Cote obligatorii de imigranti - Oprea a avertizat la JAI: Tratati doar simptomele imediate si nu cauzele

Marti, 22 Septembrie 2015, ora 20:24
3618 citiri
Cote obligatorii de imigranti - Oprea a avertizat la JAI: Tratati doar simptomele imediate si nu cauzele
Foto: Ministerul Afacerilor Interne

Vicepremierul pentru securitate nationala Gabriel Oprea si ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a participat marti la Consiliul extraordinar Justitie si Afaceri Interne pe tema migratiei, la Bruxelles, unde a votat impotriva cotelor obligatorii de repartizare a refugiatilor, insa acestea au fost in final adoptate.

Oprea le-a transmis ministrilor de Interne europeni si reprezentantilor Comisiei Europene faptul ca tara noastra este solidara cu statele membre afectate de un aflux foarte mare de refugiati. Mai mult, pentru a-si arata sustinerea, a mai transmis Oprea, Guvernul si-a manifestat disponibilitatea si a decis preluarea prin relocare a 1.705 refugiati din Italia si Grecia si 80 refugiati din afara Uniunii Europene (in total 1.785 refugiati), se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

"Romania sustine eforturile vizand identificarea unor solutii viabile si durabile in gestionarea fenomenului migratiei cu care se confrunta Uniunea Europeana si reitereaza angajamentul fata de principiul solidaritatii. Reamintind Concluziile Consiliului European din 25-26 iunie 2015, prin care statele membre si-au manifestat solidaritatea fata de persoanele aflate in nevoie de protectie internationala, pe baza principiului voluntariatului, Romania considera ca impunerea unor cote obligatorii nu reprezinta o solutie viabila la problema refugiatilor.

Sunt tratate, astfel, doar simptomele imediate si nu cauzele fenomenului. O provocare de asemenea anvergura nu poate fi rezolvata prin impunerea unui sistem automat de redistribuire a imigrantilor. Este absolut necesar sa se tina seama de specificitatile fiecarui stat membru si de capacitatea sa efectiva de primire si integrare a imigrantilor", a declarat vicepremierul Gabriel Oprea in interventia sa din cadrul Consiliului JAI.

UE a aprobat cotele obligatorii de refugiati: Ce va face Romania?

Vicepremierul Gabriel Oprea a mai transmis in cadrul JAI ca Romania este disponibila sa creasca contributia la activitatile FRONTEX.

Acesta a mai spus ca este necesara intensificarea masurilor de combatere a traficului ilegal de migranti, de identificare a unor solutii concrete in tarile de origine si de tranzit, prin intermediul EUROPOL, FRONTEX si a Biroului de Ajutor European pentru Azil.

Totodata, acesta a subliniat nevoia unei mai mari implicari din partea Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR), dar si din partea societatii civile prin ONG-urile specializate, se mai arata in comunicat.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a anuntat initial ca tara noastra poate primi 1.785 de imigranti, nu 6.351 de imigranti, asa cum solicita Comisia Europeana. Totusi, seful statului a spus saptamana trecuta ca Romania ar putea fi obligata de Uniunea Europeana sa primeasca mai multi refugiati decat a anuntat ca poate primi.

A.G.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Oprea JAI cote refugiati, #Oprea JAI refugiati, #Oprea JAI UE, #Oprea criza refugiati , #Romania