Multimilionarul cunoscut ca "Mark Zuckerberg al Rusiei": conflicte cu Kremlinul, o existenta nomada si obsesia pentru "Matrix"

Duminica, 20 Martie 2016, ora 18:10
6412 citiri
Multimilionarul cunoscut ca "Mark Zuckerberg al Rusiei": conflicte cu Kremlinul, o existenta nomada si obsesia pentru "Matrix"
Foto: Twitter/durov

Pavel Durov este CEO-ul Telegram, o aplicatie de mesagerie mobila care foloseste un sistem puternic de criptare. Durov a construit Telegram dupa ce a parasit Rusia cu o avere de 260 de milioane de dolari, stransa de pe urma infiintarii retelei sociale VKontakte.

Cunoscut ca "Mark Zuckerberg al Rusiei", Durov a fost fortat insa sa renunte la compania care l-a facut bogat. Demonstrand ca succesul VKontakte nu a fost unul intamplator, noua sa aplicatie are in prezent 100 de milioane de utilizatori, scrie Business Insider.

In varsta de 32 de ani, Durov a avut parte de cateva experiente intense de-a lungul vietii. Duce in prezent o existenta nomada si se distinge intre alti antreprenori din domeniul tehnologiei printr-un stil personal unic.

Durov s-a nascut in Rusia, pe 10 octombrie 1984. A invatat programare la scoala, demonstrandu-si abilitatile intr-un mod inedit: folosea ecranele de intampinare de pe reteaua scolii pentru a adresa mesaje mai putin prietenoase unui profesor pe care nu il placea.

A fost apropiat de fratele sau mai mare, Nikolai Durov, care avea, de asemenea, cunostinte de programare.

Dupa ce a terminat Facultatea de Filologie din cadrul Universitatii de Stat din Sankt Petersburg, a inceput sa lucreze la VKontakte impreuna cu fratele sau, cu un fost coleg, al carui tata a asigurat cea mai mare parte a capitalului initial, si cu un prieten al acestuia, potrivit Bloomberg.

Reteaua a devenit foarte de populara si a ajuns sa aiba peste 350 de milioane de utilizatori.

Site-ul s-a dovedit extrem de profitabil pentru Durov. Averea sa este estimata la aproximativ 260 de milioane de dolari.

Sediul VKontakte a fost stabilit la etajele cinci si sase ale Cladirii Singer, un edificiu din centrul Sankt Petersburgului.

In 2012, Durov, care se imbraca doar in negru, precum personajul Neo din "Matrix", si cativa dintre angajatii sai au atras atentia presei internationale dupa ce au aruncat avioane facute din bancnote de 5.000 de ruble (160 de dolari) multimii din fata ferestrei biroului sau.

Frictiuni cu regimul de la Kremlin

VKontakte a fost folosita ca platforma pentru organizarea de evenimente in scopul sprijinirii activistului politic Aleksei Navalnii, un critic al lui Putin.

In 2012, autoritatile ruse i-au cerut sa inchida mai multe grupuri create de protestatari pe VKontakte. Ca raspuns, Durov a postat poza unui caine imbracat cu un hanorac, care scotea limba la camera.

Durov sustine ca in aceeasi noapte a fost vizitat in apartamentul sau de un grup de barbati inarmati, cu uniforme de camuflaj.

A inceput sa piarda treptat controlul asupra VKontakte in favoarea unor investitori cu legaturi la Kremlin.

In 2013, a fost acuzat ca se afla la volanul unui automobil Mercedes care a lovit un politist in Moscova. Durov a negat acuzatiile.

In continuare, a ignorat cererile de a se prezenta la o sectie de politie pentru interogatoriu, iar politia a organizat un raid la sediul VKontakte. Insa Durov nu se afla acolo: parasise tara cu cateva zile inainte.

Cu un pas inainte

Fratii Durov aveau un plan de rezerva. Au infiintat in secret o companie in Buffalo, New York, si au adus in SUA cativa angajati fideli de la VKontakte.

Proiectul secret era Telegram, o aplicatie de mesagerie care face foarte dificila spionarea utilizatorilor de catre guverne.

Durov cheltuieste lunar 1 milion de dolari din banii lui pentru a sustine Telegram, care nu genereaza inca nici un venit.

Telegram, aplicatia preferata a Statului Islamic

Aplicatia a devenit anul trecut metoda preferata de Statul Islamic pentru a transmite stiri si pentru a posta videoclipuri cu victorii militare sau cu predici, potrivit Reuters. Gruparea terorista a folosit Telegram inclusiv pentru a revendica atacurile de la Paris si bombardarea avionului rusesc deasupra Egiptului. De atunci, conducerea Telegram a luat masuri pentru a inchide canalele folosite de ISIL.

Intre timp, Durov calatoreste in jurul lumii impreuna cu patru angajati si foloseste serviciile Airbnb pentru a se caza in diferite orase.

In februarie, a dat o petrecere uriasa in Barcelona pentru a sarbatori atingerea pragului de 100 de milioane de utilizatori activi lunari.

Twitter/durov

In Rusia, Pavel Durov este considerat un fel de erou national de catre militantii pentru dreptul la viata privata.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Pavel Durov Rusia, #Mark Zuckerberg Rusia , #retele sociale