Investițiile străine globale, salt uriaș după anul pandemiei. Sectoarele-cheie din țările mai puțin dezvoltate au fost lăsate în urmă

Miercuri, 19 Ianuarie 2022, ora 22:35 1459 citiri
Proiectele internaţionale de infrastructură vor fi un factor important pentru menţinerea tendinţei ascendente a investiţiilor FOTO Pixabay

Investiţiile străine globale s-au majorat cu 77% în 2021, la 1.650 miliarde de dolari, depășind nivelul anterior crizei sanitare, potrivit datelor publicate miercuri, 19 ianuarie, de Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD).

Investiţiile în economiile dezvoltate, foarte scăzute în 2020, au crescut cu 199 % în 2021, în timp ce în economiile în curs de dezvoltare sau mai puţin dezvoltare, unde recuperarea a fost afectată de factori precum rata scăzută de vaccinare, avansul a fost mai moderat, de 30% şi, respectiv, de 19%.

”Este foarte îngrijorătoare stagnarea noilor investiţii în sectoare-cheie din ţările mai puţin dezvoltate, precum electricitatea, sectorul alimentar sau sanitar”, a subliniat, la prezentarea cifrelor, secretarul general al UNCTAD, costaricana Rebeca Grynspan.

Asia a fost regiunea care a atras cele mai multe investiţii străine (696 de miliarde de dolari, în creştere cu 18%), urmată de America (531 de miliarde de dolari, plus 105 %) şi Europa (305 miliarde de dolari, o puternică creştere de 1.450% explicată prin nivelul foarte redus al investiţiilor din anul anterior).

SUA au atras investiţii străine în valoare de 323 de miliarde de dolari anul trecut, în creştere cu 114%, pe care UNCTAD o atribuie în principal fuziunilor şi achiziţiilor transfrontaliere.

În Uniunea Europeană, avansul a fost mai modest, de 8% (165 de miliarde de dolari), în timp ce China a atras o sumă record de 179 miliarde de dolari, cu o creştere interanuală de 20%.

De asemenea, s-au evidenţiat fluxurile de investiţii din Brazilia, care s-au dublat, până la 58 de miliarde de dolari, în timp ce în India acestea s-au redus cu 26%, după o cifră record de fuziuni şi achiziţii în 2020.

Pentru 2022, UNCTAD menţine perspectivele pozitive, deşi consideră improbabil să se repete ”efectul de recul” din 2021.

Agenţia consideră că proiectele internaţionale de infrastructură vor fi un factor important pentru menţinerea tendinţei ascendente a investiţiilor, anul acesta.

Factori precum ritmul de vaccinare în ţările în curs de dezvoltare sau problemele din lanţurile globale de aprovizionare, preţurile energiei sau inflaţia pot genera incertitudini, avertizează UNCTAD.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News