Londra: Atacul cibernetic mondial WannaCry a fost lansat din Coreea de Nord

Vineri, 16 Iunie 2017, ora 19:26
4788 citiri
Londra: Atacul cibernetic mondial WannaCry a fost lansat din Coreea de Nord
Foto: Arhiva Pixabay

Oficiali britanici din domeniul securitatii sustin ca la originea atacului informatic care a dus luna trecuta la blocarea partiala a NHS (sistemul national de sanatate britanic) si a altor institutii de pe plan mondial s-au aflat hackeri nord-coreeni.

Surse din sfera securitatii au declarat pentru BBC ca Centrul national britanic pentru securitatea informatica (NCSC), care a condus o ancheta internationala lansata in urma respectivului atac, considera ca in spatele acestuia s-a aflat o grupare cunoscuta sub numele Lazarus, care ar mai fi vizat si compania Sony Pictures, in 2014, intr-un moment in care casa de filme se pregatea sa lanseze pelicula "The Interview", o satira despre conducerea nord-coreeana. Filmul a fost lansat in cele din urma cu intarziere si discretie.

Se crede ca aceeasi grupare de piraterie informatica ar fi incercat sa sustraga si bani din banci, prin intermediul "virusului de rascumparare" (ransomware) WannaCry care a blocat in mai sisteme informatice din intreaga lume, cerand efectuarea unor plati in schimbul deblocarii, atac care a afectat in mod deosebit NHS din Marea Britanie.

Atacul cibernetic global: Recompense s-au platit, banii nu au fost inca retrasi de hackeri

Oficialii NCSC au ajuns la concluzia ca WannaCry nu a vizat in mod special Marea Britanie sau NHS si este posibil sa fi fost o tentativa ratata de sustragere de fonduri, avand in vedere ca pana acum hackerii nu par sa fi intrat in posesia unor bani din "recompensele" cerute.

Desi gruparea Lazarus isi are sediul in Coreea de Nord, rolul exact al conducerii de la Phenian in comandarea atacului este mai putin clar.

Si agentia americana de securitate NSA a facut recent legatura intre respectivul atac si Coreea de Nord, dar probabil in urma unei anchete mai putin aprofundate decat cea lansata de NCSC, in parte pentru ca SUA nu au fost la fel de afectate de incident.

WannaCry: Coreea de Nord ar fi responsabila de atacul cibernetic global - experti IT

Hackerii nord-coreeni au mai fost asociati cu atacuri cu motivatie financiara, cum a fost atacul din primavara lui 2016, cand prin sistemul de transfer international SWIFT pirati informatici au reusit sa vireze 81 milioane de dolari dintr-un cont detinut de Banca Centrala din Bangladesh la filiala din New York a Bancii Centrale americane (Federal Reserve System - Fed).

Hackerii au inundat atunci Fed din New York cu zeci de cereri de transfer si au incercat sa deturneze suplimentar 850 de milioane de dolari, dar filiala newyorkeza a blocat alte tranzactii. Banii au fost transferati intr-un cont in Filipine si apoi urma lor s-a pierdut, o parte dintre ei fiind spalati prin intermediul unor cazinouri.

Gruparea Lazarus a mai fost asociata si cu alte atacuri de tip "ransomware", inclusiv unul care a vizat un lant de supermarketuri sud-coreean, iar o serie de analisti afirma ca sunt semne ca in ultimele luni Coreea de Nord este interesata de metode de plata in bitcoin.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#atac cibernetic mai vinovat, #Wanna Cry virus Coreea Nord, #WannaCry Lazarus Coreea Nord , #atac cibernetic