Comisia Europeana a anuntat cati refugiati vrea sa trimita in Romania (Video)

Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 12:58
23155 citiri
Comisia Europeana a anuntat cati refugiati vrea sa trimita in Romania (Video)
Foto: Arhiva Hepta.ro

Comisia Europeana a publicat, miercuri, planul de redistribuire a imigrantilor intre tarile membre ale Uniunii.

Astfel, potrivit documentului, Romania ar trebui sa accepte 4.646 de refugiati. Acestia ar proveni dintre cei care deja se afla pe teritoriul Uniunii - 604 ar veni din Grecia, 1.951 din Italia si 2.091 de la vecinii unguri.

Acesta cota se adauga propunerii formulate de CE in luna mai, care prevedea repartizarea a 1.705 imigranti in Romania, dintre care 682 din Grecia si 1.023 de imigranti din Italia. Astfel, tara noastra ar urma sa gazduiasca in total 6.351 de refugiati.

Iohannis dezvaluie cati refugiati vor veni in Romania: Nu e cazul sa reactionam isteric. Sedinta CSAT pe tema aceasta

Potrivit declaratiilor presedintelui Klaus Iohannis, tara noastra nu poate accepta mai mult de 1.785 de refugiati.

Comisia Europeana propune un plan de masuri, in sapte puncte, pentru gestionarea crizei refugiatilor.

1. Relocarea a 120.000 de refugiati care au ajuns in Italia (15.600), Grecia (50.400) si Ungaria (54.000) pe teritoriul altor state europene. Potrivit CE, relocarea este obligatorie si se face pe baza unor criterii obiective si cuantificabile. Se va tine cont de 40% din marimea populatiei, 40% din PIB, 10% numarul aplicatiilor de azil din trecut si 10% rata somajului.

2. CE propune si formarea unui mecanism de relocare pentru toate statele membre ale UE. Astfel, Comisia Europena propune formarea unei structuri de solidaritate, care ar putea fi folosita in orice moment de CE pentru a ajuta un stat membru al UE care se afla intr-o situatie de criza din cauza fluxului de refugiati.

Masura are o clauza temporara de solidaritate, potrivit careia, in situatia in care o tara UE nu poate participa la decizia de relocare (din cauza unui dezastru natural sau alte cauze obiective), trebuie sa contribuie cu 0,0002% din PIB la bugetul UE.

3. Crearea unei "liste sigure a tarilor de origine". CE propune infiintarea unei liste a tarilor considerate "sigure" si din care nu vor fi acceptati refugiati. Aceasta lista a fost intocmita pe baza Agendei Europene Privind Migratia si a concluziilor Consiliului European din 25-26 iunie. Tarile, considerate "sigure" de CE sunt Turcia, Albania, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Iugoslavia, Macedonia, Kosovo si Serbia.

Criza imigrantilor: Comisia Europeana propune o lista de "state sigure de origine"

4. O politica comuna, mai flexibila, in ceea ce priveste intoarcerea refugiatilor care nu au dreptul la azil in tara lor. In paralel, Comisia a adoptat "un manual de repatriere" care ofera autoritatilor nationale competente instructiuni despre modul in care ar trebui sa fie trimisi imigrantii inapoi in tarile de origine.

5. Statele membre ale UE trebuie sa comunice public masurile pe care le-au luat "pentru a satisface rapid si corespunzator nevoiele refugiatilor".

6. Cat timp instabilitatea politica si conflictele din tarile de origine - Libia si Siria - vor continua, numarul refugiatilor va continua sa creasca. Contributia statelor membre UE la gasirea unor solutii pentru aceste tari ramane o prioritate pentru UE.

7. Un fond pentru Africa. Miercuri, CE a alocat 1,8 miliarde de euro de la bugetul UE pentru un fond de urgenta pentru stabilizarea si gestonarea motivelor care duc la imigratia din Africa.

"Trebuie sa existe cote deschise si legale pentru a descuraja traficul. Suntem un continent ce imbatraneste. Migratia trebuie sa se schimbe dintr-o problema intr-o resursa. Trebuie sa gasim o solutie, trebuie sa ne adresam cu o solutie la criza din Siria.

Propunem constituirea unui fond de urgenta in valoare de 1,8 miliarde de euro pentru statele din Sahel si nordul Africii. Ma astept ca toate statele sa contribuie", a declarat miercuri, in plenul PE, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Romania cota imigranti Comisia Europeana , #Romania