Ungaria ameninta si Croatia ca-i va bloca aderarea la Schengen (Video)

Sambata, 19 Septembrie 2015, ora 15:46
3794 citiri
Ungaria ameninta si Croatia ca-i va bloca aderarea la Schengen (Video)
Foto: Hepta.ro

Ungaria ameninta ca poate bloca aderarea Croatiei la zona de libera circulatie Schengen, daca nu reuseste sa apere granitele externe ale blocului european, a declarat un consilier important al premierului ungar Viktor Orban.

"Daca Croatia renunta si spune 'nu', nu vreau sa apar granitele, atunci Ungaria nu poate decat sa spuna ca nu este pregatita de aderare la Schengen cand va veni momentul sa se decida asta", a spus Antal Rogan, seful cabinetului politic al lui Orban, scrie Reuters.

Cele doua tari sunt implicate intr-o disputa verbala intensa in ultimele zile, pe fondul miilor de imigranti care fug de razboi si saracie din Orientul mIjlociu si ajung in regiune in drumul lor catre Europa de vest.

"O conditie pentru intrarea in zona Schengen este ca tara sa se angajeze sa apere frontierele externe ale Europei. Daca esueaza vizibil sa faca asta, atunci nu este pregatita pentru calitatea de membru Schengen", a amenintat Rogen.

Declaratia acestuia este un ecou al unei luari de pozitie similare fata de Romania.

Ministrul ungar de Externe "aminteste" ca tara sa se poate impotrivi aderarii Romaniei la Schengen

Peter Szijjarto, ministrul ungar al Afacerilor Externe, a avertizat ca tara sa poate impiedica aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, daca aceasta va deveni un coridor alternativ pentru refugiatii care vor sa ajunga in Ungaria.

Szijjarto a fost intrebat de reporterul publicatiei Magyar Idok cu privire la gestionarea in comun a crizei imigrantilor cu Romania, care s-a oferit sa participe la actiune in schimbul aderarii la Schengen.

"Un gard construit la frontiera sarba va avea cu siguranta ca efect faptul ca traficantii vor cauta alte rute. Intrebarea este daca spre dreapta sau spre stanga. Daca te duci drept, acesta va fi testul mare pentru Romania", a aratat seful diplomatiei ungare.

"Am inceput lucrarile pregatitoare cu privire la construirea unui gard, pentru ca daca Romania nu va fi capabila sa opreasca valul de imigratie care apare acolo, atunci trebuie sa mergem mai departe", a continuat acesta, aratand ca problema gardului ii "frustreaza" pe unii membri ai elitei politice romanesti.

Szijjarto considera ca frustrarea poate veni din doua motive. "Politica interna din Romania nu este cunoscuta pentru stabilitate, pentru prestigiu", iar pozitia premierului Ponta este subminata de faptul ca a fost pus sub acuzare.

In al doilea rand, " (romanii - n.red.) simt ca este un test pentru o aderare brusca la Schengen. Daca nu reusesc aici, aderarea lor poate fi impiedicata ani de zile", a mai spus Szijjarto.

In acest context, ministrul ungar a amintit ca tara sa inca mai are un cuvant de spus privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen si isi poate exercita dreptul de veto in aceasta chestiune.

"Ungaria este furioasa. Politicienii europeni educati din secolul XXI nu spun lucruri precum cele spuse de Victor Ponta", a continuat acesta, aratand ulterior ca "prim-ministrul roman lucreaza doar pentru subminarea relatiilor politice".

MAE il acuza pe ambasadorul ungar ca deturneaza atentia cu o nota de protest

In ultimele zile, intre Budapesta si Bucuresti s-au intensificat tensiunile generate de criza imigrantilor.

Ponta continua scandalul cu ungurii: Ziduri, caini, arme? Asta aminteste de anii '30

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Ungaria amenintare Croatia Schengen, #Ungaria amenintare Romania Schengen , #Ungaria