Schimbările din Educație după plecarea lui Sorin Cîmpeanu. ”Este o falie imensă între masa mică de elevi excepționali și ceilalți”

Joi, 10 Noiembrie 2022, ora 04:00
4674 citiri
Schimbările din Educație după plecarea lui Sorin Cîmpeanu. ”Este o falie imensă între masa mică de elevi excepționali și ceilalți”
Studenți în amfiteatru FOTO: unspalsh.com

A trecut o lună de când Ligia Deca a devenit ministru al Educației după ce Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcție.

La preluarea mandatului ea a spus că va fi un partener implicat pentru ca fiecare copil să aibă acces la învățământ de calitate. Până acum nu a început nimic notabil.

Părinți și profesori așteaptă schimbarea în bine a învățământului românesc și și-au pus mari speranțe că noua conducere îi va sprijini.

”Vom continua cu aceeași paradigmă. Din nefericire, regulile jocului nu s-a schimbat, iar formatul Ministerului Educației este același care are în prim-plan nu reconfigurarea sau reformarea sistemului, ci compatibilizarea sistemului cu interesul politic. În momentul cu noul ministru al Educației este comparabil cu vechii miniștri, situația nu se va schimba. Se schimbă doar un nume în dreptul funcției”, a spus Zeno Daniel Șușta, doctor în filozofie și coordonatorul grupului "Părinții Elevilor din România", într-un interviu acordat Ziare.com.

”S-a schimbat doar un nume în dreptul funcției de ministru”

Specialistul este de părere că ”legea Educației Naționale, cea nouă, ar trebui, printre altele, să regândească ce înseamnă Ministerul Educației în România. Pentru că fundamentul este unul strâmb și de peste 30 de ani consolidăm o construcție cu o fundație mișcătoare. Problema pornește de acolo în jos, nu de la profesorii care își fac meseria cum pot. Nici nu am cuvinte să caracterizez salarizarea profesorilor”.

”Sunt foarte mulți de foarte bună factură umană și profesională. Problema este politizarea sistemului, nu cadrele didactice.

Nu îmi fac niciun fel de așteptări că doamna ministru va schimba ceva în bine. Nu are nicio legătură cu vreo simpatie sau antipatie politică. Nu s-a schimbat nimic. S-a schimbat doar un nume de ministru din aceeași tabără politică”, a mai spus Zeno Daniel Șuștac.

De ce se pare că în România nu se vrea niciun fel de schimbare în educație

Deși sunt mai puține decât cazurile de violență în școli, avem și situații în care elevii români fac cinste țării atunci când merg la olimpiade internaționale. Aceste performanțe sunt amintite în treacăt și asumate de autorități ca și cum ar fi avut vreun aport. Apoi uită de elevii geniali și trec la problemele lor de zi cu zi.

”Sistemul românesc de educație nu a fost niciodată printre cele mai performante din lume. A fost o falie imensă între un număr foarte mic de elevi pentru care excelența chiar reprezenta ceva și masa mare de elevi care niciodată nu au fost urcați spre o potențială excelență. Au existat anumite vârfuri, dar învățământul de masă a fost mereu la un nivel scăzut și nu o spun eu, ci rata de analfabetism funcțional.

Unul din doi elevi face parte parte din categoria respectivă, oricât de frumos am îmbrăca noi aceste date. Au fost și sunt elevi excepționali, dar ei sunt acolo pentru că au un dat nativ pentru că au niște părinți extrem de implicați în susținerea lor, în niciun caz statul român care îi ignoră și are nevoie de ei doar când au obținut pe eforturile lor, ale părinților și ale profesorilor dedicați diverse premii internaționale. Ei sunt buni în momentul în care sunt poze de făcut și momente de aplaudat.

Și dovada că statul nu are grijă de ei este că cei buni pleacă. Nu rămân în România după ce-și finalizează studiile”, a mai spus specialistul.

Câteva ONG-uri și școli își dau interesul și se ocupă și de geniile României preluând de pe umerii statului ”povara” susținerii acestora.

”Pentru copiii super dotați sunt tot felul de inițiative private. Statul nu face mare lucru din acest punct de vedere. Referitor la partea de excelență, părinții sunt pe cont propriu pentru că statul are o singură treabă: uniformizarea. Nu dorește să dezvolte latura creativă a unui elev. Faptul că este bun în ceva, încurajarea poate veni din familie sau de la un profesor dedicat, în niciun caz de la stat care nu întinde o mână de ajutor, nu speculează potențialul și nu vine în întâmpinarea nevoilor copiilor și a părinților copiilor supradotați.

Diverse unități de învățământ am văzut că au centre de excelență. Mă refer la colegii importante care reușesc și își formează o bază de copii excepționali pe care îi duce mai departe, dar nu este rodul susținerii statului român, ci a conducerilor unor unități de învățământ sau a unor profesori dedicați.

Statul privește în altă direcție, dar nu în cea corectă”, a mai spus Zeno Șuștac.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Întrebări și răspunsuri legate de înscrierile la creșă și grădiniță. Ministerul Educației vine în ajutorul părinților
Întrebări și răspunsuri legate de înscrierile la creșă și grădiniță. Ministerul Educației vine în ajutorul părinților
Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat marți seară, 16 aprilie, că reprezentanții forului pe care-l conduce pregătesc un material cu cele mai frecvente întrebări și răspunsuri legate...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#invatamant, #Ligia Deca, #o luna mandat, #probleme educatie , #stiri invatamant