Exista riscul unui atac cibernetic major impotriva Romaniei? Raspunsul directorului SIE

Joi, 17 Martie 2016, ora 13:23
3199 citiri
Exista riscul unui atac cibernetic major impotriva Romaniei? Raspunsul directorului SIE
Foto: Facebook/Mihai Razvan Ungureanu

Directorul Serviciului de Informatii Externe (SIE), Mihai-Razvan Ungureanu, a declarat joi ca probabilitatea unui "atac cibernetic catastrofic" la adresa Romaniei ramane redusa, insa a subliniat ca dependenta de tehnologie expune societatea la atacuri cibernetice de amploare redusa sau moderata.

"Desi astazi probabilitatea unui atac cibernetic catastrofic la adresa Romaniei ramane redusa, dependenta in crestere a societatii noastre de tehnologie, interdependentele sistemice pentru diferitele sectoare ale infrastructurii critice creeaza aceleasi vulnerabilitati pentru toate statele dezvoltate in acest domeniu, ele expun intreaga societate la atacuri cibernetice de amploare redusa sau moderata, dar care sunt derulate cu frecventa mare, ale caror costuri cumulative pot insa afecta sever interesele de securitate nationala, fie ca vorbim despre protejarea institutiilor publice, fie ca vorbim despre competitivitatea actorilor economici si privati autohtoni pe piata globala", a afirmat Ungureanu, la o dezbatere pe acest subiect.

Mihai-Razvan Ungureanu a subliniat ca Internetul a devenit indispensabil in cotidian, iar progresul tehnologiei informatiei a transformat permanent societatea.

"Dependenta de tehnologie, ca orice dependenta, este perceputa de actorii ostili drept o vulnerabilitate a societatilor dezvoltate, ce poate fi lesne exploatata in absenta constientizarii de catre indivizi a riscurilor existente in mediul digital", a explicat Ungureanu.

El a sustinut ca actuala dinamica a spatiului cibernetic, atat in termenii inovatiei tehnologice, cat si de diversitate geografica a furnizorilor de echipamente, nu permite inlaturarea amenintarii cibernetice, ci doar gestionarea acestuia prin responsabilizarea tuturor actorilor sociali cu privire la formele diferite pe care le pot lua atacurile cibernetice, actualizarea permanenta a instrumentelor de aparare prin instalarea unor aplicatii puternice menite sa impiedice accesarea neautorizata a echipamentelor de la distanta, prin vigilenta sporita in privinta furnizorilor de servicii in echipamente.

Seful SIE a precizat ca la nivel global au crescut frecventa, amploarea, complexitatea si gravitatea atacurilor de tip cibernetic, concomitent cu diversificarea tintelor acestora.

Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
#SIE atac cibernetic Romania, #atac cibernetic Romania, #atacuri cibernetice Romania , #hacker