Numarul abonatilor la televiziunea prin satelit a scazut pentru prima data in Romania

Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 16:331421 citiri
Numarul abonatilor la televiziunea prin satelit a scazut pentru prima data in Romania
Foto: ArhivaFoto.ro

Numarul total de abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale a scazut in prima jumatate a anului 2010 cu aproape 100.000, pana la 5,73 milioane abonati.

Potrivit datelor preliminare colectate de Autoritatea de Reglementare in Comunicatii (ANCOM) de la furnizorii de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, rata de penetrare la nivel de gospodarii a ajuns, in 30 iunie 2010, la 78,3%.

Este pentru prima data cand, atat rata de penetrare pentru serviciile de tip DTH, cat si rata de penetrare pentru serviciile de retransmisie prin intermediul retelelor de cablu se afla in scadere.

"Numarul total de abonati din Romania la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale prin intermediul platformelor DTH a scazut in prima jumatate a anului 2010 la 2,26 milioane abonati, de la 2,33 milioane la sfarsitul anului 2009, fiind pentru prima data de la introducerea acestei tehnologii in Romania cand se inregistreaza o astfel de scadere", a declarat presedintele ANCOM Catalin Marinescu.

La jumatatea anului 2010, peste 2,6 milioane de abonati receptionau programele audiovizuale in format digital, dintre care 0,35 milioane erau abonati ai retelelor digitale de cablu (in crestere cu peste 10% fata de sfarsitul anului 2009).

O crestere importanta, de aproximativ 17 ori, s-a inregistrat in cazul numarului de abonati prin intermediul tehnologiei IPTV, insa ponderea acestora in totalul numarului de abonati ramane in continuare la o valoare redusa, de doar 0,2%.

Presedintele ANCOM a declarat ca Autoritatea urmeaza sa defineasca o serie de parametri de calitate ce vor fi inclusi in contractele incheiate cu utilizatorii finali si in conditiile generale de furnizare a serviciului de programe media audiovizuale, dupa caz, in vederea protejarii intereselor acestora in relatia cu furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului.

A.T.