Mai mult de jumatate dintre romani nu isi actualizeaza constant softurile. Iata ce risca

Miercuri, 24 Mai 2017, ora 20:454527 citiri
Mai mult de jumatate dintre romani nu isi actualizeaza constant softurile. Iata ce risca
Foto: Facebook/Bitdefender

Mai mult de jumatate dintre romani (51%) nu foloseste cele mai noi versiuni de programe sau sisteme de operare pe propriile dispozitive, arata un studiu realizat la comanda Bitdefender, publicat miercuri.

Conform cercetarii, dintre cei 51% dintre respondenti care nu isi actualizeaza constant softurile de pe terminalele folosite, 35% spun ca principalul motiv este ca nu gasesc timp sa faca acest lucru, iar 25% ca nu stiu cum sa faca un update sau nu stiu exact cand sistemul de operare si programele primesc actualizari din partea producatorilor.

Datele Bitdefender releva, totodata, ca 20% dintre cei chestionati nu considera utile actualizarile si nu inteleg clar beneficiile acestora, iar 5% mentioneaza inclusiv teama de a nu bloca complet dispozitivul sau de a-l incetini dupa trecerea la noile versiuni.

O alta parte dintre romani spun ca nu au nevoie de update-uri si prefera sa foloseasca softurile asa cum sunt.

Studiul de specialitate scoate in evidenta un lucru si mai grav, si anume ca doi din zece romani nu au actualizat vreodata sistemul de operare si programele folosite, avand pe dispozitive aceleasi softuri din momentul cumpararii, inclusiv Windows XP, sistem de operare pentru care producatorul a incetat sa mai dezvolte actualizari de securitate de circa doi ani.

WanaCrypt0r: Dupa atacul cibernetic, Microsoft isi schimba politica si ofera gratuit solutii de securitate

In acest context, specialistii Bitdefender atrag atentia asupra faptului ca atacatorii pot sa exploateze vulnerabilitati deja cunoscute si remediate ulterior de catre producatorii respectivului software si pot tinti victime care inca folosesc varianta neactualizata a respectivelor programe, asa cum s-a intamplat recent in cazurile WannaCry si Adylkuzz.

Studiul iSense Solutions a fost realizat la comanda Bitdefender in Romania, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Germania, Franta si Australia, la finalul anului 2016, pe un esantion reprezentativ de 2.037 de respondenti.

Marja de eroare pentru studiul realizat pe respondentii din Romania este de +/-5%, la un nivel de incredere de 95%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Comentarii