Ghise propune o hotarare a Parlamentului prin care se constata ca presedintele a fost demis de fapt

Sambata, 25 August 2012, ora 15:12
9823 citiri
Ghise propune o hotarare a Parlamentului prin care se constata ca presedintele a fost demis de fapt

Senatorul PNL Ioan Ghise sustine ca CCR nu are cum sa decida ea intoarcerea presedintelui, ca hotararea Curtii Constitutionale nu este executorie si in consecinta a pregatit un proiect de hotarare a Parlamentului prin care se constata ca Traian Basescu a fost demis de popor.

"Este o hotarare data in constatare (a CCR, n.r.). Deci asupra referendumului Curtea nu pronunta decizii. Asa spune Constitutia. Curtea produce trei tipuri de acte: deciziile care se publica in Monitorul Oficial si sunt executorii, hotararile care sunt in constatare si avize ale Curtii care sunt consultative. Forta juridica executorie o au deciziile.

Poate da decizii pe referendum, subiectul referendumului este un subiect conform legii articolului 11, litera B, alineatul 3, subiectul referendumul este un subiect pe care ea (Curtea Constitutionala - n.red ) pronunta o hotarare cu privire la respectarea procedurilor pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele. Asa ca, in opinia mea, Curtea Constitutionala si-a depasit atributiile transformandu-se dintr-o instanta jurisdictionala de constitutionalitate intr-o instanta de drept comun. Stabilesc ei ce este legal. Ei nu au prin Constitutie o astfel de competenta.", a explicat liberalul pentru NewsIn.

El a sustinut ca, in opinia sa, Curtea Constitutionala si-a depasit atributiile, precizand ca prin Constitutie CCR nu are competente de drept comun. "Din perspectiva temeiniciei hotararii, aici este o discutie de purtat si precizarea este ca hotararea Curtii nu este executorie. Doar deciziile Curtii sunt executorii pentru ca se refera la constitutionalitate. Hotararile Curtii sunt date in constatare ceea ce este o mare diferenta.

Deci constatarea este o apreciere si decizia este un act in executie. (...) Parlamentul constata acest fapt si Parlamentul da o hotarare in spiritul articolului 3 din Hotararea 34/2012 cu privire la procedura de urmat. Pentru ca Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului suveran, iar suveranitatea se exprima prin referendum. Ori sase oameni nu pot sa se substituie poporului suveran. Constitutia spune clar la articolul 2 ca niciun grup si nicio persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu, suveranitatea apartine poporului, o exprima prin Parlament si prin referendum", a mai declarat acesta.

Liberalul a subliniat ca - in mod nepermis - Curtea Constitutionala s-a "autoinstituit" in instanta de drept comun, CCR avand ca atributii sa controleze constitutionalitatea organizarii si desfasurarii procedurilor referendumului. "Hotararea Curtii Constitutionale este abuziva in mai multe puncte ale ei. Ma refer la faptul ca in loc sa controleze constitutionalitatea organizarii si desfasurarii procedurilor referendumului, Curtea Constitutionala in mod nepermis s-a autoinstituit in instanta de drept comun.

In privinta legalitatii sunt alte institutii ale statului competente. Curtea Contitutionala are competenta in privinta constitutionalitatii fiind unica autoritate jurisdictionala in materie de constitutionalitate. Curtea nu a prezentat un raport privind constitutionalitatea procedurilor pentru organizarea si desfasurarea refrendumului. Este foarte important acest << pentru >>. In Constitutie, la articolul 146, litera i, spune ca ea - Curtea Constitutionala - vegheaza asupra respectarii procedurilor pentru organizarea si desfasurarea referendumului, nu dupa desfasurarea referendumului, ci pentru referendum. Deci are un rol proactiv din perspectiva constitutionalitatii in faza initiala si in faza desfasurarii referendumului si Curtea zice - la 146 din Constitutie - confirma rezultatele. Care rezultate? Cele date de Biroul Electoral Central", a explicat liberalul.

El a punctat ca "Parlamentul trebuie sa constate ca presedintele a fost demis de catre popor in concordanta cu articolul 10 din legea referendumului. (...) Eu am proiectul, trebuie sa il puna pe ordinea de zi sau sa nu il puna, depinde cum decide plenul", a conchis acesta.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Ioan Ghise, #hotarare Parlament, #decizie invalidare referendum, #CCR , #stiri Ioan Ghise