Fara roaming in UE: Anuntul venit de la Bruxelles

Marti, 30 Iunie 2015, ora 12:33
8049 citiri
Fara roaming in UE: Anuntul venit de la Bruxelles
Foto: Ziare.com (Arhiva)

Uniunea Europeana a ajuns, marti, la un acord preliminar privind eliminarea peste doi ani a tarifelor de roaming in interiorul celor 28 de state membre.

"Conform acordului, se va renunta la suprataxarea roamingului in UE din 15 iunie 2017", a anuntat Letonia, tara care detine presedintia Uniunii Europene in acest moment.

In controversata problema a neutralitatii Internetului, UE intentioneaza sa solicite operatorilor de telecomunicatii sa ofere acces egal tuturor utilizatorilor, iar blocarea va fi permisa doar pentru contracararea atacurilor cibernetice sau in timpul perioadelor de supraincarcare a retelelor.

"Este un acord crucial, care conduce pana la urma la eliminarea tarifelor de roaming. In prezent, aceste tarife ii determina pe utilizatori sa-si inchida telefoanele mobile cand calatoresc in strainatate. Daca ei nu s-ar mai speria de facturi, si-ar utiliza dispozitivele mai des cand ar calatori, creand mai multe oportunitati companiilor de telecomunicatii sa ofere servicii consumatorilor din regiune", a apreciat comisarul european pentru Economia si Societatea Digitala, Guenther Oettinger.

Fara tarife de roaming incepand din 2017?

In mai, Comisia Europeana a renuntat la planurile sale vizand eliminarea tarifelor de roaming incepand din 2016, in urma obiectiilor venite de la companiile de telecomunicatii si de la mai multe mici state membre. Insa un nou compromis a devenit necesar dupa protestele organizatiilor pentru protectia consumatorilor si ale Parlamentului European.

Recent, comisarul european Oettinger a avertizat ca UE trebuie sa-si consolideze piata de telecomunicatii, punand in evidenta faptul ca in Europa exista 280 de companii in acest domeniu, comparativ cu doar patru in SUA.

"Pentru a deveni mai competitive si a-si consolida retelele, mult mai multe companii vor fuziona in urmatorii ani. Aceasta ar trebui sa permita industriei europene de telecomunicatii sa joace un rol mai mare pe scena globala", a apreciat Gunther Oettinger.

ChatGPT a fost dat în judecată, de o asociaţie de protecţie a vieţii private: "Nici chiar editorul său, OpenAI, nu îl poate opri"
ChatGPT a fost dat în judecată, de o asociaţie de protecţie a vieţii private: "Nici chiar editorul său, OpenAI, nu îl poate opri"
Asociaţia vieneză de protecţie a vieţii private NOYB a anunţat luni că a intentat un proces în Austria împotriva programului de inteligenţă artificială generativă, deoarece "ChatGPT...
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Miliardarul american Elon Musk a sosit duminică, 28 aprilie, la Beijing, într-o vizită neanunţată, unde va discuta cu autoritățile chineze unele aspecte legate de domeniul înaltei...
#acord preliminar roaming UE, #fara roaming UE, #eliminare roaming UE, #eliminare tarife roaming , #telecomunicatii