WannaCry: Coreea de Nord ar fi responsabila de atacul cibernetic global - experti IT

Marti, 16 Mai 2017, ora 07:42
7452 citiri
WannaCry: Coreea de Nord ar fi responsabila de atacul cibernetic global - experti IT
Foto: Arhiva Ziare.com

Cercetatori in securitate informatica au descoperit o potentiala legatura intre Coreea de Nord si atacul cibernetic global care a lovit zeci de mii de companii si institutii, incepand de vineri, in intreaga lume.

Neel Mehta (Google) a postat coduri informatice care prezinta unele similitudini intre virusul "WannaCry", care a afectat 300.000 de calculatoare din 150 de tari, si o alta serie de actiuni de piraterie atribuite Coreei de Nord, transmite AFP.

Unii experti au conchis rapid ca acesti indici, chiar daca nu sunt pe deplin concludenti, dovedesc ca in spatele acestui atac cibernetic se afla Coreea de Nord.

"Pentru moment, este nevoie de mai multe cercetari in versiunile mai vechi ale WannaCry", a notat compania Kaspersky de securitate informatica.

Dar "un lucru este sigur: descoperirea lui Neel Mehta este indiciul cel mai semnificativ pana acum privind originile WannaCry", adauga expertii.

Conform Kaspersky, similitudinile din coduri duc spre un grup de pirati cibernetici intitulat Lazarus, care ar fi in spatele atacului informatic din 2014 contra studiourilor Sony Pictures.

Numerosi experti au atribuit la acea vreme pirateria respectiva hackerilor nord-coreeni, care ar fi actionat ca represalii pentru lansarea un film produs de Sony care il ridiculiza pe liderul nord-coreean Kim Jong-Un.

Aceiasi hackeri sunt suspectati, de asemenea, de atacurile din trecut asupra Bancii Centrale a Bangladeshului si altor actori ai sistemului financiar international.

"Acest grup a fost foarte activ din 2011. Lazarus este o uzina de virusi care produce noi mostre gratie unei multitudini de furnizori independenti", au mai aratat cercetatorii de la Kaspersky.

Atacul denumit "WannaCry", un asalt de tip ransomware de o amploare fara precedent la scara mondiala, a afectat zeci de mii de computere din locuinte, sedii de firme si agentii guvernamentale, in acestea infiltrandu-se programe malitioase (malware) care au criptat si blocat accesul la continut, pana cand utilizatorii au fost dispusi sa plateasca intre 300 si 600 de dolari in moneda virtuala bitcoin pentru a le fi redat controlul asupra fisierelor.

Circa 150 de tari se pare ca ar fi fost afectate, iar propagarea acestui atac a fost limitata de un cercetator britanic in domeniul securitatii cibernetice care a gasit un asa-numit intrerupator pentru dezactivare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#atac cibernetic global, #cercetatori seuritate informatica , #atac cibernetic