Ce este programul IMM Invest Plus şi care sunt noile componente în 2022. În ce condiţii poţi accesa credite cu garanție de stat

Sambata, 08 Octombrie 2022, ora 08:30
13848 citiri
Ce este programul IMM Invest Plus şi care sunt noile componente în 2022. În ce condiţii poţi accesa credite cu garanție de stat
"Prin acest program, valoarea dobânzilor percepute se află sub media de pe piață" FOTO Pixabay.com

Despre cât de uşor sau cât de greu este să fii antreprenor în România s-a scris de foarte multe ori si părerile majoritare înclină balanţa în zona de complicat spre foarte complicat.

Motiv pentru care programele menite să susţină mediul antreprenorial sunt ca o gură de aer proaspăt pentru orice om de afaceri.

Ziare.com îţi explică în cadrul rubricii Banii tăi despre cum este sprijinit mediul de afaceri din România prin programul IMM Invest Plus.

Ca în anii precedenți, prin programul IMM Invest Plus pot fi accesate credite cu garanție de stat - FNGCIMM, FGCR, FRC, de maximum 90% din valoarea finanțării, dobânzile fiind subvenționate de stat pe o perioadă de 12 luni iar comisioanele de garantare fiind subvenționate pe întreaga perioadă de finanțare.

Valoarea dobânzilor percepute se află sub media de pe piață: ROBOR la 3 luni la care se adaugă o marjă între 0,75% și 2,50% în funcție de tipul creditului și/sau componența programului, potrivit CEC Bank.

Prin intermediul IMM Invest Plus pot fi împrumutate sume de până la 10 milioane de lei în cazul creditelor de investiții și până la 5 milioane de lei pentru liniile/creditele de capital de lucru.

În acest an, programul IMM Invest Plus beneficiază de un plafon total de 17,75 miliarde lei și au fost dezvoltate noi componente care vizează activitățile din domeniul agriculturii, construcțiilor și eficienței energetice.

Componentele programului IMM Invest Plus 2022

  • IMM INVEST România: Componenta facilitează accesul la finanțare (credite pentru activitatea curentă sau investiții) pentru IMM-urile care nu sunt eligibile pe componentele specifice: AGRO IMM Invest, IMM PROD, GARANT Construct, INNOVATION, RURAL Invest).
  • Pentru agricultură: Componentele AGRO IMM Invest și RURAL Invest susțin companiile din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar. Prin RURAL Invest, cu garanții acordate de FGCR, pot obține finanțare inclusiv companiile mari.
  • GARANT Construct: Programul susține implementarea proiectelor privind îmbunătățirea eficienței energetice, investiții în domeniul energiei verzi și aliniere la obiectivele de mediu cu două sub-componente: pentru IMM-uri și pentru UAT-uri (unități administrativ-teritoriale).
  • IMM Prod: Componenta susține asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor realizate de către întreprinderile mici și mijlocii inclusiv start-up-uri, din zona urbană.
  • INNOVATION: Acesta este un program dedicat proiectelor inovative și se urmărește încurajarea internaționalizării, stimularea digitalizării și a comerțului electronic, retehnologizarea și brevetele.

CEC Bank te învaţă să fii responsabil cu banii tăi!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorește să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
#investitii, #antreprenori, #IMM, #CEC Bank, #afaceri, #finantare, #Piata , #Banca