Cum se împart, de fapt, costurile cu pierderile de apă într-o scară de bloc. "Legea nu spune, dar așa e corect !"

Joi, 27 Octombrie 2022, ora 04:00
20325 citiri
Cum se împart, de fapt, costurile cu pierderile de apă într-o scară de bloc. "Legea nu spune, dar așa e corect !"
Apă care curge la robinet în apartamentul unui bloc FOTO PIxabay

În urma scumpirilor din ultima perioadă, românii sunt tot mai atenți cu cheltuielile pe care le fac și încearcă să facă economii.

Până la venirea sezonului rece și creșterea costurilor cu căldura a mai rămas puțin.

Este contextul în care o româncă se întreabă dacă nu ar fi normal ca pierderile de apă să se împartă în mod egal la numărul de apartamente de pe scara unui bloc și cere păreri într-o postare pe Facebook.

"Cum se împart costurile cu pierderile de apă teoretice

Bună ziua, e normal ca pierderile teoretice de apă de pe o scară să se împartă procentual din consumul fiecărui apartament? Nu ar trebui ca pierderile de apă să se împartă în mod egal la numărul de apartamente de pe scară?

Ca și exemplu, eu consum într-o lună 10 mc, pierderi sunt 40%, deci plătesc pierderi 4 mc în plus față de cei 10 mc care îi consum efectiv, citiți din contorul din apartament.

Dar cine consumă de exemplu 2 mc efectivi, plătește pierderi 0.80 mc. Până la urmă, eu nu consum acele pierderi, eu am un contor în apartament, această apă practic o consum, nu mi se pare normal să plătesc procentual din consumul meu, pierderile acelea", a scris femeia pe grupul Asociații de proprietari din România.

Într-un comentariu, autoarea postării detaliază situația: "Pierderile sunt trecute în tabelul de la asociație, dar sunt teoretice, nu este nicio picătură de apă în subsol. Știu că provin de la diferența dintre suma contoarelor din apartamente și a contorului de branșament. Dar nu mi se pare normal să plătesc eu aceste diferențe mai mult decât alții, corect trebuie împărțite în mod egal cu celelalte apartamente."

Nu este singura nemulțumită

În comentarii, și alții se declară revoltați de situație.

"Și la mine tot pe apartament același consum de diferență, ce dacă 1 apartament consumă 20 m iar altul 2 (diferența) e aceeași. Nu este corect. Avem apartamente cu 2,3 camere!"

"Corect este ca pierderile să se împartă pe număr de apartamente. Blocurile intrate în facturare individuală așa plătesc. Acele pierderi sunt de fapt neînchideri din diverse motive. Citiri la date diferite, contoare necitite, contoare blocate, furt, pierderi, clasa de precizie diferită între contoarele de apartament și cel al furnizorului etc."

În schimb, unii cred că soluția este corectă: "Sunt trei variante: 1- pe apartament, 2-pe nr de persoane 3-în funcție de consum. Cum se hotărăște în Ad .Generală, așa se împarte. După pararea mea, cel mai corect este în funcție de consum. Aceste diferențe, sunt mai mici, sau mai mari în funcție de consum".

"Nu sunt pierderi, sunt diferențe între suma indexurilor citite din apartamente și indexul contoarului de branșament.

Aceste diferențe au varii cauze, nu se citesc toate în aceeași zi, diferențe de clasă contor branșament și clase apometru și, cel mai adesea, raportări eronate ale indexurilor de la apometrele de apartamente.

Pierderi înseamnă avarii la instalațiile de apă, dacă subsolul nu băltește nu sunt avarii la instalațiile comune.

Diferențele se repartizează conform hotărârii AG, pe consum sau pe număr de persoane".

"Normal ar fi ca pierderile să fie suportate pe persoană, nu pe apartamente. Doar nu apartamentele sunt cele care consumă, ci persoanele. Dar și la noi, adunarea generală a hotărât ca pierderile să se împartă în mod egal pe apartamente."

Ce prevede legea

"Legal este cum prevede legea 196/2018, după consum sau după număr de persoane, așa cum hotărăște AG."

"Se împart direct proporțional cu consumul, conform normelor de aplicare a legii 51/2006."

"Se plătesc conform hotărârii Adunării Generale, din păcate, nu e legiferat acest aspect."

Denumirea de "pierderi", improprie

"Apometrele din proprietate nu au statut fiscal, iar în contractul cu furnizorul sunt valabile numai înregistrările echipamentului de măsură al scării sau al condomeniului.

Apometrele din casă sunt totuși bune pentru distribuția cât mai corectă a costurilor totale din factură. Diferențele sau "pierderile" dintre factură și suma apometrelor interne este mai ușor de calculat proporțional cu consumul lunar citit în apartament și spatiile comune, însă denumirea de "pierderi" este total improprie, acestea dacă apar, trebuie eliminate în cel mai scurt timp și chiar urgent de administrație, iar diferențele mari sunt generate în lipsa disciplinei și a unei rigori în citirea și înregistrarea consumurilor în aceeași zi din lună.

Ciudat e ca diferențele nu sunt niciodată în minus! Contractele cu furnizorii sau Anexele la acestea trebuie obligatoriu să prevadă această rigoare și modul de respectare, ceea ce furnizorului nu-i prea convine!"

"Aceste pierderi nu sunt pierderi, pe de o parte sunt diferențe de precizie datorită clasei inferioare de precizie a apometrelor din apartamante comparativ cu clasa mult superioară de precizie a apometrului furnizorului de la branșament, iar pe de altă parte este diferența de consum datorită momentului diferit de citire a apometrului de la branșament de către furnizor comparativ cu momentul cititirii celor din apartamente, iar această diferență este cu atât mai semnificativă când citirile sunt comunicate de proprietari, chiar dacă ar comunica toți în aceeași zi, nu vor citi toți în același moment toate apometrele din bloc.

Cel mai corect criteriu de repartizare e cel proporțional cu consumul dacă e citire radio a apometrelor, clar va fi diferență de precizie plus o diferență de consum între momentul citirii de către furnizor și momentul citirii efectuate firma responsabilă.

În cazul când indecsii sunt comunicați de proprietari nu mai este atât de corect acest criteriu pentru că pot fi comunicați indecși nereali, dacă nu transmit și fotografii ale apometrelor”.

”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
Trei militari ruși înspăimântați, pe care comandanții lor i-au abandonat în tranșeele de lângă o centură forestieră, au înregistrat un videoclip. În momentul înregistrării,...
Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Parlamentul European a adoptat o lege prin care încurajează consumatorii să prelungească viața produselor uzate, în loc să le înlocuiască. Conform observatorulph.ro, noile norme îi...
#intretinere, #costuri, #apa, #pierderi, #retea, #plata, #apartament, #lege , #stiri sociale