Putin acuza spionajul american de atacul cibernetic mondial, Casa Alba sustine ca totul e sub control

Luni, 15 Mai 2017, ora 23:11
5134 citiri
Putin acuza spionajul american de atacul cibernetic mondial, Casa Alba sustine ca totul e sub control
Foto: Ziare.com

Presedintele rus Vladimir Putin a acuzat serviciile americane de informatii de infectarea cu virusul WannaCry care s-a raspandit in intreaga lume, in timp ce atacul cibernetic parea ca s-a temperat in Europa.

Liderul de Kremlin a citat luni, la Beijing, declaratii ale unui director Microsoft, care a criticat Guvernul american pentru ca "stocheaza" arme cibernetice.

Putin a respins totodata orice legatura a acestui atac cibernetic mondial cu Rusia.

"Microsoft a spus-o direct: sursa initiala a virusului sunt agentiile americane de securitate. Rusia nu are absolut nimic a face cu asta", a declarat el.

Acest atac a afectat Ministerul rus de Interne, furnizorul de servicii de telefonie mobila MegaFon, grupul financiar detinut de stat Sberbank si alte ministere si companii de stat - ceea ce face din Rusia una dintre cele mai grav afectate tari de atac, potrivit Kaspersky Lab, o companie in domeniul securitatii cibernetice cu sediul la Moscova.

"N-au existat pagube semnificative in privinta institutiilor noastre - fie ca e vorba de banci, sanatate ori altceva", a spus Putin.

"Insa este ingrijorator in general (...). Duhuri scapate din lampa, asa, mai ales daca au fost create de servicii secrete, ii pot afecta inclusiv pe autorii si creatorii lor", a avertizat el.

Citeste toate stirile pe tema atacului cibernetic din ultimele zile

In schimb, Tom Bossert, un consilier pe probleme de securitate interna al presedintelui american Donald Trump, afirma ca atacul cibernetic mondial, "pentru moment, il avem sub control" in Statele Unite, relateaza The Associated Press.

Bossert a declarat pentru emisiunea ABC "Good Morning America" ca acest malware este o "amenintare extrem de grava", care ar putea sa inspire atacuri la indigo.

Insa solutia in domeniul securitatii publicata de Microsoft in martie ar trebui sa fie suficienta sa apere retelele americane ale celor care o instaleaza.

Avocatul Microsoft a criticat serviciile americane de informatii din caiza ca "stocheaza" coduri care ii pot ajuta pe hackeri.

Experti in domeniul securitatii cibernetice apreciaza ca hackerii din spatele acestui ultim atac au folosit o vulnerabilitate dezvaluita in documente guvernamentale americane divulgate online.

Bossert le-a replicat ca "infractorii" sunt vinovati si nu Guvernul american.

El a subliniat ca Statele Unite nu au exclus ipoteza implicarii unui guvern strain, in pofida faptului ca solicitarea de rascumparari sugereaza ca ar fi vorba despre o rete infractionala.

Pe de alta parte, un numar de operatori de infrastructuri considerate critice a fost afectat de virusul de tip ransomware, insa activitatea nu le-a fost afectata semnificativ, a declarat luni un oficial de la Departamentul pentru Securitate Interna pentru Reuters.

In cadrul Guvernului federal american nu exista victime ale atacului cibernetic pana la acest moment, a mai precizat acest oficial.

Potrivit unor date, peste 1,3 milioane de sisteme informatice sunt vulnerabile la infectarea cu WannaCry, care a paralizat spitale, a perturbat retele de transport si a imobilizat afaceri, potrivit unor analisti in cibernetica.

Pana in prezent se stie ca peste 200.000 de computere, in 150 de tari, au fost infectate in primul val al atacului cibernetic cu WannaCry, un ransomware, potrivit Europol.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Putin SUA atac cibernetic, #Casa Alba atac cibernetic, #atac cibernetic mondial, #atac cibernetic WannaCry , #atac cibernetic