Este timpul sa inchizi calculatorul?

Duminica, 31 August 2014, ora 12:17
7489 citiri
Este timpul sa inchizi calculatorul?

Urmaresti neincetat postarile de pe Facebook si Twitter, iti verifici e-mail-ul cu rigurozitate, dormi cu smartphone-ul sau tableta aproape? Este posibil sa ai nevoie de o "detoxificare digitala".

Utilizarea in exces a acestor expresii ale tehnologiei moderne lasa urme ingrijoratoare asupra mintii si corpului, arata studiile.

Dependenta de Internet este acum recunoscuta ca afectiune clinica. Atunci cand utilizatorii impatimiti ai Internetului sunt off-line, ei experimenteaza simptome similare celor specifice in cazul toxicomanilor, conform unui studiu din 2013 realizat de Universitatea Swansea si Universitatea din Milano, noteaza BBC.

Intr-o lume conectata, ideea de "detoxificare digitala" este din ce in ce mai frecventa. Desi cel mai facil pare sa folosesti butonul de oprire, exista cazuri in care pur si simplu lipseste vointa de lua o pauza macar de o zi sau doua de la ecranul luminos. Aceste cazuri nu sunt putine, iar numeroase companii profita din plin de dependenta digitala.

De exemplu, un weekend departe de tehnologia moderna intr-un peisaj pastoral, dintr-o zona deluroasa din Tara Galilor, costa aproximativ 300 de dolari, suma in care sunt incluse cazarea, mancarea si activitatile specifice. Orice gadget ramane la intrare.

Pentru buzunarele largi, exista programe similare la o statiune de lux in Maldive, contra sumei de aproape 1.500 de dolari pentru doua nopti, unde clientii dorm sub un acoperis de stuf.

De asemenea, cei care opteaza pentru oferta unui centru de sanatate din Filipine, in schimbul a aproximativ 2.000 de dolari pentru sase nopti, beneficiaza si de tratamente pentru eliminarea oricarei urme de radiatii din organism.

Poti renunta temporar la tehnologie chiar si in spatiul urban.

Pentru aproximativ 200 de dolari pe noapte la centre din orase ca Pittsburgh sau Dublin, clientii isi lasa telefoanele la receptie si primesc in schimb sedinte de masaj, un set pentru plantarea copacilor sau jocuri precum sah si carti de joc, pentru a se putea relaxa ca in era de dinainte de smartphone.

Pe cont propriu

Forbes aminteste insa ca oricine poate face o astfel de "cura" si ofera cateva sfaturi utile:

- Alege un moment in care sa iti permiti sa renunti la telefon si Internet cel putin 24 de ore. Weekendul sau concediul reprezinta o perioada foarte buna pentru un astfel de demers. De asemenea, anunta-i cu privire la intentiile tale pe cei care ar putea fi ingrijorati daca nu te vor putea contacta in perioada respectiva.

- Planuieste activitati cat mai agreabile pentru a petrece timpul astfel castigat: poti gati, te poti plimba, poti petrece mai mult timp cu prietenii si familia, poti explora orasul in care locuiesti sau poti incerca ceva nou.

- Reintoarcerea in lumea digitala poate parea coplesitoare la inceput, in conditiile in care ai de recuperat multa informatie, de raspuns la multiple solicitari. Insa utilizeaza perspectiva pe care ai dobandit-o. Stabileste ce anume este urgent, ce este important si ce nici macar nu trebuie facut. Poti incerca chiar sa-ti verifici mai rar e-mail-ul.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#detoxificare digitala, #efecte tehnologie , #tehnologie