Seful cancelariei premierului: Principiul e mai important decat mandatul! Cea mai rea a fost ipocrizia depolitizarii Interviu video

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 07 Martie 2016, ora 06:44
7752 citiri
Seful cancelariei premierului: Principiul e mai important decat mandatul! Cea mai rea a fost ipocrizia depolitizarii Interviu video

Nu vom face rabat de la ceea ce consideram ca e important in proiectele Guvernului, dar vom incerca cu toata buna credinta sa explicam ce sta in spatele lor, regulile negocierii vor functiona. Principiul e mai important decat mandatul, spune Dragos Tudorache, seful cancelariei premierului cu statul de ministru.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Tudorache a dat detalii despre principalele proiecte ale Guvernului, inclusiv Legea salarizarii bugetarilor, pachetul economic la care se lucreaza, schimbarile la nivelul SGG si al agentiilor guvernamentale, dar si reforma administratiei publice:

"Cea mai rea in ultimii ani a fost ipocrizia depolitizarii. Legea spunea ca nu am numiri politice cand toata lumea stie ca numirile erau politice. Obiectivul nostru este sa mergem pe o asumare foarte clara la nivelul de politizare a administratiei."

Este pentru prima oara cand seful cancelarului premierului e ministru. Care este, asadar, rolul deosebit al ministrului sef al cancelariei in Guvernul Ciolos?

Premierul a plecat de la premisa ca un guvern care nu se bazeaza pe o formula politica, care nu are o platforma politica in spate, are nevoie de coerenta, de o coordonare, pentru a asigura ca tot ce se intampla la nivel de ministere ramane conectat si corelat cu programele mari, de guvernare.

Deci rolul dvs este sa legati echipa?

Exact.

Ati reusit?

Eu zic ca da, daca ne uitam la aceste trei luni scurse, la planurile de masuri ale ministerelor, la ce ne-am propus sa facem.

Ce e nou in modul de lucru al acestui guvern?

Sa va dau un exemplu concret: pachetul anti-saracie. Piesele componente existau deja in buna masura, in spatiul ONG, al autoritatilor locale, la nivel de initiativa in ministere, au fost si alte idei noi provenite de la Ministerul Muncii, al Agriculturii, al Educatiei.

Nou este ca aceste idei au fost adunate intr-un pachet comun. Nu doar faptul ca au fost puse intr-o structura coerenta, ci si felul in care le implementam tine foarte mult de modul in care noi lucram in aceasta echipa. Aproape toate aceste masuri au nevoie de interventia nu doar a unui minister, autoritati sau structuri private.

Deci nou este ca la nivel de implementare, de undeva vine imboldul de a implementa masura si capacitatea de a o gestiona si urmari in defasurarea ei. Si acest undeva este de aici, in aceasta echipa integrata ministere-cancelarie.

Este un mod de lucru care se datoreaza, din pacate, si unei insuficiente maturitati la nivelul anumitor segmente din administratie. Una dintre constatarile facute in ultimele luni este ca de multe ori masura, o instructiune pe care o poti avea la centru, se pierde in lantul administrativ pana la nivelul de implementare. Vedem cum pleaca ideea in jos pe lant si la un moment dat se rupe, nu se intampla.

Tocmai de aceea e nevoie de o centralizare a modului de implementare. Constatam ca e nevoie sa lucram foarte adunat, foarte grupat, pentru ca, daca nu impingem de la spate, de la nivel chiar ministerial anumite masuri, ele nu se intampla. Si cand ai la dispozitie un timp asa de scurt cum e cazul nostru, atunci aceasta investitie in fiecare dintre pachete este esentiala.

Care a fost impactul "bruxelezului", si nu o spun deloc peiorativ, cu administratia romaneasca?

Eu am ramas si voi ramane roman, indiferent de numarul de ani scurs de cand am plecat din tara, am ramas si voi ramane conectat la ce se intampla in tara. Am cunoscut administratia si sistemul cand lucram in tara, ca judecator si apoi la Delegatia Comisiei Europene.

Administratiile tind sa aiba aceleasi slabiciuni indiferent unde ar fi ele, pentru ca ele sunt de natura structurilor mari, care se bazeza pe reguli si proceduri. Acestea devin de multe ori obiectivul in loc sa fie mijlocul prin care atingi obiectivul. Aici e poate una dintre problemele cele mai mari ale adminsitratiei romanesti.

Am servit interesul public? Am adus beneficiu cetateanului care imi plateste salariul? Daca aceste intrebari nu au raspuns in performanta sistemului administrativ, oricare ar fi el, se pierde ceva din logica administratiei.

Doar exagerarea procedurilor? Clientelism, incompetenta, coruptie?

Avem un sistem populat cu doua categorii: aceia care duc greul institutiilor in care sunt, de multe ori, poate demotivati, in mod cert salarizati sub ce merita si poate dezamagiti ca munca pe care o fac nu se vede pentru ca altii iau creditul pentru munca lor. Si cei care decredibilizeaza munca prin modul in care actioneaza si incompetenta.

Ati inceput la nivelul ministerelor o serioasa triere a celor doua categorii?

E foarte greu, cand ai un mandat asa de scurt, cu o mana sa vrei sa faci lucruri pentru ca nivelul de asteptare e urias si cu cealalta sa blochezi, pentru ca atunci cand anunti o reforma radicala intr-o structura, ea intra prin definitie in paralizie. Si atunci trebuie sa gasesti un echilibru foarte fin.

Nu sunteti in capcana? Masina Guvernului trebuie sa ajunga la destinatia asteptarilor mari, dar inainteaza cu rotile administratiei dezumflate.

Orizontul de asteptare e un risc asumat. Trebuie sa raspundem la asteptari care poate depasesc cu mult capacitatea efectiva de a livra atat de repede. Dar cred ca sunt si lucruri concrete care pot fi facute.

Care sunt ele? Ce veti livra in acest an?

Intai a trebuit sa ne setam modalitatea de lucru, ceea ce am facut, a trebuit sa ne gasim obiectivele, si nu a fost usor tocmai pentru ca plecam fara o platforma, si sa gasim pentru fiecare minister acele obiective de impact pe care sa si le asume.

Masurile din pachetul anti-saracie sunt foarte concrete. Implementarea lor va dura, multe dintre ele sunt facute sa dureze mai mult de un an si sper sa continue.

Primul obiectiv pe pachetul anti-saracie dupa definirea masurilor a fost sa gasim pentru fiecare masura nevoia de modificare legislativa, tipul de interventie legislativa necesara, finantarea, iar odata bifate aceste casute le punem in aplicare. Pentru majoritatea masurilor sursele de finantare sunt identificate. Fiecare masura va avea un program cu finantare europeana in spatele lui si va putea sa demareze cand sursa de finantare va fi activata.

Deci pachetul anti-saracie. Alta masura concreta?

Va veni si pachetul economic la care inca se lucreaza. Va fi gata foarte curand si detaliile le va explica vicepremierul Borc la momentul potrivit, dar si acolo va fi aceeasi filosofie de a pleca de la un obiectiv, pentru care sa avem convingerea ca va fi asumat si pe viitor, indiferent de formula politica. Sunt lucruri cu care suntem cu totii de acord.

Sigur ca toti vrem sa fie bine sa nu fie rau, dar exista viziuni de stanga, de dreapta. Cum, prin ce masuri concrete sa ajungem la bine, aici e diferenta.

Exista viziuni integratoare. De exemplu, ca suntem de stanga sau de dreapta, toti ne dorim sa acoperim decalajul intre cele doua Romanii, cea rurala si cea urbana. Si decalajul se acopera nu doar prin masuri pe pachet social, ci si prin masuri de antreprenoriat, prin noi modele de finantare, printr-o noua atitudine la nivel de societate, de autoritati publice.

Concreta ar trebui sa fie si Legea salarizarii bugetarilor, care pare acum in impas. Cand va fi gata proiectul?

Nu l-as numi impas. Legea e pentru noi o prioritate, dar nu vrem sa facem ce s-a mai facut, adica o lege care sa multumeasca pe toata lumea, dar care sa nu fie aplicata.

Am vrut sa iesim in februarie cu ea, ne-am luat mai mult timp ca sa lucram pe scenarii care sa ne permita sa pastram echilibrul macro-economic bugetar pentru anii care vin.

Deci cand veti iesi cu legea? Ce nu se adopta in Parlament pana in mai nu mai prinde probabil actuala legislatura.

Va fi mai devreme de mai, dar nu vreau sa avansez o data. Adoptarea rapida depinde in buna masura de felul in care se va face consultarea cu partidele si am vazut asta la Legea bugetului. Cred ca, daca vom avea o consultare cu partidele, intai la nivel principial si apoi la nivel de detaliu, adoptarea poate fi rapida.

Ati anuntat o intentie de reformare la nivelul agentiilor guvernamentale si a SGG. In ce stadiu sunteti?

A fost anuntata o reasezare a centrului Guvernului, un proiect pilot pentru ceea ce va reprezenta reforma administratiei centrale. Incercam sa gasim aici modelele cele mai adaptate principiului de depolitizare sau de politizare asumata in adminstratie, de la care sa pornim pentru ceea ce va veni cand pachetul de reforma la nivel de administratie centrala va fi gata, in vara speram noi.

Cand vom vedea concret reasezarea la nivelul agentiilor guvernamentale si a SGG?

Eu sper ca la sfarsitul acestei luni. E aproape gata. Suntem la nivelul ultimelor adaptari si ne asiguram ca avem cadrul legislativ aliniat.

Primul obiectiv e sa vedem daca, prin competenta si atributii, agentiile isi au rostul la centrul Guvernului. Istoric, au fost puse aici pentru ca in acel moment cineva a avut interes sa nu stea la un minister sau altul.

Ceea ce, desigur, nu e valabil pentru toate. Sunt agentii, autoritati care isi au rostul aici, separat sau deasupra ministerelor sau a altor autoritati. Dar sunt putine acestea. Cele mai multe exercita atributii strict legate de ale ministerelor de linie. Si logic ar fi ca ele sa treaca in coordonarea ministerelor pentru a asigura ca ceea ce fac e in coerenta cu ministerul.

Acesta a fost obiectivul principal al analizei. O analiza profunda a modului in care agentiile functioneaza tot ministerele au caderea sa o faca. Odata ce aceste agentii vor trece la ministerele de resort, acolo se va face si analiza coerentei, a relevantei activitatii lor.

Si aceasta reorganizare la nivelul agentiilor, si comisia de taiat hartii, mai tarziu reforma administratiei nu se vor lasa cu restructurari de posturi?

Nu vom sti decat dupa ce terminam analizele. Pentru mine mai important e sa ma asigur ca gasesc acele principii de organizare, de recrutare, de promovare in functia publica, care sa asigure performanta. Acesta e obiectivul principal al reformei administratiei. Daca reusim sa asezam administratia pe aceste principii, consecintele vor veni de la sine.

Aceasta e filosofia multora dintre masurile pe care vrem sa le luam anul acesta. Pe problemele de sistem, structurale, asa cum e reforma administatiei sau o viziune in domeniul economic, e clar ca nu ai cum sa vii cu un rezultat tangibil imediat.

Obiectivul e sa implementam niste principii de lucru, care sa-si faca efectul pozitiv in timp. E nevoie de o asumare la nivelul sistemului si la nivel politic. Ambele sunt la fel de importante.

In viitoarea reforma a administratiei, pana la cel nivel ganditi politizarea?

Imi cereti detalii pe care inca nu vreau sa le dau. Sunt cateva scenarii pe care lucram. Obiectivul nostru este sa mergem pe o asumare foarte clara la nivelul de politizare a administratiei. Cea mai rea in ultimii ani a fost ipocrizia depolitizarii. Legea spunea ca nu am numiri politice cand toata lumea stie ca numirile erau politice.

Daca reusim sa inversam aceasta logica, deja primul pas e castigat. Ideea unei reforme e sa definesti clar si asumat, sa intelegi realist nevoile de inteventie ale unui guvern cand vine la putere, pentru a se asigura ca are parghiile pentru implementarea programului de guvernare.

Si daca vrem o buna intelegere a acestor mecanisme si a nivelului pana la care un guvern are nevoie sa intervina cand vine la putere si il putem defini clar legislativ, pariul e castigat.

De fiecare data cand iesiti mai curajos, cum a fost cu invocarea criteriilor de performanta pentru salarizare, vi se raspunde din Parlament cu o ploaie de "gloante". Credeti realist ca veti putea face reforme incomode politicului intr-un an electoral?

Estential este sa ai intai o consultare pe principii pentru ca indiferent de obiectivele partidelor in an electoral ne putem pune de acord pe niste principii, de exemplu stabilitatea bugetara macro-economica in cazul Legii salarizarii.

Daca era acesta un principiu asumat de clasa politica, se vota asa cum s-au votat cresteri de salarii si pensii speciale?

Noi vom incerca cu toata buna credinta sa explicam ce sta in spatele proiectelor noastre. Regulile negocierii vor functiona, dar nu vom face rabat de la ceea ce consideram ca e important in aceste proiecte.

Si daca bombardamentul populist va continua, cu presiune pe buget, ce va fi mai important, principiul sau mandatul?

Principiul.

Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 afirmă despre Marcel Ciolacu că de fiecare dată când deschide gura, asistăm la un fel de stand-up comedy plătit (fără să vrem) din banii noştri şi...
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Lideri ai Dreptei Unite s-au întâlnit cu românii din Marea Britanie şi Italia pentru a le prezenta priorităţile pentru diaspora, informează, duminică seară, un comunicat transmis de...
#Dragos Tudorache sef cancelarie premier, #reforma administratiei politizare, #Legea Salarizarii bugetarilor , #sef cancelarie premier