Bacalaureatul lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 13:40
8703 citiri
Bacalaureatul lui Victor Ponta (Opinii)
Foto: ebihoreanul.ro

Demisia lui Ioan Mang vine cu mult prea tarziu pentru a mai repara ceva din prejudiciul de imagine provocat Ministerului Educatiei, Guvernului si premierului.

Ea a fost doar gestul final si disperat in fata unui scandal care, in loc sa se potoleasca, crestea de la o zi la alta si, cel mai grav, nu numai in Romania, ci in mediul universitar international.

Ioan Mang nu ar fi trebuit sa fie niciodata desemnat ministru fara o atenta verificare, mai ales ca venea dupa alta desemnare rusinoasa, a Corinei Dumitrescu, si daca totusi a scapat cumva acestui filtru ar fi trebuit demis imediat dupa primele acuzatii pentru a avea, dupa cum spune acum premierul, "mainile dezlegate" sa-si apere onoarea, cariera, opera sau mai stiu eu ce are de aparat, dar fara a implica in aceasta aparare institutii fundamentale ale statului.

Victor Ponta a tras de timp cat a putut, inclusiv prin acea eschiva cu ancheta Academiei Romane, pe care nici macar nu a sesizat-o decat dupa ce ziaristii s-au prins ca demersul nu fusese initiat la trei zile dupa anuntarea lui. De ce este destul de clar. Premierul nu are solutii pentru Ministerul Educatiei, condus interimar de un secretar de stat (fost sindicalist de frunte, si el cu unele imperfectiuni de CV). Si asta chiar in perioada in care trebuie pregatite examenele nationale, in frunte cu bacalaureatul.

Pentru Victor Ponta a devenit un test vital, un autentic bacalaureat politic, sa gaseasca rapid un ministru al Educatiei macar onorabil, adica unul care scrie si vorbeste corect romaneste, a carui creatie intelectuala sa fie macar originala, neplagiata, daca nu si valoroasa, care sa fie macar onest, daca nu si cu viziune.

Sigur ca vorbim despre standarde minimale, derizoriu de scazute, dar dupa cele doua esecuri lamentabile anterioare, in aceasta situatie am ajuns.

Nu e un examen usor pentru ca PSD, la fel ca toate partidele politice din Romania, nu a cultivat niciodata valoarea si onestitatea. Nu si-a atras oameni valorosi, cu viziune si principii, cu mult prea incomozi pentru aparatul de partid. In politica romaneasca au succes lichelele, care stiu sa fure in toate felurile cu putinta, cu sacosa, cu vaporul, cu fila de CEC sau cu plagiatul.

De unde sa scoti acum un om macar onest, daca nu si valoros pentru Educatie si care sa mai si purceada orbeste la restauratia pe care o impun interesele din si de pe langa PSD?

Cat despre Ioan Mang, nu cred ca domnia sa trebuie lasat de acum in pace sa-si linga ranile in comisia de educatie. Ancheta trebuie sa mearga mai departe si ar trebui ca in cazul unui verdict de plagiat sa-si piarda, fara posibilitatea de recuperare, orice grad universitar. Si nu numai el.

Scandalul Mang ar trebui sa fie un bun inceput pentru o autentica despartire a apelor in invatamant. Ar trebui deschis dosarul plagiatului, mai tenebros si mai periculos decat cutia Pandorei. Chiar si fara celebrul soft de identificare a plagiatului prin care ar trebui trecute automat macar cele mai importante lucrari ale profesorilor universitari, pentru inceput, sunt convinsa ca, odata lansata in mod serios tema, plagiatul si plagiatorii vor aparea rapid la suprafata pentru ca ei sunt destul de bine cunoscuti in lumea univeristara.

Tristetea este ca nu prea are cine sa conduca aceasta cruciada, pentru ca, am mai spus-o, invatamantul superior romanesc musteste de plagiatori si nimeni nu doreste precedente periculoase cu efect de bumerang. Indrazneste cineva sa ridice piatra?

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Ioan Mang demisie, #ministrul Educatiei demisie, #Ioan Mang demisie Educatie , #demisie