Specialist Bitdefender: Multe dintre institutiile publice din Romania sunt extrem de vulnerabile la atacul WannaCry

Luni, 15 Mai 2017, ora 14:39
3447 citiri
Specialist Bitdefender: Multe dintre institutiile publice din Romania sunt extrem de vulnerabile la atacul WannaCry
Foto: Bitdefender

Sute de mii de computere din toata lumea au fost afectate zilele acestea de unul dintre cele mai mari atacuri informatice, iar Romania a fost printre tarile care au cazut victima.

Specialistii atrag atentia asupra faptului ca aproape 8% dintre institutiile publice de la noi sunt extrem de vulnerabile in fata acestui atac.

Bogdan Botezatu, senior analist la BitDefender, a declarat la ProTV ca la originea acestui atac ar putea fi "o organizatie criminala nebuna", pentru ca "nu este foarte profesionist facut".

"Este o combinatie intre un cod furat de pe Internet, un model de afaceri imprumutat de la ransomware si cateva greseli mari in cod", a explicat acesta.

Desi multi sustin asta, in realitate, nu este vorba despre un virus, ci despre un atac informatic care are o proprietate unica: poate trece de la calculatorul afectat la celelalte din retea fara ca utilizatorii acestora sa faca ceva.

"Exista o vulnerabilitate in sistemul de operare. Vulnerabilitatea respectiva poate fi exploatata din exterior. Practic, virusul scaneaza dupa I.P.-uri de calculatoare vulnerabile, iar atunci cand gaseste pe unul sare pe respectivul I.P.", a explicat specialistul in securitate cibernetica, la Pro TV.

Aceasta vulnerabilitate a Windows-ului e veche de mai multi ani si a fost descoperita chiar de NSA (National Security Agency din SUA). Intre timp, Microsoft a rezolvat problema, insa multe computere nu au fost actualizate de proprietarii lor, de aceea sunt in continuare vulnerabile.

Este si cazul unui numar mare de institutii publice din Romania.

"Pot sa va zic ca aproximativ 7% din sisteme inca ruleaza Windows XP, care nu mai este actualizat din 2014 si este mort, este un sistem de operare terminat.

Procesul de actualizare este foarte foarte consumator de timp si resurse, asa ca majoritatea institutiilor prefera sa amane pe cat posibil actualizarile si sa ia masuri sau... sa mearga la noroc", a declarat specialistul BitDefender.

Catalin Cosoi, seful echipei de investigatii din Bitdefender, crede ca este abia inceputul unei serii de atacuri informatice, WannaCry fiind una dintre cele mai importante amenintari ale urmatoarelor 12 luni.

"Amploarea fenomenului WannaCry poate fi redusa rapid, daca Microsoft decide sa impinga in mod fortat o actualizare catre toti utilizatorii care nu folosesc cea mai recenta versiune a sistemului de operare Windows. Aceasta masura a mai fost luata anterior, iar anvergura amenintarii WannaCry ar justifica-o din nou, intr-o maniera controlata si coordonata, cu sprijinul autoritatilor si companiilor din domeniul securitatii cibernetice", a declarat acesta.

Pana acum, specialistii de la BitDefender au reusit sa identifice 3 adrese la care se contorizeaza incasarile in bitcoin ale sumelor cerute de hackeri pentru deblocarea calculatoarelor infectate, dar mai e mult pana la identificarea celor care au lansat atacul informatic.

Citeste mai multe despre:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#atac informatic wannacry Romania institutii , #atac cibernetic