AUR, ultimul partid parlamentar care condamnă invadarea Ucrainei. Îşi exprimă preocuparea faţă de "lipsa unei strategii clare a României"

Marti, 22 Februarie 2022, ora 19:36 5010 citiri
Coliderii AUR George Simion și Claudiu Târziu au reacționat la invadarea Ucrainei după aproape 24 de ore FOTO Hepta

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a transmis un comunicat în seara zilei de marți, 22 februarie, în care condamnă recunoaşterea de către Federaţia Rusă a "republicilor" Doneţk şi Lugansk.

Liderii AUR îşi arată preocuparea faţă de "lipsa unei strategii clare a României în cazul unei crizei majore, atât la frontiera estică a Alianţei Nord-Atlantice, cât şi în ceea ce îi priveşte pe cetăţenii români de peste Prut".

AUR este formațiunea politică parlamentară din România clasată pe ultimul loc ca timp de reacție în fața abuzului coordonat de Moscova.

"Este inacceptabilă subminarea suveranităţii unui stat ce aparţine comunităţii internaţionale. Negarea, prin folosirea forţei, a dreptului fundamental al Ucrainei la independenţă şi la propriile alegeri de politică externă şi de securitate este un act pe care îl condamnăm fără niciun echivoc. Rusia pune sub semnul întrebării ordinea internaţională existentă, bazată pe forţa dreptului, înlocuind-o cu dreptul forţei. Este necesar ca Guvernul, Preşedintele României şi CSAT să elaboreze o strategie naţională pentru situaţiile de criză ce pot să apară la graniţa României", a declarat deputatul George Simion, copreşedinte AUR, potrivit comunicatului.

Potrivit senatorului Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, recunoaşterea celor două auto-proclamate republici separatiste şi ordinul de intrare a unor trupe "deghizate ipocrit în forţe de menţinere a păcii se înscriu în seria actelor revizioniste ale Federaţiei Ruse, după invadarea Georgiei şi anexarea ilegală a Crimeii".

"Nesancţionarea şi de această dată a Rusiei ar fi injustă, contrară spiritului şi literei acordurilor de la Minsk şi dreptului internaţional. Deşi poate părea că diplomaţia a eşuat, pledăm pentru căutarea energică a unei soluţii pe calea paşnică a dialogului şi negocierilor. Salutăm orice măsuri ce vor fi de natură să ducă la dezescaladarea conflictului şi revenirea cât mai grabnică la normalitate", a afirmat Târziu.

Totodată, AUR îşi exprimă îngrijorarea faţă de soarta minorităţii româneşti din Ucraina.

"Dezinteresul autorităţilor ucrainene faţă de situaţia compatrioţilor noştri din ţara vecină, ignorarea drepturilor acestora şi refuzul constant de a remedia carenţele semnalate, în conformitate cu convenţiile internaţionale relevante, trebuie să lase locul unor politici democratice şi nediscriminatorii faţă de toate minorităţile din Ucraina, inclusiv cea românească", se arată în comunicatul AUR.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News