Mobile 2014: Cum sa alegi un smartphone ieftin si bun - sfatul specialistului (Video)

Miercuri, 05 Martie 2014, ora 07:33
17266 citiri
Mobile 2014: Cum sa alegi un smartphone ieftin si bun - sfatul specialistului (Video)

Piata de telefoane mobile din Romania se afla in continua crestere, fiind sustinuta de oferta tot mai diversificata de smartphone-uri, indiferent ca vorbim de categoria low-end sau de categoria high-end.

In oricare dintre cele doua optiuni, utilizatorul roman cauta in primul rand sa fie cat mai conectat cu tehnologia.

Lucia Ciuca, director de marketing la eMAG, a precizat ca in top 3 cele mai importante caracteristici luate in calcul la achizitia unui smartphone sunt camera foto, dimensiunea ecranului si memoria, intrucat utilizatorii cauta in special dispozitive pe care sa le poata folosi similar PC-urilor.

Un alt criteriu important il reprezinta posibilitatea de a utiliza un singur telefon cu doua cartele SIM pentru cei care folosesc un numar de serviciu si unul personal, ori pentru clientii mai multor operatori de telefonie mobila.

Si telefoanele mobile bazate pe Android, unul dintre cele mai populare sisteme de operare la nivel mondial, sunt preferate de consumatorii romani datorita accesului la aplicatii gratuite.

"Daca in urma cu doi ani, utilizatorii se orientau spre telefoane care sa le asigure o calitate buna a convorbirii, o tastare usoara a SMS-urilor (cele mai cautate fiind dispozitivele cu tastatura fizica) si posibilitatea de a utiliza telefonul pentru a asculta muzica, acum accentul s-a mutat catre ceea ce era considerat specific clasei business de telefoane", a spus Lucia Ciuca, pentru Ziare.com.

Experienta multimedia, ce include atat posibilitatea de a accesa Internetul la o viteza superioara, cat si posibilitatea de a citi emailuri si a viziona filme direct pe ecranul smartphone-ului - a trecut pe primul loc.

Nu in ultimul rand, un criteriu important in alegerea unui telefon mobil este reprezentat de capacitatea tehnica a acestora de a rula jocuri.

Mobile 2014: Cum isi aleg romanii un smartphone si ce buget au

Cum sa alegi un smartphone ieftin si bun

Ziare.com a incercat sa afle care sunt cele mai importante criterii de care ar trebui sa tina seama un roman care vrea sa isi cumpere un smartphone ieftin (sub 1.000 lei).

Dan Dumitrescu, manager general Oktal.ro: Inainte de toate, ar trebui sa isi seteze asteptarile de la smartphone-ul pe care si-l doreste. In general, in bugetul de 1.000 de lei, nu poti sa le ai pe toate, asa ca sunt neglijate anumite caracteristici. Spre exemplu, exista telefoane mobile inteligente care au o camera de 8 megapixeli, dar display-ul lor este mai slab. Sau exista smartphone-uri rapide in jocuri, dar cu o camera foto mediocra, care nu va face poze atat de reusite pe cat si-ar dori utilizatorul.

Totul tine de ceea ce isi doreste utilizatorul de la telefonul sau mobil. Dimensiunea poate conta in situatia in care utilizatorul vrea un telefon pe care sa urmareasca mai degraba clipuri video sau sa se joace decat sa vorbeasca sau sa foloseasca retele de socializare. La fel si in cazul camerei foto: la ora actuala gasim pe piata smartphone-uri cu o camera mai performanta decat multe aparate foto profesioniste.

In ceea ce priveste sistemul de operare, sunt utilizatori care nu ar renunta la cel pe care il folosesc in favoarea altuia, desi reprezinta o certitudine faptul ca exista diferente intre acestea.

Mihai Patrascu, CEO evoMag.ro: Ar trebui sa caute un telefon cu un display cu o rezolutie cat mai buna si cu o memorie interna cat mai mare. De asemenea, ar trebui sa ia in calcul performantele procesorului. Acestea sunt cele trei cele mai importante lucruri de care trebuie sa se intereseze.

In afara de acestea, atentie sporita ar trebui sa acorde camerei foto/video si bateriei. De regula sunt apreciate smartphone-urile care au doua camere si care permit filmarea FHD. Autonomia bateriei a crescut in ultima perioada, odata cu aparitia modelelor mai noi, mai mari, care permit includerea unor baterii mai mari, dar si datorita procesorului care este optimizat si din punct de vedere al consumului de energie.

Sistemul de operare care are cea mai mare raspandire este Android, urmat de iOS, si Windows Phone. Cele mai multe aplicatii in momentul de fata sunt dezvoltate pentru Android. De asemenea, sunt foarte multe dezvoltate si pentru iOS. Vine tare din urma dezvoltarea de aplicatii pentru telefoanele care au sistem de operare Windows.

Cei care vor sa cumpere un smartphone ar trebui sa se gandeasca si la rezistenta telefonului.

Ecranul din ce in ce mai mare al acestor smartphone-uri le fac sa fie mai fragile si mai putin rezistente la socuri in comparatie cu telefoanele clasice. Asa ca ar trebui sa caute terminale care au ecranele protejate impotriva avariilor sau zgarieturilor.

Un sfat general ar fi sa-si ia un telefon in deplin acord cu nevoile lor. De multe ori, in goana dupa performanta si cat mai multe functii, se pierde esentialul, iar toate aceste specificatii cu care este dotat telefonul ajung sa nu fie folosite.

Idei de smartphone-uri sub 1.000 lei

Nokia Lumia 520

Sistem de operare: Windows Phone 8

Dimensiuni: 64 x 119,9 x 9,9 mm

Procesor: Snapdragon S4 Dual Core 1GHz

Memorie interna: 8 GB

Dimensiune ecran: 4 inchi, rezolutie 480 x 800 pixeli

Camera foto: 5 MP

Autonomie: 360 ore

Pret: 550 lei

Samsung Galaxy S3 Mini

Sistem de operare: Android v4.1 (Jellybean)

Dimensiuni: 63 x 121,6 x 9,9 mm

Procesor: Cortex-A9 Dual Core 1 GHz

Memorie interna: 8 GB

Dimensiune ecran: 4 inchi

Camera foto: 5 MP

Autonomie: 450 ore

Pret: 840 lei

Allview A5 Quad, dual SIM

Sistem de operare: Android v4.2 (Jelly Bean Plus)

Dimensiuni: 68,1 x 129 x 10,9 mm

Procesor: Cortex A7 Quad Core

Memorie interna: 4 GB

Dimensiune ecran: 4,3 inchi

Camera foto: 5 MP

Autonomie: 212 ore

Pret: 550 lei

Sony Xperia E Dual Sim

Sistem de operare: Android v4.0 (Ice Cream Sandwich)

Dimensiuni: 61,8 x 113,5 x 11,0 mm

Procesor: Qualcomm MSM8210 1,2 GHZ

Memorie interna: 4 GB

Dimensiune ecran: 3,5 inchi

Camera foto: 3,2 MP

Autonomie: 530 ore

Pret: 500 lei

LG Optimus L5 E610

Sistem de operare: Android v4.0 (Ice Cream Sandwich)

Dimensiuni: 66,5 x 118,3 x 88 mm

Procesor: Cortex A5 800 MHz

Memorie interna: 2 GB

Dimensiune ecran: 4 inchi

Camera foto: 5 MP

Autonomie: 600 ore

Pret: 530 lei

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#smartphoneuri ieftine, #telefoane ieftine, #oferte telefoane ieftine, #smarptohne ieftin , #smartphone