in functie la 14 ianuarie 2011, in urma unor alegeri parlamentare anticipate si a unor negocieri de lunga durata.

Scandalul care a iscat actuala criza politica de la Chisinau a fost declansat de un accident de vanatoare produs la 23 decembrie 2012, la care a fost impuscat mortal un om. Incidentul a iesit la iveala la inceputul anului, provocand un scandal politic, care s-a soldat cu mai multe demisii, inclusiv cea a procurorului general, care a participat la vanatoare.

La 13 februarie Filat a anuntat ca formatiunea sa, PLDM, paraseste acordul de constituire a Aliantei pentru Integrare Europeana, si ulterior, alaturi de opozitia comunista, a votat pentru desfiintarea functiei de prim-vicepresedinte al parlamentului, detinuta de democratul Vlad Plahotniuc.

In replica, in presa au aparut inregistrari ale unor convorbiri telefonice in care Filat ii dadea indicatii sefului fiscului, iar la 5 martie, parlamentul a votat o motiune de cenzura impotriva guvernului.

Dupa ce si-a prezentat demisia, Guvernul Filat va deplini numai functiile de administrare a treburilor publice, pana la depunerea juramantului de catre membrii noului cabinet de ministri, informeaza Agerpres.

Presedintele Nicolae Timofti urmeaza sa inceapa consultari cu formatiunile parlamentare pentru a desemna un candidat la functia de premier. Desi toate cele trei partide care au format Alianta pentru Integrare Europeana s-au declarat dispuse sa negocieze, PLDM a anuntat ca nu renunta la numirea lui Vlad Filat premier, in timp ce PD si PL au respins categoric acest lucru.

In ultimii patru ani in Republica Moldova au avut loc trei scrutine parlamentare, dintre care doua anticipate.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#Ioan Mircea Pascu Moldova, #Pascu demisie Filat, #Pascu anticipate Moldova , #PSD
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Nici gunoiul de la noi nu este o întâmplare. Nu-i așa Kondyakov?