Estonia, "tara Internetului" - poate fi un model?

Sambata, 31 Iulie 2021, ora 22:024879 citiri
Estonia, "tara Internetului" - poate fi un model?
Foto: BBC

Estonia, unul dintre cele mai mici state europene, pare sa reprezinte un model pentru modul in care o tara poate folosi tehnologia in secolul XXI.

Cu o populatie de numai 1,29 de milioane de locuitori, aceasta este tara de origine a serviciului Skype. Insa adeziunea Estoniei la tehnologie merge mult dincolo de aplicatiile pentru iPhone-uri create de tineri antreprenori, manifestandu-se in insusi modul in care statul functioneaza si in care locuitorii isi desfasoara activitatea, scrie Wall Street Journal.

Presedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, ales in functie in 2006, este un militant infocat pentru tehnologie, el invatand programarea la varsta de 13 ani.

Dezastru sau minune? Cum ne-a influentat tehnologia viata

Sedintele de guvern se desfasoara electronic in Estonia din anul 2000. Din 2005, cetatenii au posibilitatea de a vota pe Internet. Cu ocazia alegerilor parlamentare din 2011, 24,3% dintre voturi au fost exprimate in aceasta forma.

Plata taxelor se realizeaza complet electronic din 2000, rapoartele scolare si alte tipuri de informatii despre elevi pot fi accesate online din 2002, iar registrul funciar exista din 2005 doar in acest format. Dosarele medicale sunt disponibile pe Internet din 2008, iar retetele din 2010. In Estonia, poti chiar sa iti inregistrezi copilul electronic. Ca urmare a acestor lucruri, functionarii publici reprezinta doar 1,9% din populatia Estoniei.

Tehnologii uimitoare din filmele SF, care au devenit realitate (Galerie foto)

Estonienii au acces la Internet wireless gratuit, iar elevii fac cursuri de programare in scoala generala.

Pe fondul scandalului de spionaj informatic avandu-i in centru pe Edward Snowden si scopul programelor de monitorizare derulate de guvernul american, este impresionant nivelul ridicat al increderii populatiei in guvernul estonian.

In inima revolutiei tehnologice din Estonia sta cartea de identitate electonica care ofera acces la toate serviciile oferite de guvern. Statul furnizeaza infrastructura pentru sistem, insa autentificarea se realizeaza independent.

Top tehnologii noi care vor schimba lumea

De ce se incred estonienii in guvern

Cum reuseste o tara care a fost anexata in 1940 la Uniunea Sovietica sa aiba atat de multa incredere in propriul guvern?

"Elementul crucial este psihologia de a fi fost oprimat. Ai tendinta de a scapa de tot ce ai avut inainte si esti dispus intr-o masura mai mare sa adopti mai devreme anumite tendinte.

Foarte putini estonieni au considerat valoroasa mentinerea traditiilor sistemului sovietic", explica presedintele Ilves.

Ilves spera ca modelul Estoniei va fi urmat si de alte tari europene. El prezideaza grupul format in cadrul Uniunii Europene pentru dezvoltarea tehnologiei cloud computing, care permite stocarea de date online, si insista pentru dezvoltarea unui astfel de sistem in afara controlului SUA.

De asemenea, presedintele spera sa convinga tarile sa adopte un program care prevede crearea unei "ambasade virtuale", prin care datele nationale pot fi stocate pe servere din afara teritoriul tarii careia ii apartin, invocand pagubele produse in timpul accidentului nuclear de la Fukushima.

Poate fi adoptat modelul estonian la scara larga? Dificil de spus, avand in vedere faptul ca tara prezinta anumite particularitati care au favorizat dezvoltarea la acest nivel a aplicarii tehnologiei in viata de zi cu zi, precum populatia restransa si absenta unui sistem mostenit.

De altfel, Lituania si Letonia, tari cu care Estonia imparte o mare parte din istorie, sunt departe de acest model.

In plus, toate acestea nu se oglindesc in performantele economice ale tarii. In 2012, produsul intern brut pe cap de locuitor a fost de doar 68% din media europeana. Mai mult, din 2004, Estonia pierde 5% din populatie ca urmare a emigrarii.