WannaCry: Sistemele IT din Guvern au fost verificate tot weekendul. Nicio problema

Luni, 15 Mai 2017, ora 15:19
1248 citiri
WannaCry: Sistemele IT din Guvern au fost verificate tot weekendul. Nicio problema
Foto: Arhiva Ziare.com

Sistemele IT din Guvern au fost verificate in acest weekend si nu s-a descoperit nicio problema, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Alina Petrescu.

"S-au facut verificari tot weekendul la sistemele din Guvern. Nu s-a descoperit nicio problema", a spus Alina Petrescu, luni, fiind intrebata daca Guvernul a fost vizat de atacul cibernetic care a avut loc recent la nivel mondial.

Centrul National Cyberint, aflat in coordonarea Serviciului Roman de Informatii, a reusit sa contracareze o tentativa de atac cibernetic la adresa unei institutii guvernamentale din Romania, dupa cum a informat vineri SRI.

Potrivit sursei citate, actiunea s-a derulat la sesizarea Serviciului de Informatii Externe (SIE). Cel mai probabil, tentativa a apartinut unei "entitati asociate grupului de criminalitate cibernetica APT28/Fancy Bear", a mai afirmat SRI.

Totodata, Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO) a atras atentia, vineri, printr-un mesaj pe Facebook, asupra faptului ca un atac de tip ransomware se raspandeste cu rapiditate in Europa.

"Un atac de tip #ransomware ce poarta denumirea "WannaCry" se raspandeste cu rapiditate in Europa. Conform companiei de securitate Kaspersky Lab, atacatorii exploateaza o vulnerabilitate cunoscuta a sistemului de operare Windows, ce a fost publicata recent in mediul online de un grup de hackeri (Shadowbrokers). Microsoft a oferit un patch care solutioneaza problema inca din 14 martie, dar rezolvarea depinde de disponibilitatea utilizatorilor de a-si actualiza sistemul de operare", se arata in mesajul CERT-RO.

Atacul cibernetic masiv declansat, vineri, la nivel mondial a facut "200.000 de victime, in special companii, in cel putin 150 de tari", a declarat, duminica, directorul Europol, Rob Wainwright. "Desfasuram operatiuni impotriva a circa 200 de atacuri cibernetice pe an, insa pana acum nu am mai vazut un astfel de atac", a subliniat seful Europol.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#sisteme it Guvern, #Centrul Na ional Cyberint , #atac cibernetic