Ce trebuie să ştii despre noile reguli BNR privind acordarea creditelor ipotecare pentru investiții. Măsurile vor echilibrara piaţa imobiliară

Miercuri, 22 Decembrie 2021, ora 23:00
6432 citiri
Ce trebuie să ştii despre noile reguli BNR privind acordarea creditelor ipotecare pentru investiții. Măsurile vor echilibrara piaţa imobiliară
Prin aceste măsuri, BNR îndeamnă instituțiile financiare la prudență în ceea ce privește creditele ipotecare, în sensul reevaluării gradului de îndatorare al debitorilor FOTO Pixabay.com

Banca Națională a României (BNR) ar trebui sa aibă instrumentele necesare pentru a menține echilibrul între cererea și oferta de creditare, potrivit analiştilor financiari de la storia.ro şi Kiwi Finance, ca o condiție principală a stabilității financiare și a prevenirii situațiilor care ar putea duce la dezechilibre pe piața imobiliară.

Astfel, în această direcţie se înscriu și noile reguli de creditare. Plecând de la aceste norme actualizate ale BNR, este important să știi care sunt noile condiții de creditare și cum vor influența ele investițiile imobiliare.

Care sunt noile reguli ale BNR pentru investiții imobiliare

BNR a actualizat normele privind acordarea creditelor ipotecare pentru investiții. Avansul necesar pentru împrumuturi va crește și, implicit, sumele acordate pentru investiții imobiliare vor scădea.

Această majorare a avansului necesar pentru acordarea creditelor ipotecare se referă în mod expres la investițiile imobiliare, respectiv la creditele destinate achiziției de proprietăți care nu vor fi utilizate ca locuinţă primară.

Decizia BNR este una care are ca scop și o normalizare a tendințelor imobiliare din partea cererii, în contextul unei piețe imobiliare bine așezate, stabile și în curs de maturizare.

Pentru creditele pentru investiții imobiliare în lei:

  • limita de acordare credit scade la 75% din valoarea garanţiei ipotecare;
  • avansul crește de la 15% la 25%.

Pentru creditele pentru investiții imobiliare în euro:

  • limita de acordare credit scade la 65% din valoarea garanţiei ipotecare;
  • avansul crește la 35%.

Pentru creditele pentru investiții imobiliare în altă valută:

  • limita de acordare credit scade la 50% din valoarea garanţiei ipotecare:
  • avansul crește la 50%.

Totodată prin aceste măsuri BNR îndeamnă instituțiile financiare la prudență în ceea ce privește creditele ipotecare, în sensul reevaluării gradului de îndatorare al debitorilor.

În prezent, gradul mediu de îndatorare al celor care au în derulare contracte de credit imobiliar este de circa 30%, iar BNR a lăsat băncile comerciale să stabilească, prin norme proprii de creditare, nivelurile maxime admise pentru gradul de îndatorare, cu luarea în considerare a riscului valutar, a riscului de rată a dobânzii şi a riscului de diminuare a veniturilor eligibile, disponibile pe perioada de derulare a creditului.

Noile dispoziții vor intra în vigoare din ianuarie 2022, dar băncile au început să reevalueze condițiile de creditare.

Investițiile imobiliare sunt preferate de românii care lucrează în străinătate

Investițiile imobiliare au fost mereu una dintre cele mai sigure și eficiente modalități care au adus profit și sunt preferate mai ales de românii care lucrează în străinătate.

Aceștia pot acoperi sumele solicitate ca avans și sunt eligibili pentru credite ipotecare de investiție. În prezent, peste 70.000 de români au credite active pentru proprietăți care nu sunt locuințe principale.

Cum va evolua piața investițiilor imobiliare

La fel ca în orice altă piață liberă, în cea imobiliară prețurile sunt influențate direct de raportul dintre cerere și ofertă. Avansul stabilit la o valoare de 15% și dobânzile bune la creditele ipotecare pentru persoane fizice au dus la o creștere a cererii de locuințe noi, conform celor de la storia.ro si Kiwi Finance.

Acest fapt a antrenat, în mod firesc, o mărire a prețului pe metrul pătrat construit, cu atât mai mult cu cât necesarul de locuințe a fost, pe parcursul ultimilor ani, mai mare decât capacitatea dezvoltatorilor imobiliari de a satisface cererea.

Creșterea prețurilor a fost lină, echilibrată și a ținut pasul cu ritmul de creștere a veniturilor. Dovada este faptul că România are cel mai atractiv indicator de accesibilitate din Europa – respectiv 1,8 – 2%.

Acest indice este reprezentat de raportul dintre prețul mediu pe metru pătrat construit și venitul mediu. Un indice echilibrat are o valoare procentuală cât mai mică.

Va fi puțin probabilă o scădere a prețurilor pe metrul pătrat construit la locuințe

Modificarea normelor de creditare pentru investiții, respectiv creșterea avansului la 25% va genera, conform predicțiilor analiștilor o echilibrare a pieței imobiliare.

Tendința generală va fi aceea de așteptare, de tatonare între cerere și ofertă, dar este puțin probabil să genereze scăderea prețurilor pe metrul pătrat construit la locuințe.

Tranzacțiile din segmentul locuințelor vechi ar putea să crească

"Este însă posibil, mai ales ca urmare a faptului că cererea de locuințe noi este peste nivelul ofertei, ca tranzacțiile din segmentul locuințelor vechi să crească, ca efect al majorării costurilor materialelor de construcție reflectat în principal în valoarea locuințelor noi.

Efectele depind, însă, de mai multe variabile, iar un rol important vor avea instituțiile financiare și disponibilitatea acestora de a satisface nevoia de creditare a persoanelor fizice care sunt interesate de segmentul investițiilor imobiliare ca metodă de obținere a unor surse suplimentare de venit.

Referindu-ne doar la micii investitori imobiliari trebuie luată în considerare și disciplina financiară pe care aceștia au dovedit-o, precum și capacitatea lor de gestiona riguros bugetul familiei și de a realiza un echilibru optim între onorarea creditelor și nevoile personale".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#investitii imobiliare, #credite ipotecare, #piata imobiliara, #tranzactii, #avans, #locuinte, #storia ro , #investitii