Cum te păcălesc infractorii să te conectezi la rețele Wi-Fi false. Metoda folosită masiv în marile centre urbane

Marti, 23 Noiembrie 2021, ora 22:24
5380 citiri
Cum te păcălesc infractorii să te conectezi la rețele Wi-Fi false. Metoda folosită masiv în marile centre urbane
Unul dintre motivele pentru care cei mai mulți călători evită să se conecteze la internet în roaming este ca generează costuri suplimentare la factura de la mobil FOTO Pexels.com

Sărbătorile de iarnă sunt prilej de concedii, vacanţe alături de cei dragi, ceea ce inseamnă că vei folosi, în momente cheie, reţelele Wi-Fi pe care le găseşti sau care îţi sunt puse la dispoziţie.

Fie pentru poza perfectă pe care ai făcut-o în aeroport sau într-un loc superb și vrei să o urci rapid pe reţelele sociale, fie pentru că trebuie să trimiţi urgent un mesaj sau ai nevoie de hartă pentru că nu știi exact unde te afli.

Aşa încât, următorul pas este să nu selectezi rapid o rețea Wi-Fi care sa te scape de stres. Totuși, conectarea la o rețea de internet nesecurizată nu este deloc inofensivă și poate duce la pierderea parolelor sau a datelor de pe dispozitivele tale sau, mai rău, la efectuarea de plăţi online în locul tău, hoţii cibernetici operând inclusiv când nu umbli cu telefonul mobil sau cu tableta.

O simplă actualizare a unei aplicaţii din telefon poate reprezenta accesul infractorilor online in tot ceea ce deții pe dispozitiv şi tu nici să nu bănuiești sau să vezi.

De cele mai multe ori, acest tip de infracțiuni se realizează cu ajutorul unor dispozitive speciale, care pot costa de la câteva sute de euro până la câteva mii de euro, plasate la o anumită distanță de victimă sau spaţiul public, tranzitat de oameni, şi nu pot fi detectate.

Unul dintre motivele pentru care cei mai mulți călători evită să se conecteze la internet în roaming este ca generează costuri suplimentare la factura de la mobil, așa că cei mai multi turişti aleg să se conecteze frecvent la rețele Wi-Fi pe care le gasesc rapid la dispozitie si pe care le consideră inofensive.

Specialiştii în securitate cibernetică au detaliat, într-o scurtă analiză pentru BCR, care sunt zonele cu vulnerabităţi în care este indicat să fii atent când vine vorba de wireless și care sunt măsurile de precauție pe care le poți lua:

Aeroporturile au proceduri stricte în materie de securitate fizică, însă în cazul rețelelor de internet există loc pentru îmbunătățirile securității informatice

Numeroase experimente sociale făcute de experți în securitate IT arată că pasagerii s-ar conecta la orice rețea care promite internet gratuit în aeroport și ar accepta integral termenii și condițiile solicitate de furnizorul serviciului.

Cei mai mulți cad în capcana rețelelor denumite „Free Airport Wi-Fi” sau similar și conectează telefoane, tablete sau chiar laptopuri la rețele nesecurizate. Odată conectate, atacatorii pot colecta cu ușurință toate parolele de la toate conturile de pe dispozitivul conectat.

Hotelurile oferă la recepție date referitoare la rețeaua de internet: user name și parolă

Nu te conecta înainte să fii sigur că ai informațiile corecte. Uneori, turiștii omit să mai ceară detalii legate de serviciile de internet și caută rețele pe cont propriu, direct de pe telefon, în speranța că nu sunt parolate.

Însă există riscul să fiți păcăliți de atacatori. De exemplu, dacă te cazezi la hotel Central, numele rețelei hotelului poate fi „Hotel Central Wi-Fi”, în timp ce un infractor v-ar putea păcăli cu o rețea denumită „FREE Hotel Central Wi-Fi”. Semnalează recepționerilor astfel de tentative de înșelăciune.

Transportul în comun și Wi-Fi-ul, poate cea mai periculoasă combinaţie

Tentația de a te conecta la Wi-Fi în gară sau în stația de autobuz te poate expune mai mult decât riscului furtului de date. Protejează-ți telefonul mobil cu o parolă complexă. Astfel vei bloca accesul la fotografiile personale, agenda telefonică sau mesajele text și vei fi mai protejat în cazul în care cineva îți sustrage sau îți găsește smartphone-ul, tableta sau laptop-ul în astfel de locuri.

Este primul pas pentru a evita invadarea vieții private de către un străin. În plus, îți poți proteja telefonul mobil cu o aplicație anti-furt, care poate localiza, bloca și șterge conținutul de pe telefon.

Cafenelele, barurile, restaurantele permit acces gratuit la internet, fiind locurile ideale unde turiștii își accesează conturile de pe rețele sociale

Atacatorii pot crea rețele clonă și intercepta traficul clienților cafenelei, aflând datele lor bancare. Așa că evită să folosești servicii bancare online sau să faci cumpărături online cât timp ești conectat la o rețea publică de Wi-Fi.

O altă soluție ar fi folosirea unui unei soluții de plăți online adaptată, cum e Bitdefender Safepay. De asemenea, verifică dacă link-ul paginii pe care o accesezi începe cu https://.

În plus, vezi dacă apare desenul unui lacăt în câmpul unde tastați link-ul, el indică accesul securizat. Iar în cazul terminalelor mobile, este recomandată instalarea unei soluții de tip VPN ce are ca scop criptarea traficului și face dificilă interceptarea acestuia de către atacatori.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#WiFi, #wireless, #infractori cibernetici, #telefon mobil, #tableta, #VPN, #roaming , #atac cibernetic