Hackerii au usa deschisa pentru a ataca: Sute de mii de dispozitive, in pericol din cauza unei vulnerabilitati

Miercuri, 17 Februarie 2016, ora 12:48
4652 citiri
Hackerii au usa deschisa pentru a ataca: Sute de mii de dispozitive, in pericol din cauza unei vulnerabilitati
Foto: Arhiva Ziare.com

O echipa de experti in securitate cibernetica a descoperit o vulnerabilitate grava care ar putea afecta sute de mii de dispozitive, aplicatii si servicii.

Cu toate acestea, momentan nu se cunoaste gravitatea situatiei, arata BBC.

"Multi oameni incearca in acest moment sa-si dea seama daca e vorba despre o catastrofa sau e doar o furtuna intr-un pahar cu apa", a mentionat profesorul Alan Woodward, expert in securitatea cibernetica de la University of Surrey.

Chestiunea a ajuns la inginerii de la Google, care au colaborat cu firma producatoare de programe software Red Hat. Ei au gasit o solutie la aceasta problema. Urmatorul pas este ca producatorii de dispozitive electronice sa o implementeze la produsele lor.

Utilizatorii de Android din Romania, tinta preferata a hackerilor

Unde se gaseste vulnerabilitatea

Specialistii Google au explicat, intr-o postare pe blogul oficial, ca e vorba de o vulnerabilitate descoperita intr-un cod foarte popular, care poate fi exploatata de hackeri pentru a prelua controlul unor dispozitive precum calculatoare, routere de Internet sau alte echipamente ce se conecteaza la Internet.

Codul e inclus si in asa-numitele "caramizi de fundatie" ale world wide web - limbaje de programare precum PHP si Python.

De asemenea, afectate sunt si sistemele ce se activeaza atunci cand accesam unele site-uri si mailurile.

"Adevarul este ca exista riscul ca o mare parte din serviciile de pe Internet sa fie atacate de hackeri prin intermediul acestei vulnerabilitati", arata expertul in securitate Kenneth White.

Indragostiti, atentie la hackeri! Cum ne protejam de atacuri in preajma Valentine's Day

Biblioteca cu coduri

Vulnerabilitatea se gaseste in glibc - o biblioteca digitala de coduri open-source care e folosita de multe dispozitive conectate la Internet. Una dintre functii este cautarea de domenii web ("domain look-up", in engleza).

Dar cum functioneaza aceasta?

Atunci cand un dispozitiv vrea sa se conecteze la un anumit domeniu, sa spunem BBC.com, acesta cauta intr-o biblioteca digitala - cum este si glibc - pentru a gasi adresa IP corespunzatoare care ii permite sa acceseze site-ul sau serviciul dorit de utilizator.

Vulnerabilitatea din glibc este greu de exploatat de hackeri, dar nu imposibil, tocmai de aceea nu se stie adevarata amploare a atacurilor.

glibc este una dintre cele mai populare biblioteci ce contin coduri software, insa nu e singura. De exemplu, Google a transmis ca dispozitivele Android, sistemul sau de operare, nu consulta glibc, ci alta biblioteca.

De asemenea, nici calculatoarele care folosesc Windows sau OS X nu sunt afectate, insa adevaratul pericol este la routere si la electrocasnicele care se conecteaza la Internet.

Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#dispozitive pericol hackeri, #dispozitive Internet hackeri, #vulnerabilitate hackeri, #hackeri pericol atac , #software