Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
invazie imigranti > Romania
A   A   A

Islamofobia e o crima?

Islamofobia e o crima?
Publicul cultivat a notat traducerea romaneasca a romanului lui Michel Houllebecq, "Soumission" - care reia semnificatia termenului "islam" (supunere, predare). Creatia popularului scriitor francez imagineaza o Franta dominata politic de un partid islamist "moderat": actiunea se petrece in viitorul relativ apropiat...

Citeste toate textele scrise de Teodor Baconschi pentru Ziare.com

Pentru multi, "Soumission" este o provocare la adresa corectitudinii politice. Altii vad in ea o profetie literara aproape palpabila, daca privim (si primim) actualul val de refugiati islamici abatut asupra Europei. Nu stiu daca Houllebecq va fi stigmatizat de Inchizitia corectitudinii politice. Sper ca nu.

Tot mai multi europeni inteleg ca aceasta pudibonderie isteroida, aceasta politie politica moralizatoare, aceasta vesnica obsesie a unui Occident "vinovat" de propriul trecut - si, deci, obligat sa-si toarne cenusa in cap - a avut ca efect slabirea sistemului imunitar al civilizatiei euro-americane.
Pe scurt, holera corectitudinii politice, difuzata in universitati, devenita obligatorie in presa de stanga si sustinuta prin numeroase ONG-uri de control etic si represiune, a distorsionat la fel de grav realitatea istoriei, prezentul si sansa noastra de a continua stilul de viata cu care ne identificam in calitate de "occidentali".

La loc de cinste pe lista infamiilor incriminate de corectitudinea politica se afla "islamofobia". Dupa cum ii spune numele: ea traduce o neaparat culpabila "teama de islam". De ce sa ne temem de islam, tovarasi? Islamul e bun, e frumos, poate chiar e mai adevarat decat crestinismul nostru retrograd, pe care revolutia franceza, cea nazista si cea comunista l-au trimis la lada de gunoi.
Islamul e revolutionar. El ne fascineaza aproape la fel de mult ca psihanaliza sau leninismul. Are un mic ton marcusian, gramscian, o nota iconoclasta care ni se pare foarte chic, ba chiar adorabil de postmoderna. Ca si revolutiile politice facute de maestri nostri ideologici - Marx, Sartre, Freud si alti Mao, Trotki, Stalin sau Pol Pot - islamul nu stie de gluma, e radical, merge pana la capat, stabileste liste negre, predica si practica violenta: cum sa nu-ti placa asa ceva?

Prin urmare, decretam: orice european care "se teme" de islam se face vinovat de islamofobie, si trebuie incadrat la reactionari, fascizanti, extremisti de dreapta, conservatori sinistri, care nu pricep farmecul revolutiei permanente. Sau care n-au inima, n-au suflet, n-au omenia de a primi cateva milioane de refugiati din Orientul Mijlociu, acolo unde islamul a distrus deopotriva dictaturile militare si mugurii democratiei.
Eu vad lucrurile altfel: islamofobia este legitima, pentru ca islamul si democratia sunt ireconciliabile. Islamul e o religie politica. Saria e totuna cu legea fundamentala: nu poate exista o alta constitutie in afara Coranului insusi, pe care anumite secte il considera chiar "increat", adica picat din cer. Femeile nu au si nu vor avea niciodata drepturi egale cu barbatii: sunt unelte reproductive si sclave domestice. Jihadul este obligatia perpetua a musulmanului. Poate fi o lupta spirituala, dar poate fi si sabia gadelui care decapiteaza barbar vreo cateva zeci de crestini ("necredinciosi") si pune filmul pe YouTube.

Cum sa integrezi in pasnica ordine socio-economica si juridica europeana asemenea mentalitati si apucaturi? Tocmai stangismul PC (political corectness) a dus la ghetoizarea arabilor deja prezenti in Europa occidentala. Turcii din Germania sunt relativ bine integrati. Arabii maghrebieni din Franta stau in cartiere separate, someaza, cultiva infractiunea marunta si debordeaza de cateva ori pe an, cand "tinerii" (cum duios ii numeste presa) se apuca sa incendieze masini si sa sparga vitrine centrale, ca sa-si exprime "nefericirea"...
De ce nu se integreaza realmente aceste comunitati? Pentru ca politia PC sustine ca ele au dreptul sa-si continue stilul de viata din Oran sau Tripoli si la Paris, Strasbourg sau Lyon. E inadmisibil sa fie integrati cu forta. Au dreptul la batic, burka, moschee, rugaciuni publice si la exprimarea "furiei" lor atat de "normale", in conditiile in care toata lumea ii "persecuta".

Nu ne intereseaza civilizatia islamului clasic, toleranta precum califatul de Cordoba, daca urmasii ei de azi sunt asasinii din Statul Islamic. E ca si cum ne-ar cere cineva sa-l acceptam pe Hitler de dragul lui Novalis sau Goethe...

Presedintele Comisiei Europene a anuntat statele membre UE ca au de preluat cote prestabilite de refugiati. Prin vocea presedintelui si a guvernului sau, Romania a spus 1.785, aceasta fiind capacitatea centrelor noastre de primire. Ei bine, nu: va trebui sa accepte peste 6.000. Cum? Nu stim, gasiti voi o solutie!
Acest mod de a proceda, combinat cu amintirea reala a faptului ca est-europenii au fost mai prost primiti in Vest decat prezentul val de sirieni (asteptati cu flori), va spori discursul euro-sceptic in multe state membre. Estul era un entuziast al cauzei europene. Acum s-ar putea sa-si schimbe semnificativ atitudinea. Europa insasi pierde teren.

Teodor Baconschi este doctor in antropologie religioasa si istorie comparata a religilor, Universite Paris Sorbonne - Paris IV.

Despre ce vrei sa scriem?
Facebook ShareTweet
 Joi, 10 Septembrie 2015, ora 12:25
 Autor:Teodor Baconschi

 Articol citit de 16574 ori

Citeste si: