Cât de periculos e "generalul Armageddon", șeful invaziei ruse: "Surovikin a dezvoltat un avantaj asimetric față de Ucraina"

Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 21:44
9807 citiri
Cât de periculos e "generalul Armageddon", șeful invaziei ruse: "Surovikin a dezvoltat un avantaj asimetric față de Ucraina"
Generalul Serghei Surovikin și-a câștigat renumele de măcelar prin uciderea civililor din Siria FOTO Twitter

Generalul australian Mick Ryan, expert în strategie militară a realizat o analiză privitoare la metodele folosite de Serghei Surovikin, generalul "Armaggedon", pus de Putin în fruntea campaniei militare ilegale din Ucraina.

Reputatul ofițer australian încearcă să atragă atenția că analiza superficială a acțiunilor armatei ruse poate fi dăunătoare în tentativa de a înfrânge militar Moscova.

"O mare parte din relatările despre Ucraina se concentrează pe „ruși” ca pe o masă amorfă. Realitatea este că, chiar și în instituțiile militare inadecvate în ofensivă, există organizare, control și comandă de la vârf. Comandanții militari contează.

În proiectarea viitoarelor operațiuni, liderii și planificatorii militari ucraineni nu se vor uita doar la capacitățile militare și dispoziția în teren a trupelor rusești. Ei vor evalua modul în care filozofia de comandă a lui Surovikin ar putea avea impact asupra viitoarelor operațiuni ucrainene.

Ca atare, trebuie să-l înțelegem pe comandantul inamicului. Dacă îi deslușim stimulentele și motivațiile, îi putem anticipa strategia și planurile. Mecanismele prin care să fie înfrânt sau care să prevină acțiuni militare eficiente rusești în Ucraina pot fi apoi construite", își începe expunerea generalul Mick Ryan.

Surovikin comandă o armată epuizată, are probleme de moral și a fost uzată constant în ultimele 9 luni. În timpul iernii, ofițerul rus specializat în Siria în distrugerea infrastructurii civile și uciderea cetățenilor de rând, unde și-a câștigat supranumele de "generalul Armageddon", va trebui să apere teritoriul deja ocupat ilegal și "va face tot ce poate să-și păstreze forța, să reconstituie unități distruse și să construiască o rețea logistică rezistentă".

"Surovikin va căuta o mai bună aliniere între obiectivele politice ale lui Putin și capacitatea militară a forțelor armate ale Rusiei. Aceste două lucruri au fost prost aliniate de la începutul războiului; această nealiniere a jucat un rol important în performanța slabă a armatei ruse.

Obiectivele politice ale lui Putin în luna februarie a acestui an au fost mult mai mari decât au fost capabile să atingă micile forțe terestre și aeriene ruse, prea dezagregate. Concentrarea puterii de luptă în Donbas la jumătatea anului 2022 a fost o demonstrație că rușii au înțeles acest lucru.

Dar vedem, mai nou, un fel de „întâlnire la mijloc” între politică și armată. Din punct de vedere politic, Rusia mobilizează oamenii și industria pentru a oferi o capacitate militară mai mare pentru operațiunile militare ucrainene.

Din punct de vedere militar, Surovikin și-a adaptat operațiunile pe termen scurt, inclusiv retragerea din Herson, pentru a ține seama de dimensiunea și slăbiciunile sale actuale. Cu toate acestea, mergând mai departe, va fi de așteptat să conducă operațiuni ofensive cu capacitatea sa militară „îmbunătățită”.

Un al doilea aspect de remarcat în evoluția de până acum a lui Surovikin este identificarea și dezvoltarea asimetriilor pe care le poate folosi împotriva ucrainenilor. Cu atacurile sale cu rachete și drone în curs de desfășurare asupra Ucrainei, Surovikin a dezvoltat un avantaj asimetric față de Ucraina.

Lawrence Freedman (expert britanic în relații internaționale și strategie militară - n.r.) a remarcat că „ucrainenii nu pot face același lucru împotriva rușilor în ceea ce privește țintirea infrastructurii. Ucrainenii câștigă pe câmpul de luptă, dar nu pot răspunde rușilor la acel nivel strategic”.

Unde altundeva ar putea căuta Surovikin asimetrii (n.r. - puncte slabe, breșe în apărarea adversarului)? Un domeniu ar putea fi operațiunile aeriene.

„Datorită eșecului în tentativa de a distruge sistemele mobile SAM (sisteme de apărare sol-aer) ale Ucrainei, Rusia rămâne în imposibilitatea de a folosi eficient puterea de foc aerian potențial foarte eficientă, a bombardierului său cu aripă fixă și a luptătorilor cu mai multe roluri pentru a bombarda ținte strategice ucrainene și poziții de primă linie”, se arată într-un raport al Royal United Services Institute.

Raportul mai arată că „dacă SAM-urile ucrainene nu sunt reaprovizionate cu muniție și, în cele din urmă, sunt sporite ca număr și înlocuite cu echivalente occidentale în timp, VKS-ul va recâștiga capacitatea de a reprezenta o amenințare majoră”. Dezvoltarea superiorității aerului poate fi un domeniu de interes pentru Surovikin.

În al treilea rând, Surovikin poate folosi în 2023 o forță mare proaspăt mobilizată pentru a genera concentrații de trupe în misiuni tactice sau operaționale. Acest lucru nu va fi ușor. Antrenamentul individual al soldaților este slab; reprezintă o bază proastă pentru alcătuirea coeziunii unei unități mari", arată Ryan în analiza generalului.

Ulterior, ofițerul australian face și o serie de recomandări pentru cum ar putea să-l contracareze armata Ucrainei.

"Având o rețea extinsă de senzori, de informații colectate din teritoriu, ucrainenii au capacitatea de a detecta și ataca astfel de concentrații de trupe, cu lovituri de la distanță. Prin urmare, importanța dezvoltării unui avantaj decisiv în aer, pentru a degrada lovitura ucraineană la distanță lungă, este probabil considerată de primă necesitate de către generalul Surovikin.

Dar, pe fondul mobilizării în creștere a civililor și a stimulentelor pentru creșterea producției industriale oferite de guvernul rus, o schimbare a atacurilor rusești fragmentare pe care le-am văzut până acum ar putea fi o opțiune pe care Surovikin o ia în considerare - dar nu pe termen scurt.

Un ultim domeniu de îmbunătățit pentru Surovikin poate fi comanda și controlul (C2). El va dori să îmbunătățească integrarea tipurilor de trupe combinate la sol, precum și integrarea aer-sol. Acestea au fost punctele slabe ale rușilor. Dar nu va fi ușor de realizat acest deziderat.

Motivul pentru aceasta este o altă parte cheie a C2: leadership-ul. Rusia a pierdut mulți lideri, de la juniori la destul de mulți ofițeri seniori în acest război. Surovikin va dori să se asigure că liderii săi sunt capabili să conducă eficient armata în campaniile din 2023.

S-ar putea să vedem mai mulți lideri militari ruși înlocuiți. În același timp, este sigur că Surovikin va pune presiune pe sistemul rusesc să-i genereze ofițeri juniori. Acest lucru va fi greu având în vedere provocările cu care se confruntă sistemul lor de formare.

În ciuda fondului brutal al lui Surovikin, este prudent să încercăm să-l înțelegem mai bine și să nu subestimăm impactul pe care conducerea sa l-ar putea avea asupra operațiunilor Rusiei. Succesul Ucrainei în 2023 va fi determinat parțial de capacitatea lor de a-l depăși pe comandantul rus", consideră Mick Ryan.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#invazie ucraina, #generalul Armageddon, #Serghei Surovikin, #greseli armata rusa, #mick ryan , #invazie ucraina