Semnele că Putin plănuiește să se spele pe mâini de dezastrul militar din Ucraina: "Nu s-ar fi întâmplat acest lucru fără aprobarea lui"

Joi, 10 Noiembrie 2022, ora 15:49 13112 citiri
Vladimir Putin, în compania generalului Serghei Surovikin, responsabilul invaziei militare ruse din Ucraina FOTO Hepta

Generalul australian Mick Ryan, specialist în strategie militară, a analizat consecințele pe termen mediu și lung generate de retragerea Rusiei din regiunea Herson.

Printre altele, reputatul strateg militar punctează faptul că fuga din Herson înseamnă sfârșitul oricărui potențial plan rusesc de a captura orașul Odesa.

"În plus, îi aduce pe ucraineni cu încă un pas mai aproape de recucerirea integrală a sudului. Capturarea Hersonului este, de asemenea, o operațiune importantă pentru o viitoare campanie de recucerire a Crimeii", subliniază generalul Ryan.

Deși anunțul retragerii a fost făcut de armată, în seara zilei de 9 noiembrie, fără ca numele președintelui rus să fie pomenit, cedarea teritoriului este politică.

"Nu s-ar fi întâmplat acest lucru fără aprobarea lui Putin. Este o dovadă că Putin poate înțelege realitatea și poate lua decizii raționale. Dar, în același timp, este și o probă că Putin se pregătește să-i facă pe militari țapi ispășitori pentru dezastrul din Ucraina", consideră analistul australian.

Ryan mai observă și faptul că ritmul retragerii, o acțiune deliberată și bine pregătită, va fi un indicator foarte precis al moralului și organizării actuale a armatei ruse.

"Având în vedere timpul pe care rușii l-au avut la dispoziție pentru a pregăti această retragere, este posibil să nu lase în urmă atât de mult echipament și muniție precum au făcut-o în ofensiva de la Harkov", mai spune Ryan.

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a ordonat miercuri retragerea forţelor ruse de pe malul drept al fluviului Nipru, în regiunea ucraineană Herson, care include capitala regiunii, cu acelaşi nume, ţinta unei vaste contra-ofensive ucrainene, relatează AFP.

”Procedaţi la retragerea militarilor”, a anunţat la televiziune Serghei Şoigu, în urma unei propuneri în acest sens a comandantului Operaţiunilor ruse în Ucraina, generalul Serghei Surovikin.

Surovikin a recunoscut că este o decizie ”deloc uşor” de luat.

”Da, domnule! Manevrele retragerii militarilor vor începe foarte rapid”, a dat asigurări generalul.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News