Motivele pentru care criza refugiatilor din Europa se intampla acum

Duminica, 20 Septembrie 2015, ora 14:56
15152 citiri
Motivele pentru care criza refugiatilor din Europa se intampla acum
Foto: Hepta.ro

Criza refugiatilor a pus pe jar intrega Europa si a alarmat liderii tarilor occidentale. Motivele pentru care valul urias de imigranti din afara UE a ajuns pe continentul nostru in aceasta vara sunt mai multe.

Printre acestea se numara razboiul, vremea favorabila, precum si considerente logistice, toate stand in spatele acestui aflux extraordinar de refugiati care au ajuns in Europa, scrie Liz Sly, pentru Washington Post.

Principalele intrebari din spatele crizei imigrantilor

Articolul subliniaza opt motive care au generat cea mai mare migratie a oamenilor pe continent, de la Al Doilea Razboi Mondial incoace. Potrivit autoarei, sefa a biroului din capitala libaneza Beirut al publicatiei americane, cel mai important motiv este cel de pe prima pozitie.

1. Razboiul din Siria

Razboiul din aceasta tara a Orientului Mijlociu dureaza de peste patru ani, fara sa se poata intrezari o incheiere a sa, pentru ca nu exista o abordare diplomatica semnificativa pentru a-i pune capat.

Dezvaluirile unui jihadist: Mii de extremisti "sub acoperire", trimisi in Europa printre refugiati

Cel putin 250.000 de persoane au murit, asa incat nu e de mirare ca oamenii vor sa fuga de acolo. De altfel, sirienii reprezinta jumatate din valul fara precedent din acest an si aproximativ acelasi numar de refugiati si imigranti in Europa inregistrati anul trecut. Acesta este anul in care razboiul sirian a esuat pe tarmurile Europei, comenteaza autoarea articolului.

2. Ruta catre Europa a devenit mult mai usoara

Pana recent, traversarea marii din Libia catre Italia a fost ruta preferata pentru toti imigrantii si refugiatii din Europa. O ruta mult mai scurta si mai putin periculoasa este cea din Turcia catre Grecia.

O altfel de imigratie: Refugiatul care a cumparat o calatorie de 5 stele catre Europa

Calatoria din Grecia, prin Balcani, catre destinatiile europene nordice preferate de refugiati a fost mult mai complicata decat cea prin Italia. Dar ruta prin Balcani s-a deschis, dupa ce Macedonia a ridicat masurile dure menite sa impiedice refugiatii sa intre in tara, in luna iunie.

Macedonia, tara care a decis sa-i ajute, nu sa-i goneasca pe imigranti: Niciun refugiat nu e lasat in urma

3. Pretul a scazut

Acest motiv are legatura cu precedentul. Trecerea in Grecia din Turcia dura mai putin de o ora si chiar si 20 de minute, depinzand de plaja de pe care pleaca barca. Acest lucru nu doar ca face ca traversara marii sa fi mai ieftina, insa refugiatii nu mai sunt nevoiti sa plateasca traficantii care sa ii treaca granitele prin tarile balcanice.

New York Times: Afacerea traficului de imigranti valoreaza miliarde - si Romania e implicata

Si mai multi oameni care planuiesc sa faca aceasta calatorie spun ca acum sunt nevoiti sa plateasca traficantilor 2-3 mii de dolari, in loc de 5-6 mii de dolari necesari pentru a ajunge in Libia si apoi a traversa marea catre Italia.

4. Vremea

Este un lucru normal pentru migratia ilegala in Europa sa aiba un varf in timpul lunilor de vara, cand traversarile marilor sunt mai sigure. Astfel, haosul din prezent este provocat si de faptul ca multi oameni incearca sa infaptuiasca aceasta calatorie inainte de instalarea vremii rele.

Date fiind insa toate motivele pentru care oamenii incearca acum sa ajunga in Europa, este greu de prezis daca sosirea iernii va incetini ritmul acestor sosiri. Un lucru este clar, insa: vor mai exista decese.

Drama imigrantilor: O fotografie care sa reduca lumea la tacere

5. Disponibilitatea mare a Germaniei de primire a refugiatilor

Foarte multi imigranti erau deja pe drum cand cancelarul german Angela Merkel a anuntat ca Germania este dispusa sa ofere rezidenta temporara tuturor refugiatilor care ajung in aceasta tara. Insa putini sunt cei care se indoiesc ca aceasta oferta a incurajat si mai multi oameni sa plece la drum.

Principalul motiv pentru care Germania accepta refugiati

De ce ii primeste Germania cu bratele deschise pe refugiati

Explicatia pentru miraculoasa cultura a ospitalitatii afisata de Germania

Astfel, si mai multi irakieni au inceput sa se alature exodului, iar multi dintre cei care au sosit recent in Turcia pentru aceasta calatorie au spus ca au fost incurajati de imaginile de la televizor ale germanilor care i-au primit pe refugiati.

6. Campania de recrutare a guvernului sirian

Ramas in criza de forte disponibile pentru a se lupta cu rebeliunea ridicata impotriva sa, guvernul presedintelui sirian Bashar al Assad s-a apucat, de la sfarsitul anului trecut, de o campanie de inrolare a rezervistilor care sa serveasca in armata. Multi dintre sirienii care fug catre Europa vin din zone controlate de guvern si spun ca fug de chiar de aceasta recrutare fortata, care ii vizeaza pe toti barbatii care au efectuat serviciul militar in ultimii 10 ani - de fapt, toti tinerii care au sub varsta de 30 de ani.

Refugiatii, cazati in cladiri parasite din Bucuresti si sate abandonate Interviu cu un lider al sirienilor din Romania

7. Guvernul sirian a inlesnit calatoria cetatenilor sai

Desi pare in contradictie cu motivul precedent, se pare ca nu au existat incercari de a-i impiedica pe tinerii care vor sa evite serviciul militar sa paraseasca tara. Din contra, guvernul le-a inlesnit acestora posibilitatea de a obtine pasapoarte, in ultimele luni - atat in Siria, cat si in ambasadele din strainatate - si este posibila amanarea serviciului militar, contra unei sume de 300 de dolari.

Assad, interviu rar despre refugiati: Sunt luati in vizor cu mitraliera de Occident. Nu mai sustineti terorismul!

Acest lucru a confirmat insa suspiciunile multor observatori sirieni ca Assad ar fi incurajat deliberat refugiatii sa fuga, atat in tarile vecine, cat si in Europa, ca parte a strategiei sale de a goli tara de potentiali opozanti. In schimb, presedintele sirian acuza Europa si Statele Unite pentru acest exod, spunand ca cei mai multi dintre refugiati fug de terorism, acuzand Occidentul ca instiga astfel prin sustinerea elementelor Opozitiei.

8. Neajunsurile efortului de ajutor international subfinantat

Inainte de afluxul masiv de oameni in Europa, 4 milioane de sirieni fugisera deja din calea razboiului din tara lor, in mare parte in Turcia, Iordania si Liban. Acestia traiau in conditii mizerabile, fiindu-le refuzat dreptul la munca, iar cei mai multi dintre copii nu merg la scoala. Multi dintre refugiatii care au luat calea catre Europa au spus ca principalul motiv pentru care au cautat sa-si construiasca noi vieti a fost educatia copiilor lor.

Ce sa faca UE cu imigrantii care o sufoca: 5 zone cheie

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#motive criza refugiati, #criza imigranti Europa, #criza imigranti Siria, #Germania refugiati, #razboi siria refugiati , #Siria