Noura al-Matrooshi, prima femeie astronaut din Emiratele Arabe Unite, selectata din peste 4.000 de candidati VIDEO

Luni, 12 Aprilie 2021, ora 11:29
2102 citiri
Noura al-Matrooshi, prima femeie astronaut din Emiratele Arabe Unite, selectata din peste 4.000 de candidati VIDEO
Noura al-Matrooshi este prima femeie astronaut din Emiratele Arabe Unite

Emiratele Arabe Unite (EAU) au anuntat in acest weekend includerea a doi noi astronauti in ambitiosul program spatial al tarii, printre acestia figurand "prima femeie astronaut de origine araba", relateaza DPA.

Vicepresedintele EAU si emirul Dubaiului, seicul Mohammed bin Rashid, a anuntat ca femeia astronaut este Noura al-Matrooshi, detinatoare a unei licente in inginerie mecanica.

"Anuntam prima femeie astronaut de origine araba printre cei doi noi astronauti selectati din peste 4.000 de candidati pentru a fi instruiti la NASA pentru viitoarele misiuni de explorare spatiala", a scris Mohammed bin Rashid pe Twitter.

Al doilea astronaut este Mohammed al-Mulla. Cei doi vor urma un program de instruire la Centrul Spatial Johnson al NASA din Houston, Statele Unite.

In 2019, Hazzaa al-Mansoori a devenit primul astronaut al EAU. El a petrecut o saptamana la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS).

EAU a dezvaluit deja un ambitios program spatial, care include constructia unei baze pentru o colonie umana pe Marte pana in anul 2117.

In februarie, sonda spatiala Hope a EAU a intrat pe orbita "Planetei Rosii", reusita care a facut din tara din Golf primul stat arab care a lansat cu succes o misiune interplanetara.

Sonda spatiala Hope - sau Al-Amal, in araba -, fara echipaj uman, a fost lansata din Japonia in iulie.

Potrivit misiunii, sonda va ramane pe orbita planetei Marte pe durata unui an martian - 687 de zile terestre - timp in care va capta imagini si va studia atmosfera planetei si schimbarea anotimpurilor. Datele obtinute vor fi impartasite comunitatii stiintifice internationale.

Prin succesul misiunii, EAU este a cincea tara din lume care ajunge la "Planeta Rosie".

Anul acesta se implinesc 50 de ani de la crearea acestei tari bogate in petrol, un stat federal compus din sapte emirate.

EAU dispune deja de noua sateliti in stare de functionare pe orbita terestra si doreste sa lanseze alti opt sateliti in anii care vor urma.

Oficialii din EAU intentioneaza totodata sa creeze "un oras stiintific" in desertul aflat la periferia orasului Dubai, pentru a simula conditiile de pe Marte si a dezvolta tehnologia necesara colonizarii acestei planete.

De asemenea, acestia au in vedere mai multe proiecte ce vizeaza mineritul si turismul spatial. Reprezentantii EAU au semnat un protocol cu Virgin Galactic, o companie a miliardarului britanic Richard Branson specializata in turism spatial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#Noura al Matrooshi, #femeie astronaut, #NASA , #stiri it-c