Experti IT spun ca este in curs un si mai mare atac cibernetic: Computerele platesc mii de dolari fara stirea utilizatorilor

Miercuri, 17 Mai 2017, ora 16:13
7632 citiri
Experti IT spun ca este in curs un si mai mare atac cibernetic: Computerele platesc mii de dolari fara stirea utilizatorilor
Foto: Arhiva Pixabay

Un nou atac cibernetic de mare amploare afecteaza sute de mii de computere din intreaga lume, au declarat miercuri pentru AFP experti in securitate cibernetica.

Dupa atacul ransomware WannaCry reperat vinerea trecuta, "cercetatorii de la compania de securitate informatica Proofpoint au descoperit un nou atac legat de WannaCry, numit Adylkuzz. Acesta utilizeaza intr-un mod mai discret si in scopuri diferite instrumentele de piratare recent dezvaluite de catre NSA (Agentia de Securitate Nationala din Statele Unite) si vulnerabilitatea de acum corectata a Microsoft", a explicat cercetatorul Nicolas Godier, expert in securitate cibernetica la Proofpoint.

"Nu se cunoaste inca amploarea (pagubelor), dar sute de mii de calculatoare" ar fi putut fi infectate, a declarat pentru AFP Robert Holmes, unul dintre vicepresedintii Proofpoint, care da asigurari ca atacul este "de anvergura mult mai mare" decat WannaCry.

Este vizata moneda Monero

Concret, acest tip de program malware este introdus in calculatoare vulnerabile gratie aceleiasi vulnerabilitati in Windows utilizate de WannaCry, detectata de NSA.

Malware-ul creeaza, in mod invizibil, unitati ale unei monede nedetectabile, numita Monero, comparabila cu Bitcoin. Datele care permit utilizarea acestor castiguri sunt extrase si trimise la adrese criptate.

"Desi mai silentios si fara a necesita interfata cu utilizatorul, atacul Adylkuzz este mai profitabil pentru infractorii cibernetici. Acest atac cibernetic ii transforma pe utilizatorii infectati in participanti la finantarea agresorilor lor", explica Godier.

Compania declara ca a reperat computere care au platit astfel echivalentul catorva mii de dolari fara stirea utilizatorilor lor. Potrivit lui Robert Holmes, au mai existat atacuri de acest tip, cu software care creeaza moneda criptografica, dar niciodata de aceasta amploare.

Atac lansat inca din aprilie?

Lentoarea in functionarea computerului este unul din "simptomele" vizibile ale acestui nou atac, ce ar fi putut fi lansat inca din 2 mai sau chiar din 24 aprilie si este in curs de desfasurare, precizeaza Proofpoint intr-o nota de blog.

WannaCry a afectat peste 300.000 de calculatoare din 150 de tari, potrivit lui Tom Bossert, consilierul pentru securitate interna al presedintelui SUA Donald Trump.

Hackerii au exploatat o falie de securitate existenta in cel mai des utilizat sistem de operare din lume: Microsoft Windows.

Gigantul software a publicat inca din luna martie 2017 o actualizare de securitate pentru rezolvarea vulnerabilitatii exploatate de acest ransomware pentru raspandire, cunoscuta sub numele de MS17-010, insa numeroase sisteme care nu au rulat acest update nu au fost actualizate si au devenit pasibile de a fi infectate.

WannaCry: Dupa atacul cibernetic, Microsoft isi schimba politica si ofera gratuit solutii de securitate

Asaltul cibernetic a constat in infiltrarea de programe malitioase care au criptat si blocat accesul la continut pana cand utilizatorii au fost dispusi sa plateasca intre 300 si 600 de dolari in moneda virtuala bitcoin pentru a le fi redat controlul asupra fisierelor.

Propagarea acestui atac a fost limitata de un cercetator britanic in domeniul securitatii cibernetice care a gasit un asa-numit intrerupator pentru dezactivare.

Citeste si:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#nou atac cibernetic, #nou atac calculatoare miercuri, #nou atac informatic 17 mai , #atac cibernetic