Romania in pericolul izolarii si al nationalismului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 20:00
6761 citiri
Romania in pericolul izolarii si al nationalismului

Se spune ca a gresi e omeneste, dar a persevera e diabolic. Pot intelege, la o adica, o initiala pozitionare stangace a Romaniei in chestiunea crizei refugiatilor, dar mentinerea ei cand perspectiva izolarii este tot mai clara mi se pare de neexplicat.

Cotele obligatorii de refugiati nu cred ca mai pot fi evitate. A recunoscut-o si presedintele Iohannis dupa sedinta CSAT, a explicat-o si consilierul prezidential Leonard Orban: "Sunt din ce in ce mai putine state membre care se opun acestei decizii, ceea ce inseamna ca nu va exista o minoritate de blocaj. (...) Vedem ca exista in momentul de fata un sprijin din ce in ce mai masiv pentru ce a propus Comisia Europeana, mai precis cotele obligatorii, si este o chestiune care, sigur, ne deranjeaza".

Parlamentul European a votat joi in procedura de urgenta si cu mare majoritate propunerea facuta in 9 septembrie de Comisia Europeana, care presupune cotele obligatorii si redistribuirea a 120.000 de azilanti aflati deja pe teritoriul Italiei, Greciei si Ungariei catre alte state membre.

Polonia a facut demult pasul in lateral, venind cu propuneri care sa insoteasca eventuale cote. Viktor Orban a anuntat si el ca le va accepta.

Doar noi ne cramponam de pozitia initiala. O minima nuantare pare sa existe, in sensul in care la JAI Gabriel Oprea nu va avea mandat sa spuna ca "Romania este solidara cu celelalte state membre din Uniunea Europeana, dar nu putem sa consideram cotele obligatorii o solutie la problema migratiei". Deci inteleg ca nu se va mai opune explicit, ci doar va incrunta din sprancene. Dar tot fara solutii alternative, fara idei, exclusiv reactiv.

Spuneam imediat dupa JAI ca, desi aceste cote nu apareau in documentul final, nu insemna ca ele au disparut. Pur si simplu, probabil ca dl Juncker si dl Tusk au preferat sa lase putin timp pentru calmarea situatiei provocata de o inabilitate politica majora, aceea de a incerca sa le impuna fara negocieri si consultari prealabile, cu aer de dictat.

Dar ele nu au fost abandonate. Nu sunt o fericire si nici nu stiu cat sunt de fezabile practic. Pentru ca mi-e greu sa-mi imaginez cum niste oameni care nu vor sa se duca intr-o tara, sa zicem Romania, pot fi obligati sa se duca acolo si pot fi tinuti acolo. In lanturi, in catuse?

Dar un acord european in aceasta privinta are, cred, in primul rand o valoare simbolica. Da un prim semnal de unitate a UE si de existenta a unei solutii comune. Cum va fi ea retusata pe parcurs ramane de vazut. Dar o solutie comuna care sa calmeze o Europa tot mai divizata e oricum mai buna decat lipsa oricarei solutii.

Unde cred ca gresit fundamental Romania? Nu sanctionand initial lipsa consultarilor in privinta cotelor. Semnalul acela cred ca trebuia dat. Dar fixarea intr-un numar, 1.785, despre care nici nu stiu cum a fost stabilit de fapt, a fost cred o mare eroare strategica pentru ca ea a facut foarte grea replierea pe care Polonia si Ungaria si-au permis-o.

Dar macar dupa aceea cred ca ar fi trebuit inceput un viraj subtil de armonizare cu CE si de intrare in jocul negocierii, care putea fi justificat prin argumente legate de evolutia situatiei, de interesul solidaritatii europene etc.

Era suficient sa fim putin pragmatici. E clar ca la noi nu vrea sa se stabileasca picior de refugiat. Ceea ce, in paranteza fie zis, mi se pare cu mult mai umilitor decat gardul lui Viktor Orban. Deci daca tot nu vor la noi, nu vad ce ne costa sa fim mai flexibili in privinta numarului.

Si, apoi, daca nu se ajunge la un acord european, chiar unul care nu ne place, si se ridica in continuare garduri, iar fiecare se blocheaza in fortareata lui, vom fi mai protejati? Ungaria e inchisa. Dupa ce a fost luata cu asalt de refugiati, Croatia inchide granitele cu Serbia si trimite armata acolo.

Ramanem ruta alternativa si sa te mature mii de refugiati, din ce in ce mai disperati, in mars dezorganizat spre Occident cred ca este cu mult mai rau decat sa ii preiei organizat, sa-i triezi medical cat de cat, sub un oarecare control.

Totusi, iata ca Romania ramane pe pozitii infim nuantate, desi presedintele Iohannis admite ca am putea fi obligati saptamana viitoare sa acceptam cotele obligatorii. De ce asteptam sa fim fortati si nu incercam sa iesim din pozitia de perdanti? Asta nu pot intelege.

Din blocajul acesta rezulta in opinia mea doua mari riscuri. Pe de-o parte, acela al izolarii in Europa. Daca admiti ca este posibil ca saptamana viitoare cotele sa devina lege inseamna ca admiti ca esti intr-o ultraminoritate. Leonard Orban o spune aproape explicit.

Adica vom accepta si cotele, vom fi si cu imaginea facuta praf in UE. Si batuti, si cu banii luati. Foarte inteligent, nimic de zis! Asa vrem sa intram in Schengen, asa vrem sa avem un cuvant de spus, sa contam, sa beneficiem de solidaritate cand, nu se stie niciodata, vom avea nevoie de ea? Fixati intr-o pozitie rigida si fara solutii alternative, cu sapca pe ochi si urechile astupate, vorba lui Cristian Ghinea?

Pe de alta parte, exista riscul nationalismului. Ma intreb care electorat va fi agitat de faptul ca ne vor fi impuse cotele, impotriva vointei noastre, ca suntem obligati la ceva impotriva vointei si a interesului national? Oare nu cel nationalist si antieuropean? Si cand UE se va mai pune zid sa apere legislatia anticoruptie din Romania, de exemplu, nu o sa auzim aceeasi teza, ca suntem fortati de interese straine?

Nu vad de ce dl Iohannis intra in acest joc politic periculos pentru ca, odata starnita aversiunea impotriva UE, ea poate avea cele mai perverse efecte electorale chiar impotriva domniei sale.

Nu stii niciodata cand ti se ridica un lider pe partea asta si creste ca drojdia pe furie si frustrare, pe euroscepticism. Si aici vad un pericol cu mult mai mare decat acceptarea inteligenta a unei cote obligatorii.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#cote obligatorii refugiati, #Iohannis Oprea refugiati , #Romania