Alegeri europarlamentare 2014: Ioan Mircea Pascu, fostul ministru PSD aflat de 7 ani in PE

Duminica, 18 Mai 2014, ora 15:22
3189 citiri
Alegeri europarlamentare 2014: Ioan Mircea Pascu, fostul ministru PSD aflat de 7 ani in PE

Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pascu ocupa pozitia a opta a listei aliantei electorale PSD-UNPR-PC pentru alegerile europarlamentare din 25 mai.

In varsta de 65 de ani, Ioan Mircea Pascu se afla deja de sapte ani in Parlamentul European, fiind printre primii eurodeputati romani trimisi in PE, apoi ales in prima legislatura dupa aderarea Romaniei, in anul 2007, dar si in anul 2009.

PSD a stabilit lista pentru europarlamentare: Doi ministri si alte surprize, in cursa pentru PE (Video)

Fost ministru al Apararii si deputat timp de 11 ani

Europarlamentarul PSD a fost deputat in Parlamentul Romaniei in trei legislaturi consecutive, in perioada 1996-2007, din partea social-democratilor. In fiecare dintre ele a facut parte din Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, al carui presedinte a fost in prima legislatura. Si-a dat demisia din Parlament in luna decembrie 2007, fiind ales pentru in mandat in Parlamentul European.

Lista PSD-UNPR-PC pentru europarlamentare: Un candidat de 24 de ani si unul din Chisinau (Video)

A fost consilier prezidential al lui Ion Iliescu si, ulterior, ministru al Apararii Nationale in perioada 2000-2004 in Cabinetul Adrian Nastase, in timpul mandatului sau Romania aderand la NATO. Anterior, a fost secretar de stat la MApN, din martie 1993 pana in noiembrie 1996. A intrat in politica in 1989, ca membru al FSN, cu functia de vicepresedinte, mai apoi membru al CPUN, primul Parlament post-decembrist. De asemenea, intre 1997 si 2006 a fost vicepresedinte al PDSR (ulterior PSD).

Inainte de a deveni europarlamentare, a fost observator din partea Romaniei pe langa Parlamentul European, in anii 2005-2006.

Activitatea in Parlamentul European, in cifre

Ioan Mircea Pascu are 159 de activitati in Parlamentul European, potrivit MEPranking.eu, in actuala legislatura, fiind pe locul 26 in randul europarlamentarilor romani, in aceasta privinta. El are 96 de luari de cuvant in plenul PE si 12 intrebari parlamentare.

De asemenea, are un singur raport in calitate de raportor, in luna octombrie 2012, referitor la clauzele UE de aparare reciproca si de solidaritate: dimensiuni politice si operationale, in Comisia pentru afaceri externe, potrivit paginii sale de pe site-ul Parlamentului European. De asemenea, are noua rapoarte in calitate de raportor alternativ, toate in Comisia pentru afaceri externe, fiind, cu un total de 10 rapoarte, pe locul 10 in randul eurodeputatilor romani.

A inceput campania pentru europarlamentare - mergeti la vot? Sondaj Ziare.com

In plus, este vicepresedinte al acestei comisii, precum si al Delegatiei pentru relatiile cu Adunarea Parlamentara a NATO. De asemenea, este membru in Subcomisia pentru securitate si aparare si in Delegatia pentru relatiile cu Japonia, precum si membru supleant in Comisia pentru transport si turism si in Delegatia pentru relatiile cu Statele Unite ale Americii.

Cu o prezenta de 89 la suta la sedintele din plenul Parlamentului European, Ioan Mircea Pascu ocupa locul 13 in randul europarlamentarilor romani.

Europarlamentare 2014: De unde avem de ales pe 25 mai - Iata candidatii

Alegeri europarlamentare 2014: Politicienii se lupta pentru 32 de mandate

Scandalul fregatelor si probleme cu presa

In anul 2006, presa britanica a informat ca una dintre cele mai mari companii de armament din insula, BAE Systems, se afla in centrul unui mare scandal dupa descoperirea platii unui comision in valoare totala de 8 milioane de lire sterline in afacerea vanzarii a doua fregate britanice in Romania.

Afacerea fregatelor "Regele Ferdinand" si "Regina Maria" a fost incheiata in primavara anului 2003, intre guvernul Marii Britanii si cel al Romaniei, in perioada cand Ioan Mircea Pascu era ministru al Apararii. MApN a cumparat atunci de la ministerul sau omolog doua fregate la mana a doua, contra sumei de 116 milioane de lire sterline.

Ioan Mircea Pascu: Romania nu a avut din 2004 o politica europeana

Ioan Mircea Pascu, despre criza din R.Moldova: Nu cred ca este o intamplare

Conform propriilor declaratii, Ioan Mircea Pascu avea atunci pe masa o singura oferta: cea a guvernului britanic. Daca voia sa compare preturi si sa aleaga varianta cea mai buna, Pascu ar fi trebuit sa mandateze Romtehnica sa caute si alte oferte. Ceea ce fostul ministru al Apararii nu a facut.

"Stiam ca era singura oferta valabila", a spus Pascu, fara alte explicatii. Ca oferte se gaseau pe piata a recunoscut chiar fostul ministru: "Cand s-a aflat ca negociem cu britanicii, au venit si italienii cu o oferta. Dar deja era prea tarziu, eram adanc bagati in negocierile cu britanicii".

Ioan Mircea Pascu, despre candidatura lui Victor Ponta la prezidentiale

Ioan Mircea Pascu: Daca in Romania apar dificultati create de maghiari, e bine pentru Moscova Interviu

In anul 2002, dupa ce apareau in presa dezvaluiri despre fostii securisti pastrati in functii-cheie din serviciile secrete ale Armatei, ministrul Ioan Mircea Pascu adresa ziaristilor urmatorul mesaj: "Le multumim celor care mor de grija altora, amintindu-le totusi ca si viata lor este scurta, iar sanatatea este si pentru ei un bun prea de pret care nu trebuie pus in pericol prin lansarea unor dezbateri cu inalt consum emotional, stresant". Tot in 2002, Pascu a initiat un proiect de lege a presei, ramas in istorie drept "Legea lui Pascu" (a dreptului la replica).

Alegeri europarlamentare 2014: Dupa 18 ani de deputatie, Dan Nica vrea eurodeputatie

Alegeri europarlamentare 2014: Ecaterina Andronescu, aproape de intrarea in premiera in PE

Alegeri europarlamentare 2014: Corina Cretu, liderul listei PSD-UNPR-PC

Alegerile europarlamentare au loc pe 25 mai, iar Romania va trimite in Parlamentul European 32 de eurodeputati, cu unul mai putin decat in actuala legislatura, dupa aderarea Croatiei la Uniunea Europeana, in iulie 2013.

F.N.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#Ioan Mircea Pascu candidat europarlamentare, #Pascu candidat PSD europarlamentare, #lista candidati PSD europarlamentare, #PSD alegeri europarlamentare , #europarlamentar