El Pais: Europa e amenintata de un razboi cibernetic din "curtea sa din spate", Ucraina

Marti, 18 Iulie 2017, ora 08:31
2415 citiri
El Pais: Europa e amenintata de un razboi cibernetic din "curtea sa din spate", Ucraina
Foto: Arhiva Pixabay

Tandemul franco-german se concentreaza pe dezvoltarea unui nou avion de vanatoare, iar Spania, pe achizitionarea de 60 de aparate americane de tip F-35 care costa 120 de milioane de euro pe unitate, insa principala amenintare la adresa europenilor e razboiul cibernetic si nu poate fi combatuta cu avioane, scrie El Pais, care noteaza ca, in urma cu 20 de ani, acest scenariu al razboiului cibernetic parea de domeniul SF.

Publicatia spaniola aminteste ca, in urma cu 10 ani, Estonia a fost victima primului atac cibernetic, iar in prezent atacuri cibernetice de anvergura mondiala au loc trimestrial. Si, totusi, razboiul cibernetic nu este decat la inceput, avertizeaza El Pais.

Europa risca sa se tranforme in primul camp de lupta cibernetica regional, insa reprezentanti din domeniul securitatii nu elaboreaza mijloace de aparare adecvate - si de aici si succesul atacurilor - si nici nu-si informeaza cetatenii despre acest pericol.

Dovada ca pericolul este foarte mare o reprezinta in prezent Ucraina unde, de patru ani, hackeri sustinuti de puteri de stat - Occidentul da vina pe Rusia - provoaca deconectarea retelei electrice, sisteaza accesul la Internet sau blocheaza pagini oficiale si retele de telefonie.

Atacuri mondiale recente cu virusul WannaCry si Petya sunt vazute drept teste inaintea unei ofensive la scara mare impotriva Occidentului.

Analistii de la Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence, apropiat NATO, se intreaba intr-un studiu recent daca Rusia pregateste atacuri cibernetice impotriva unor infrastructuri critice.

Grupuri ruse de spionaj cibernetic, precum Fancy Bear si Cozy Bear, au inregistrat "succese" rasunatoare.

In 2015, Franta a dat vina pe unul dintre aceste grupuri de atacul asupra postului TV5, a carui emisie a fost intrerupta doua zile la rand, in timp ce pe site-ul sau piratat era afisat steagul gruparii teroriste Statul Islamic.

Recent, presedintele francez Emmanuel Macron a acuzat Moscova de atacuri cibernetice asupra campaniei sale electorale.

Sunt exemple, ca multe altele, NATO inregistreaza 500 de atacuri pe luna, ca amenintarea creste si are ca obiectiv politic evident slabirea adversarului.

Ucraina a inregistrat o alta premiera, dupa ce a pierdut 20% din tunurile D-30 Howitzer, distruse in bombardamente efectuate de rebeli prorusi din estul tarii.

Nimeni nu intelegea cum anume erau localizate. Descoperirea a provocat stupoare: hackeri rusi au introdus un malware denumit Agentul X intr-o aplicatie dezvoltata de o oficialitate ucraineana pentru a controla aceste tunuri. Datorita Agentului X, rusii localizau tunurile in momentul in care cineva deschidea aplicatia.

Riscul ca atacurile cibernetice din Ucraina sa treaca frontierele catre est este mare si doua informatii difuzate recent il prezic. Kievul si-a reiterat intentia de a adera la NATO, o idee vazuta de Rusia drept o agresiune la adresa sa. Si, totodata, Alianta Nord-Atlantica a anuntat ca aliatii vor activa articolul 5 al tratatului - apararea reciproca - daca unul dintre aliati sufera un atac cibernetic.

Totodata, serviciile secrete germane au citat spionajul cibernetic drept una dintre principalele amenintari pentru Germania si identifica drept potentiali agresori in acest domeniu tari precum Rusia, China si Turcia.

In plus, autoritatile germane se tem de eventuale atacuri cibernetice in timpul alegerilor federale din septembrie, asa cum s-a intamplat in Franta sau in SUA. In fine, Estonia tocmai a luat o masura originala de aparare, aminteste El Pais. Pentru a-si proteja datele oficiale, Estonia va pastra la Luxemburg o copie de siguranta: o "ambasada de date", asa cum a fost denumita aceasta initiativa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Europa razboi cibernetic, #hackeri rusi, #atacuri cibernetice Germania , #atac cibernetic