SRI: Institutii financiare din Romania au fost atacate cibernetic de o grupare "de sorginte estica"

Sambata, 18 August 2018, ora 18:45
4478 citiri
SRI: Institutii financiare din Romania au fost atacate cibernetic de o grupare "de sorginte estica"

Serviciul Roman de Informatii anunta ca asupra unor institutii financiare din Romania au avut loc atacuri cibernetice de amploare in perioada iunie - august a acestui an, hackerii folosind mai multe instrumente de atac, inclusiv unele din arsenalul Cobalt Strike, care sunt asociate cu "o grupare de infractionalitate cibernetica de sorginte estica".

"Serviciul Roman de Informatii, prin unitatea sa specializata in domeniul cyberintelligence - Centrul National Cyberint (CNC) - detine date si informatii certe, inclusiv de ordin tehnic, ca asupra unor institutii financiare din Romania au avut loc atacuri cibernetice de amploare in perioada iunie - august a acestui an.

Recent, si alte institutii partenere SRI au identificat, in tarile din care provin, iminenta producerii unor atacuri cibernetice de amploare indreptate asupra mai multor sisteme financiare din lume. Conform analizei CNC, hackerii folosesc mai multe unelte de atac, inclusiv unele din arsenalul Cobalt Strike, care sunt asociate cu o grupare de infractionalitate cibernetica de sorginte estica", anunta SRI.

Una dintre metodele de lucru folosite de atacatori consta in extragerea unor sume de bani, eliminand limitele de retragere aferente unor conturi bancare.

Centrul National Cyberint monitorizeaza de mai multa vreme activitatile desfasurate de Gruparea Cobalt.

Zilnic, mii de atacuri cibernetice vizeaza institutii, entitati si persoane din spatiul virtual, iar atacurile informatice impotriva institutiilor financiare au cunoscut o crestere in ultimii ani.

Atacatorii folosesc tehnici de tipul APT - Advanced Persistent Threat - in urma carora obtin acces la sistemele informatice si ulterior gasesc metode sa valorifice informatiile accesate.

"Pe fondul acestor atacuri cibernetice complexe, SRI a acordat deja sprijin unor institutii financiare pentru evaluarea, atribuirea si contracararea eventualelor efecte ale acestora.

Serviciul Roman de Informatii pune la dispozitia institutiilor financiare expertiza sa in domeniul protejarii infrastructurilor cibernetice. Eventualele solicitari de sprijin pot fi transmise la adresa de email cnc@cyberint.ro", anunta Serviciul.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#atacuri cibernetice banci Romania , #atac cibernetic