Urmele lăsate de inundațiile neobișnuit de intense în nordul Italiei: a plouat în câteva ore echivalentul a 6 luni de precipitații VIDEO

Joi, 18 Mai 2023, ora 19:55
2980 citiri
Urmele lăsate de inundațiile neobișnuit de intense în nordul Italiei: a plouat în câteva ore echivalentul a 6 luni de precipitații VIDEO
Străzi inundate în Italia FOTO / captură video Twitter Insider Paper

Regiunea Emilia-Romagna, considerată "livada Italiei", a fost lovită de inundaţii neobişnuit de intense, despre care autorităţile spun că sunt un semn al "tropicalizării" climatului mediteranean. Unsprezece persoane au murit în urma furtunilor, potrivit unui nou bilanţ publicat joi după-amiază de autorităţi, relatează AFP.

Bilanţul anterior era de nouă morţi, dar doi fermieri, soţ şi soţie, în vârstă de 70 de ani, au fost găsiţi morţi, joi, în casa lor inundată.

Peste 10.000 de locuitori au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele.

Italia a avut parte de o lună mai deosebit de ploioasă şi răcoroasă, dar un adevărat potop a lovit Emilia-Romagna în ultimele zile: suprafeţe uriaşe de terenuri agricole au fost înecate sub ape, devastând câmpuri de cereale, grădini de zarzavaturi şi furaje pentru vite. Sate întregi au fost acoperite de inundaţii noroioase, poduri s-au prăbuşit şi 400 de drumuri au devenit impracticabile, în timp ce alunecările de teren au devastat zone largi de teren.

La nivel local, echivalentul a şase luni de precipitaţii a căzut în doar câteva ore şi 20 de râuri au ieşit din matcă în câmpiile din această regiune cu 4,5 milioane de locuitori, populară printre turişti pentru oraşele sale istorice, precum Parma şi Ravenna, pentru peisajele sale verzi, pentru gastronomie şi pentru coasta Adriaticii.

Pagubele sunt estimate la miliarde de euro, după ce un alt val de inundaţii care a lovit regiunea la începutul acestei luni făcuse deja stricăciuni evaluate la două miliarde de euro.

"Cinci mii de ferme au ajuns sub ape: sere, pepiniere, grajduri cu animale înecate, zeci de mii de hectare de viţă de vie inundate, kiwi, pere, mere, legume şi cereale", a declarat joi confederaţia agricolă Coldiretti. Numai industria fructelor valorează 1,2 miliarde de euro pentru economia ţării, potrivit organizaţiei.

Ploaia a încetat miercuri la jumătatea după-amiezii, iar meteorologii nu se aşteaptă la precipitaţii semnificative pentru joi. Primarul oraşului Ravenna, Michele De Pascale, a declarat joi că, în timp ce locuitorii din unele localităţi evacuate s-au putut întoarce la casele lor, alţii au fost nevoiţi să plece deoarece digurile şi malurile râurilor ameninţau să se rupă.

CA UN ALT CUTREMUR

Un cuplu care şi-a pierdut viaţa în urma furtunilor a fost măturat de un adevărat zid de apă care s-a revărsat în timp ce îşi inspecta pajiştile. Trupul femeii de 60 de ani a fost găsit la 20 de kilometri distanţă, pe o plajă, potrivit presei.

Stefano Bonaccini, preşedintele regiunii Emilia-Romagna, a comparat joi amploarea şi consecinţele dezastrului cu cele ale cutremurului care a lovit regiunea la 20 mai 2012 şi care a provocat pagube materiale de peste 10 miliarde de euro.

Acolo unde apele s-au retras, locuitorii încercau să-şi cureţe casele şi străzile pline de noroi şi de moloz, pline de resturi.

"Nimeni de aici nu-şi aminteşte să fi trecut prin aşa ceva. Noaptea trecută a fost foarte greu, dar astăzi suntem aici, muncind, aşteptând ca cineva să vină să cureţe străzile", a declarat pentru AFP un localnic din Lugo.

Pentru autorităţi şi experţi, aceste dezastre excepţionale vor deveni o normă. "Nu va mai fi la fel ca înainte, pentru că acest proces de tropicalizare care vine dinspre Africa afectează şi Italia", a avertizat miercuri ministrul protecţiei civile, Nello Musumeci.

În mod paradoxal, aceste ploi torenţiale lovesc o ţară afectată în mod cronic de secetă. Cu toate acestea, specialiştii avertizează că ele nu vor reuşi să reducă deficitul de apă, din cauza lipsei de zăpadă din munţi şi a precipitaţiilor medii.

Inundaţiile au dus la anularea Marelui Premiu de Formula 1 de la Emilia-Romagna, programat duminică la Imola, din cauza creşterii îngrijorătoare a nivelului unui râu din apropierea padocului.

"Anularea Marelui Premiu este o lovitură, dar cel mai important lucru este că putem să-i ajutăm pe toţi cei care au fost evacuaţi, pe toţi cei care suferă din cauza acestei condiţii meteo extreme", a reacţionat spaniolul Carlos Sainz, pilotul echipei Ferrari F1, care are sediul în Emilia-Romagna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Catastrofă umanitară în Afganistan. Inundațiile au ucis zeci de persoane și au distrus peste 2.600 de case
Catastrofă umanitară în Afganistan. Inundațiile au ucis zeci de persoane și au distrus peste 2.600 de case
Aproximativ 70 de persoane au murit, începând de sâmbătă, în inundaţii şi revărsări de ape în Afganistan, anunţă Departamentul gestionării catastrofelor naturale, relatează AFP....
Doi tineri italieni s-au căsătorit într-un avion. Ce cadou au primit de la compania aeriană VIDEO
Doi tineri italieni s-au căsătorit într-un avion. Ce cadou au primit de la compania aeriană VIDEO
Doi tineri italieni s-au căsătorit în aer, pe 15 aprilie, la bordul unei aeronave Wizz Air. Ivano și Federica au avut parte de o ceremonie oficială chiar în interiorul avionului, iar...
#inundatii, #Italia, #drum surpat, #evacuati, #morti, #emilia romagna , #Italia