Hackerii au provocat haos in spitalele din Anglia si au pus viata pacientilor in pericol

Vineri, 12 Mai 2017, ora 19:10
3558 citiri
Hackerii au provocat haos in spitalele din Anglia si au pus viata pacientilor in pericol
Foto: Arhiva Ziare.com

16 spitale de pe tot teritoriul Angliei au fost afectate de un atac informatic de proportii, astfel ca angajatii nu au mai avut acces la date si au fost nevoiti sa ceara transferul pacientilor, unii in stare grava, la alte centre medicale din Marea Britanie.

In paralel, o serie de companii spaniole si portugheze s-au confruntat cu o problema similara.

Sistemele IT ale NHS (National Health System, sistemul national de asistenta medicala din Marea Britanie - n.red.) din intreaga tara par sa fi fost atacate simultan. Computerele infectate au afisat mesaje prin care se cereau bani in schimbul accesului la date (atac de tip ransomware).

NHS Anglia a dat asigurari ca este la curent cu problema si ca expertii sai se ocupa de rezolvarea acesteia.

Potrivit presei, au fost afectate, printre altele, spitale din Londra, Essex si Hertfordshire.

"In jurul orei 12:30 PM (14:30, ora Romaniei), ne-am confruntat cu o problema cu serverele noastre de email, care au cazut. Dupa aceea, o mare parte dintre sistemele noastre critice si sistemele noastre pentru pacienti au cazut", a povestit un angajat din departamentul IT al NHS.

Dupa aceea, pe ecranele calculatoarelor au aparut mesaje prin care utilizatorilor li se cereau 300 de dolari pentru a putea sa foloseasca din nou sistemele.

"Este cea mai mare problema de aceasta natura pe care o vad de sase ani, de cand lucrez la NHS", a spus angajatul.

Si in Spania s-a inregistrat vineri un atac similar, care a vizat companii importante.

"A existat o alerta legata de un atac de tip ransomware de proportii vizand diferite organizatii, care le afecteaza sistemele de operare Windows", a anuntat Centrul National spaniol pentru Criptologie.

Un purtator de cuvant al gigantului de telecomunicatii spaniol Telefonica a explicat ca este o problema cu sistemele IT ale companiei, insa a dat asigurari ca acestea afecteaza numai reteaua interna si nu au de suferit clientii grupului.

"Informatiile (despre acest atac - n.red.) au fost exagerate, iar colegii nostri se ocupa de acest lucru in prezent", a spus seful departamentului IT al Telefonica, Chema Alonso, un expert in probleme de securitate informatica.

Vodafone Spania, gigantul energetic Iberdrola si compania de utilitati Gas Natural le-au recomandat angajatilor sa isi inchida computerele, ca masura preventiva.

"Deocamdata nu am fost afectati, dar luam masuri de precautie, precum suspendarea accesului la Internet pentru angajati", a declarat un purtator de cuvant al Vodafone.

Nu este clar cate organizatii spaniole au fost afectate de atac, daca au fost intrerupre servicii critice sau daca victimele au platit rascumpararea ceruta pentru deblocarea retelelor.

UPDATE: Si Telecom Portugalia a fost vizata, vineri, de un atac informatic, dar serviciile sale nu au fost afectate, a declarat un purtator de cuvant al companiei, citat de Reuters.

"Am fost tinta unui atac, asemanator celor care au loc in toata Europa, un atac de proportii, dar niciunul dintre serviciile noastre nu a fost afectat", a explicat reprezentantul Telecom Portugalia.

Amintim ca, in aceste zile, un grup de hackeri de elita care are legaturi cu Guvernul din Rusia s-a dat drept reprezentant al NATO si a trimis mai multe emailuri de phishing catre mai multe organizatii diplomatice din Europa, inclusiv Ministerului Afacerilor Externe din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#spitale Marea Britanie atacuri informatice, #companii Spania atacuri informatice , #atac cibernetic