Suntem pregatiti pentru dispozitivele inteligente care asculta tot, vad tot si ne urmaresc peste tot?

Duminica, 22 Iulie 2018, ora 08:44
5900 citiri
Suntem pregatiti pentru dispozitivele inteligente care asculta tot, vad tot si ne urmaresc peste tot?
Foto: Arhiva Pixabay

Anul trecut, dispozitivele care functioneaza in baza comenzilor vocale - precum Siri de la Apple, Google Home si Alexa de la Amazon - au reprezentat "de departe cea mai perturbatoare tehnologie".

Cel putin asa sustine Scott Galloway, profesor de marketing la New York University Stern School of Business, potrivit Medium.

Insa care sunt costurile acestor dispozitive care folosesc microfoane, procesoare si programe de recunoastere a vocii, care se imbunatatesc constant, pentru a raspunde la intrebarile oamenilor intr-un mod cat mai natural?

Dispozitivele controlate prin voce, care nu au ecrane, au potentialul de a distruge ideea de brand. Iar Amazon profita

Avand in vedere succesul pe care il inregistreaza astel de tehnologii in ultima vreme, Galloway sugereaza ca omenirea se indreapta - "cu viteza luminii" - catre o lume dominata de Amazon, mai ales ca gigantul american are toate ingredientele pentru a-si elimina competitia.

"Amazon are cam 700 de milioane de consumatori la nivel global, beneficiaza de increderea investitorilor care ii ofera capitalul de care are nevoie si are tehnologia necesara pentru a declara razboi celorlalte branduri", spune Scott Galloway. Profesorul crede ca, fara a avea un ecran, vocea fiind singura interfata, astfel de dispozitive au potentialul de a distruge ideea de brand.

Prin urmare, Amazon profita de aceasta situatie si vrea sa domine piata de comert online: "Compania poate identifica cele mai bune oferte intr-o nanosecunda, dar va directiona utilizatorul catre produsul care ii aduce ei cel mai mare profit. Ganditi-va ce inseamna acest lucru, mai ales ca 60% dintre gospodariile americane au serviciul Amazon Prime - procentul e mai mare decat cel al participantilor la votul din alegerile prezidentiale", arata profesorul.

Spionii din casa noastra

La randul sau, viitorologul Gerd Leonhard spune ca exista sanse mari ca dispozitivele controlate prin voce sa fie adoptate la scara larga. Insa trage cateva semnale de alarma.

"Aceste gadget-uri se folosesc de comoditatea omului. Pentru a le putea folosi nu trebuie sa te comporti diferit, nu trebuie sa depui efort, ci doar sa vorbesti. Nu exista ecrane, deci interfata practic dispare, astfel ca pana si cineva de 85 de ani isi poate da seama rapid cum se foloseste. Tocmai de aceea, potentialul e urias", arata Gerd.

Insa problema, in viziunea lui, este ca vorbim prea putin despre faptul ca nimeni nu ne poate garanta ca producatorii acestor dispozitive nu ne asculta tot timpul. "Situatia e un bun exemplu de rai-iad (hellven - eng.) . Tehnologia poate fi ceva fantastic, magic, dar poate deveni toxica. Tocmai de aceea trebuie sa fim cu ochii pe cei care poarta responsabilitatea, ca sa nu fim manipulati", atrage atentia viitorologul.

Oficial, Google si Amazon, la fel ca alti giganti IT, sustin ca isi asculta utilizatorii doar in momentul in care sunt activate prin comanda vocala. In realitate, insa, culeg si alte date, adica asculta si cand nu sunt pornite. Numai ca aceste informatii sunt anonimizate.

"Google Home asculta cateva secunde pentru a identifica daca cuvantul-cheie a fost rostit. Daca nu a fost rostit, atunci aceste inregistrari se sterg automat, iar informatiile nu parasesc dispozitivul pana cand dispozitivul nu e activat", se arata in politica de confidentialitate a Google Home (vezi aici cum poti sa asculti si sa stergi conversatiile inregistrate pe acest dispozitiv).

Similar, Amazon insista ca "Echo si Echo Dot folosesc detectarea cuvantului-cheie, de activare. Cand il identifica, ei transmit informatiile audio in cloud, inclusiv o fractiune de secunda de dinaintea rostirii cuvantului de activare".

Gerd avertizeaza ca daca datele consumatorilor nu se afla in siguranta, iar gigantii IT abuzeaza de acest lucru sau le vand advertiserilor, atunci oamenii nu vor mai avea incredere si le vor abandona.

Masuri de protectie a datelor personale

Ritmul cu care se produc tehnologii noi si cu care acestea intra in viata oamenilor este urias, astfel ca legislatia nu tine pasul. "Legile ajung sa se aplice abia dupa ce dispozitivele respective ajung in casele noastre", precizeaza Luke Vile, expert la firma de consultanta in domeniul securitatii cibernetice 2-sec, care are sediul in Londra.

"Gigantii IT sunt mult prea puternici. Ei dicteaza atunci cand vine vorba de managemetul tehnologiilor de catre autoritati, sectorul public si guverne. E mult mai simplu sa isi ceara iertare decat sa ceara persmisiunea", spune acesta.

Vile saluta intrarea in vigoare a GDPR: "Regulamentul european de protectie a datelor se axeaza pe tipul de date colectate, dar si pe ce se intampla cu informatiile respective si, mai ales, daca scopul prelucrarii este legitim. Si nu in ultimul rand, utilizatorul are dreptul de a afla tot acest parcurs", adauga expertul.

Datele reprezinta cel mai valoros bun

Una dintre probleme este ca utilizatorii dispozitivelor controlate prin comenzi vocale nu sunt constienti de valoarea datelor colectate si ca gigantii IT pot face bani frumosi de pe urma vanzarii lor.

Joshua Fairfield - profesor si autorul cartii Owned: Property, Privacy, and the New Digital Serfdom - se gandeste cu ingrijorare la momentul in care dispozitivele sau programele software vor incepe sa vorbeasca intre ele.

"Gigantii IT inregistreaza toate datele pe care le pot inregistra si le pastreaza pe toate. Pe langa faptul ca e un lucru foarte malitios, companiile spun ca au nevoie ca acest lucru sa se intample, pentru ca dispozitivele respective sa functioneze mai eficient. Problema este ca am putea ajunge in momentul in care acestea sa stie absolut tot ce facem, tot ce zicem si unde mergem. Suntem pregatiti pentru tehnologia omniscienta?", se intreaba profesorul.

In cartea sa, el preconizeaza ca daca nu ne cerem inapoi drepurile asupra datelor noastre, atunci in viitorul apropiat dispozitivele inteligente, masinile autonome si tot ce inseamna Internet of Things ne vor controla vietile, in sensul ca ne vor influenta prea mult deciziile.

Ideea este ca acestea se dezvolta mai mult si mai repede cu cat sunt "hranite" cu mai multe informatii. Informatii care vin de la noi, utilizatorii.

Profesorul spune ca, pentru a fi protejat, cel mai bine este sa iti opresti telefonul si alte dispozitive inteligente pe care le mai ai prin casa atunci cand nu ai nevoie de ele.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#dispozitive comenzi vocale, #tehnologie comenzi vocale, #dispozitive inteligente , #gadget