Patruzeci de ţări dintr-un plan de alianţă condus de SUA, angajament de a nu plăti niciodată răscumpărare infractorilor

Miercuri, 01 Noiembrie 2023, ora 07:39
1677 citiri
Patruzeci de ţări dintr-un plan de alianţă condus de SUA, angajament de a nu plăti niciodată răscumpărare infractorilor
Hackerii se folosesc adesea de nume ale unor instituții sau companii pentru a fura datele bancare, pentru ca în cele din urmă să ceară răscumpărare FOTO Pixabay

Patruzeci de ţări dintr-un plan de alianţă condus de SUA vor semna un angajament de a nu plăti niciodată răscumpărare infractorilor cibernetici şi de a lucra pentru eliminarea mecanismului de finanţare al hackerilor, a declarat marţi un înalt oficial de la Casa Albă, citat de Reuters.

International Counter Ransomware Initiative vine pe măsură ce numărul atacurilor ransomware creşte la nivel mondial.

Statele Unite ale Americii sunt de departe cele mai afectate, cu 46% dintre astfel de atacuri, a declarat Anne Neuberger, consilier adjunct pentru securitate naţională în administraţia Biden pentru tehnologii cibernetice şi emergente.

”Atâta timp cât vor curge bani către infractorii de ransomware, aceasta este o problemă care va continua să crească”, a spus ea.

În atacurile cu ransomware, hackerii criptează sistemele unei organizaţii şi cer plăţi de răscumpărare în schimbul deblocării acestora. Adesea, fură şi date sensibile şi le folosesc pentru a şantaja victimele şi a le publica online dacă plăţile nu sunt efectuate.

În timp ce sute de companii cad victime în fiecare an, în ultimele două luni au avut loc atacuri importante în SUA la operatorul de cazinouri MGM Resorts International şi la producătorul de produse de curăţare Clorox.

Ambele companii nu şi-au revenit încă pe deplin după întreruperi.

Noile iniţiative ale alianţei urmăresc să elimine finanţarea infractorilor printr-un schimb mai bun de informaţii despre conturile de plată pentru răscumpărare, a spus Neuberger.

Vor fi create două platforme de schimb de informaţii, una de către Lituania şi alta în comun de Israel şi Emiratele Arabe Unite.

Reuters a publicat luni detalii despre această iniţiativă.

Ţările partenere vor împărtăşi ”o listă neagră” prin intermediul Departamentului de Trezorerie al SUA, care va include informaţii despre portofelele digitale utilizate pentru a muta plăţile ransomware, a spus Neuberger.

Ea a adăugat că efortul va folosi inteligenţa artificială pentru a analiza blockchain-ul în vederea identificării fondurilor ilicite.

Volumul de plăţi cripto pentru atacatorii de ransomware este pe cale să atingă al doilea cel mai mare total anual înregistrat vreodată, a afirmat compania de analiză blockchain Chainalysis în iulie.

Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#Internet, #rascumparare, #infractori cibernetici , #internet