Summit crucial la Bruxelles: Liderii europeni decid soarta refugiatilor

Joi, 17 Martie 2016, ora 08:09
2987 citiri
Summit crucial la Bruxelles: Liderii europeni decid soarta refugiatilor
Foto: Ziare.com/Anca Magurean (Arhiva)

Liderii UE, printre care presedintele roman Klaus Iohannis, se intalnesc joi la Bruxelles, pentru a conveni asupra unui acord cu Turcia, pentru a opri fluxul de refugiati si migranti din Europa.

La un an de la izbucnirea celei mai grave crize umanitare cu care se confrunta Europa dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, in cursul careia peste un milion de oameni au venit pe continent, riscandu-si viata, multi au sperat ca liderii europeni si Turcia au gasit o solutie pentru a reduce, macar, afluxul de oameni, potrivit Reuters, citat de News.ro.

Dar sefii de stat si de Guverne au avertizat ca nu exista o solutie magica si ca vor avea de daramat sau ocolit multe obstacole in urmatoarele doua zile, de la modul cum vor fi tratati refugiatii in Turcia, o tara care nu respecta Conventia de la Geneva pentru Refugiati, pana la diferendele dintre Ankara siCipru.

Grecia, depozitul de suflete: Cum traiesc imigrantii pe aeroporturi si stadioane parasite

"Lucrurile progreseaza, dar sunt in continuare multe de facut", a declarat presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Liderii reuniti joi la Bruxelles vor incepe cu o discutie despre economie, dupa care vor aborda teme migratiei la dineul de lucru care incepe in jurul orei locale 20 (21 ora Romaniei).

Vineri, discutiile vor fi reluate in cursul diminetii impreuna cu premierul turc Ahmet Davutoglu.

Tusk spera ca liderii UE sa accepte un acord propus de prim-ministrul turc, cu sustinerea cancelarului german Angela Merkel, la un summit special, in urma cu 10 zile.

Grecia cere din nou redistribuirea refugiatilor: Nu putem suporta povara intregii Europe

In baza proiectului de acord, vazut de Reuters, obiectivul este "distrugerea modelului de afacere al traficantilor de refugiati, oferind in schimb migrantilor o alternativa la a-si pune viata in pericol". De asemenea, documentul subliniaza faptul ca planul este "o masura temporara si extraordinara care este necesara pentru a pune capat suferintei umane si a reinstaura ordinea publica".

Care este planul UE si al liderilor din Balcani pentru criza migratiei

In ceea ce priveste negocierile de aderare a Turciei la UE, una dintre conditiile impuse de Turcia pentru a prelua refugiatii, proiectul de accord al UE ofera o cale neclara de a deschide noi capitole de discutii, intr-un ritm foarte lent, la o data neprecizata.

Mai exact, documentele prevede ca UE sa lucreze cu Turcia pentru a "pregati o decizie" privind deschiderea de noi capitole de discutie"cat mai curand posibil" - o perspectiva vaga.

Poate unul dintre cele mai mari obstacole care sta in valea acordului o reprezinta disputa dintre Turcia si Cipru. In aceasta privinta, presedintele Consiliului European a subliniat ca acordul privind migrantii trebuie sa reprezinte "o oportunitate (ca Turcia - n.red.) sa sustina negocierile pentru Cipru".

Ciprul a avertizat ca va impiedica deschiderea de noi capitole de negociere cu Turcia pentru aderarea la UE pana cand Ankara va recunoaste statul cipriot si isi va deschide porturile si aeroporturile pentru traficul din Cipru.

De asemenea, Nicosia ar putea incerca sa blocheze ridicarea vizelor pentru turci, deoarece conditiile UE prevad principiul tratamentului egal al tuturor statelor membre. Tara nu are drept de veto in aceasta chestiune, dar ar putea gasi aliati in Franta, Spania si Austria.

Criza refugiatilor: Bulgaria, Romania si Serbia, gata sa-si inchida frontierele, daca Germania face la fel

Migrantii care vor ajunge pe insulele elene vor fi inregistrati si vor avea dreptul sa ceara azil in Grecia. In acest caz, cererile lor vor fi procesate in concordanta cu normele UE, se arata in nota adresata liderilor UE de Donald Tusk, inainte de inceperea summitului.

Refugiatii isi pierd speranta si incep sa plece singuri din Europa: Am gasit aici doar durere

Migrantii care se intorc in Turcia vor fi protejati in concordanta cu standardele internationale pentru refugiati, desi, oficial, Ankara aplica prevederile Conventiei de la Geneva numai in cazul oamenilor care fug din Europa.

Turcia a propus, la inceputul lunii, sa preia toti migrantii care au ajuns pe insulele elene dupa intrarea in vigoare a acordului, in schimbul unui ajutor de sase miliarde de euro. In baza planului, UE va primi cate un refugiat direct din Turcia pentru fiecare sirian luat de Ankara de pe insulele elene din Marea Egee.

De asemenea, Turcia vrea accelerarea procesului de aderare la UE si ridicarea vizelor in luna iunie, mai devreme decat era prevazut.

Invazia imigrantilor: Ciolos ne spune ce ofera Turcia Europei si ce cere la schimb

"In niciun caz nu oferim Turciei un cec in alb", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Ankara va trebui sa ia o serie de masuri in urmatoarele sase saptamani, pentru a obtine ridicarea vizelor la sfarsitul lui iunie, a precizat el.

Cancelarul german Angela Merkel este principalul sustinator al acordului, pe care il considera cea mai buna solutie la criza refugiatilor.

Ea le-a atras atentia membrilor camerei inferioare a Parlamentului de la Berlin ca nimeni nu trebuie sa se lase pacalit de faptul ca fluxul de migranti din tara s-a redus dupa inchiderea rutei balcanice.

Peste 43.000 de migranti si refugiati sunt blocati in Grecia, unde traiesc in conditii insalubre.

Presedintele Consiliului European, apel catre refugiati: Nu veniti in Europa! Nu va riscati vietile si banii!

"Reducerea actuala (a fluxului - n.r.) de refugiati pe care il inregistreaza Germania si alte state membre este un lucru. Situatia din Grecia este cu totul altceva si trebuie sa ne preocupe pe toti, pentru ca va avea consecinte in toata Europa", a adaugat ea.

Un acord cu Turcia ar trebui urmat de un acord intre tarile membre UE pentru a accepta cote de refugiati, a subliniat Merkel, in conditiile in care mai multe state central-europene au respins deja aceasta idee.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#summit Bruxelles refugiati, #imigranti summit Bruxelles , #Europa