Ajunge Mang pe mana FBI? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 15 Mai 2012, ora 16:26
11282 citiri
Ajunge Mang pe mana FBI? (Opinii)
Fotomontaj: Ziare.com

S-a dovedit ca Ponta nu sesizase de fapt nicio Academie pentru a cerceta suspiciunile de plagiat ale ministrului Educatiei. Abia dupa ce presedintele Academiei Romane a declarat ca nu a primit nicio sesizare din partea lui Victor Ponta, a sunat si telefonul de la Cabinetul premierului. Daca mai era nevoie pentru a demonstra ca problema e dinainte rezolvata, acum a inteles oricine a fost atent la evolutia scandalului.

Victor Ponta pur si simplu nu avea cum sa il demita imediat dupa izbucnirea scandalului pe Ioan Mang, pentru simplul motiv ca ar fi fost deja prea mult. Sa recunosti public atat de usor ca ai pus in fruntea unuia dintre cele mai importante ministere doua chifle, e deja prea mult chiar si pentru Uniunea Social Liberala care zburda in sondaje acum. Asa ca tot ce poate sa faca mai bun Victor Ponta este sa traga de timp. De asta l-a trimis pe Mang la Academie.

Si de aici incepe circul clasic romanesc. Ministrul Educatiei recunoaste mai nou ca operele acuzate sunt niste plagiaturi ale unor texte semnate de autori din strainatate, dar precizeaza ca lucrarile xerox nu au fost niciodata semnate de el. Deja te ia ameteala. Dar pana la elucidarea misterului, tocmai ce intelegem ca in realitate Academia nu are nicio legatura cu speta asa cum este ea descrisa astazi. Daca nu exista niciun dubiu ca lucrarile acuzate sunt plagiate si toti recunosc asta, inclusiv Ioan Mang, atunci ce se pregatesc "colegii" academicieni sa investigheze?

Probabil totul nu e decat o gluma de-a premierului, ori o poanta proasta jucata de ministrul Educatiei. Altfel, daca intr-adevar lucrarile nu-i apartin, nu le-a semnat si nu le-a vazut in viata lui, neavand nicio legatura cu ele, nu inteleg de ce Mang nu ii actioneaza in judecata pe toti cei care il acuza de plagiat. De la cercetatorii si profesorii din strainatate pana la ultimul jurnalist care si-a permis sa traga concluzii dupa ce a citit negru pe alb aceleasi cuvinte de doua ori in doua lucrari semnate de autori diferiti.

Si mai logic ar fi ca domnul Ponta sa cheme agentii FBI sa investigheze cazul, intrucat domnii academicieni - cu tot respectul altfel - nu vor avea nici instrumentele si nici capacitatea sa urmareasca firul faptelor din spatele unor opere fara autor si postate de dusmanii actualului Guvern. Ironia maxima e ca domnul profesor Ioan Mang ar fi unul dintre cei mai indrituiti sa isi cerceteze propriul caz de frauda, intrucat si-a obtinut doctoratul cu lucrarea:

"Contributii la cresterea securitatii in transmisia informatiei". Ce destin ironic! Profesorul care lupta impotriva hackerilor si este doctor in transmiterea informatiei prin mijloace tot mai sigure a ajuns sa fie crackuit de adversarii politici, opera i-a fost mistificata si el prezentat drept cel mai mare plagiator in viata. Mie imi place sa iau in calcul si cele mai extravagante scenarii. Pana la urma, totul este posibil atat timp cat beneficiem de resurse nelimitate.

Nu ar fi imposibil ca o retea formata din cei mai buni hackeri din Romania si din lume sa fi fost angajata de pedelisti pentru a-i face o cu totul alta identitate domnului Mang. I-au schimbat CV-ul, i-au falsificat operele, i-au atribuit lucrari inexistente in portofoliu si au reusit sa provoace un scandal aproape international. Dar, in cazul asta am doar doua nelamuriri.

1. De ce Mang a spus ca se gandeste la demisie, desi ar trebui sa caute disperat sa scoata adevarul la suprafata si sa-i deconspire pe adevaratii penali. Ceea ce i-ar aduce un castig de imagine fabulos. Si USL-ului, deopotriva. Si 2., de ce Victor Ponta l-a trimis la Academia Romana cand ar fi trebuit sa sesizeze departamentul de frauda al FBI si eventual sa apeleze la ajutorul serviciilor speciale - SRI si SIE. Doar asa povestea ar fi avut coerenta si consecventa, doua atribute necesare ale oricarui adevar.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#Ioan Mang ministrul Educatiei, #Ioan Mang plagiat, #Ioan Mang Academia Romana, #Mang investigatii plagiat , #plagiat