Refugiatii sirieni trebuie sa aiba intr-o zi sansa de a se intoarce acasa

Marti, 15 Septembrie 2015, ora 18:10
3916 citiri
Refugiatii sirieni trebuie sa aiba intr-o zi sansa de a se intoarce acasa
Foto: Hepta.ro

de Guy Verhofstadt si Norica Nicolai

Daca vrem sa combatem adevarata cauza aflata la baza crizei refugiatilor care loveste, astazi, Europa, atunci ar fi timpul ca liderii occidentali si comunitatea internationala sa-si asume responsabilitatea in Siria si Orientul Mijlociu.

De patru ani, nimeni nu a reusit sa opreasca razboiul din Siria, insa lucrurile nu mai pot continua asa. Trebuie sa facem un efort pentru a pune capat acestui conflict. Cifrele arata ca peste 200.000 de oameni si-au pierdut viata in Siria de la inceputul razboiului civil. Aproximativ 6 milioane de locuitori, dintr-o populatie de 22 de milioane, sunt acum refugiati, iar cifrele continua sa creasca.

Statisticile sunt reale, socante si ne determina sa tragem cateva concluzii de pe urma acestui razboi brutal.

Rebelii islamisti continua sa inregistreze cateva victorii in Siria, saptamana trecuta reusind sa preia controlul unei baze aeriene importante din nord-vestul provinciei Idlib. Intre timp, in ciuda a numeroase operatiuni militare ale Statelor Unite si aliatilor sai, Daesh (Statul Islamic -n.red.) si alte grupari islamiste continua sa devasteze intreaga regiune, comitand un genocid la portile Europei fara ca nimeni sa-i pedepseasca.

Fotografia micutului Aylan Kurdi, gasit fara suflare pe o plaja din Bodrum, reprezinta intruchiparea esecului nostru de a opri aceste atrocitati. Pentru binele umanitatii, avem datoria sa actionam acum pentru a pune capat conflictului si pentru a stabiliza cat de cat regiunea in ansamblul sau.

Pentru a obtine un rezultat de durata, UE, SUA, Rusia si China trebuie sa se implice. Rusia pare sa isi intensifice activitatea militara in Siria, existand elemente care pregatesc terenul pentru o prezenta militara majora. Putin stie ce stim si noi, doar ca noua ne este teama!

Cred ca tuturor ne este clar ca acest conflict nu mai poate fi tolerat si ca a devenit o povara pentru comunitatea internationala, mai ales pe termen lung. Prin sporirea implicarii sale, Putin vrea sa se asigure ca va face parte din cei care vor negocia o solutie in regiune. Este imposibil de imaginat o rezolvare a situatiei din Siria fara directa implicare a Rusiei.

Totodata, China trebuie convinsa ca aceasta stare de fapt nu mai este in interesul sau economic.

E timpul ca Uniunea Europeana sa profite de succesul pe care l-a avut in negocierile cu Iranul si sa initieze un demers pentru gasirea unei solutii in regiune. In urma cu numai doua luni, comunitatea internationala, in formula P5+1, sub egida Consiliului de Securitate al ONU si coordonarea UE, a ajuns la un acord fara precedent cu Iranul, in privinta programului sau nuclear.

Federica Mogherini, Inalta Reprezentanta a UE pentru Politica Externa, ar trebui sa profite de aceasta experienta si de contextul creat de obtinerea acestui acord si sa vina cu o initiativa, intr-un cadru international, pentru stabilizarea Siriei si a regiunii.

In practica acest lucru s-ar traduce printr-un demers la Natiunile Unite pentru identificarea unei solutii politice de a pune punct celor patru ani de razboi in Siria si prin intensificarea eforturilor coalitiei anti-Daesh de a opri raspandirea fortelor islamiste. Este evident ca trupele coalitiei internationale conduse de SUA nu numai ca au esuat in aceasta lupta, ci chiar nu pot opri extinderea trupelor islamiste in Irak si Siria.

Aceste esecuri nu se intampla doar din cauza lipsei angajamentului militar, ci, mult mai important, din cauza lipsei de viziune a coalitiei si lipsei unei solutii comune in regiune.

O viziune comuna nu este usor de coagulat si nu va aparea fara controverse. Va trebui sa se vorbeasca cu Putin. Acest lucru inseamna implicarea Iranului pentru a-i schimba comportamentul in regiune si pentru a-l determina sa-si asume o solutie constructiva.

Trebuie sa ne marim capacitatea de sprijin in zona nu numai pentru opozitia democratica din Siria, ci si pentru Armata Siriana de Eliberare. Stim ca membrii coalitiei anti-Stat Islamic coordonata de Statele Unite au prioritati diferite, iar Siria a devenit camp de batalie pentru razboaiele din tarile invecinate. Dar trebuie sa incercam. Pentru Vest nu exista optiuni bune, ci doar optiuni mai putin daunatoare.

Dar fara un efort diplomatic orchestrat pentru gasirea unei viziuni comune, se pare ca orizonturile existente se ingusteaza pe zi ce trece, iar dezastrul umanitar de la portile Europei continua. Cadrul de lucru care s-a dovedit eficient in discutiile cu Iranul, cu Natiunile Unite si Germania, sub coordonarea Uniunii Europene, ar putea fi cadrul de angajare a jucatorilor regionali pentru dezvoltarea unei astfel de viziuni.

Orice decizie, insa, trebuie sa tina cont de esecurile noastre istorice si sa garanteze drepturile sunitilor, siitilor, kurzilor si altor grupuri etnice si religioase. Este momentul ca UE sa iasa la rampa cu aceasta initiativa. Trebuie sa le dam refugiatilor sirieni, care au reusit sa scape de teroare, speranta ca intr-o zi se vor putea intoarce acasa.

Este o provocare mai mare chiar decat fragilul proces de pace din Orientul Mijlociu sau acordul cu Iranul, dar consecintele esecurilor noastre constante vor fi mult mai devastatoare pentru Europa, pentru acea regiune si pentru intreaga planeta. Cei care continua sa pretinda ca razboiul din Siria, campaniile de bombardament ale lui Assad impotriva civililor si genocidul comis de Daesh sunt departe de noi, nu ne privesc sau se vor rezolva de la sine trebuie sa se trezeasca acum!

Guy Verhofstadt este liderul Grupului Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa din Parlamentul European, iar Norica Nicolai este vicepresedintele Grupului ALDE.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Verhofstadt UE refugiati, #Norica Nicolai UE imigranti, #criza imigranti Europa , #Europa