Cum functioneaza aplicatia clujenilor ce identifica stirile false, care ar fi unica in lume Interviu

Joi, 09 Martie 2017, ora 06:41
13886 citiri
Cum functioneaza aplicatia clujenilor ce identifica stirile false, care ar fi unica in lume Interviu
Foto: TrustServista

O echipa din Cluj a creat o aplicatie care identifica stirile false, unica in lume, potrivit celor care au creat-o.

Platforma, numita TrustServista, analizeaza nivelul de incredere al unei stiri, folosindu-se de unii algortimi de filtrare, analiza, sortare si grupare, dar in final factorul uman conteaza cel mai mult.

Ziare.com a stat de vorba cu echipa care a dezvoltat aplicatia - start-up-ul Zetta Cloud - pentru a vedea de ce este unica in lume.

Cine se afla in spatele proiectului? Cum v-ati hotarat sa faceti o unealta care sa analizeze nivelul de incredere in stirile online?

TrustServista (www.trustservista.com) este realizata de startup-ul clujean Zetta Cloud (www.zettacloud.ro), infiintat in 2013 si specializat in tehnologii de inteligenta artificiala si analiza inteligenta de date. Tot Zetta Cloud este compania care a lansat in premiera pe piata media din Romania in 2013 aplicatia Stirili, un agregator de stiri inteligent care invata automat preferintele utilizatorilor si le livreaza doar stiri de interes, o aplicatie inca unica in Romania.

Ideea care sta la baza TrustServista a venit in anul 2015, pe fondul proliferarii propagandei media din zonele de conflict (Siria), inainte de explozia fenomenului "fake news" dupa alegerile prezidentiale din SUA de anul trecut. Intamplator, Google deschisese o linie de finantare pentru companii media si ne-am hotarat sa aplicam cu ideea noastra.

Cum ati obtinut finantarea pentru acest proiect si ce ne puteti spune despre implicarea Google si participarea la Innovators Race 50?

Google a alocat peste 150 de milioane de euro pentru finantarea institutiilor media din Europa, prin programul Digital News Innovation (DNI). Zetta Cloud a fost printre primele companii care au castigat finantare prin Google DNI, pentru realizarea prototipului TrustServista. Acum programul este la a 3-a runda de finantare, va continua pana la epuizarea fondurilor si speram sa accesam o noua finantare in luna aprilie, o suma semnificativ mai mare ca cea obtinuta anul trecut.

InnovatorsRace50 este un concurs de prestigiu pentru startup-uri din domeniul IT, organizat de gigantul Capgemini. Zetta Cloud este singura companie romaneasca a carei inscriere a fost acceptata la acest concurs si avem sperante ca ne vom califica in urmatoarea runda de selectie, intre cele 50 de companii care se vor lupta sa ajunga in finala. Miza acestei competitii nu este doar premiul financiar de 50.000 de euro, ci vizibilitatea globala pe care o ofera.

Care e stadiul actual de dezvoltare al proiectului? Cand va fi lansat la scara larga? De ce doar engleza petru versiunea de testatre? Cand va aparea si versiunea pentru stirile in romana?

TrustServista este acum in faza "alpha", adica un prototip functional care este deja folosit de un numar limitat de utilizatori. In urmatoarele 2 luni urmeaza sa lansam varianta care va putea fi achizitionata sub forma unei subscriptii (abonament - n.red.) si va fi disponibila publicului larg.

Deocamdata, TrustServista functioneaza doar pentru stiri in limba engleza, in principal din motive de internationalizare a aplicatiei, dar si datorita faptului ca algoritmii de procesare naturala de limbaj pe care ii folosim functioneaza cel mai bine pentru limba engleza.

Fiecare articol procesat de TrustServista este vectorizat sub forma unor cuvinte cheie, este analizat pentru determinarea sentimentului, a factorului de subiectivitate, a distribuirii cuvintelor care se refera la persoane, institutii, locatii. Pentru faza de prototip alegerea exclusiva a limbii engleza ne-a facilitat o lansarea mai rapida a produsului si un impact in piata mai mare.

Pana la finalul anului, insa, vom adauga si alte limbi, de la germana, franceza, spaniola, araba, inclusiv romana.

Cum functioneaza mai exact axeasta unealta? Ce algoritmi si tehnologii foloseste? Totul e automat sau intervine cumva factorul uman in stabilirea nivelului de incredere in stiri?

Factorul uman este evident cel hotarator in a lua decizia daca o stire este demna de incredere sau nu. Nu lucram cu concepte de genul "adevarat" sau "fals", ci cu conceptul de "trustworthiness", adica "demn de incredere", tocmai pentru a ajuta utilizatorii sa traga singuri concluziile, nefiind nici stiintific si nici etic ca un algoritm sa ia aceasta decizie in locul lor.

Ce face insa TrustServista este automatizarea eficienta a multor actiuni umane care tin de investigatia jurnalistica: colectarea de date masive, indexarea lor, procesarea automata a continutului articolelor, extragerea de cuvinte cheie, generarea automata de sumar, generarea de sentiment, factor de obiectivitate, adica tot ceea ce tine de domeniul numit procesare naturala de limbaj.

Cea mai importanta functie a aplicatiei este gasirea "pacientului zero", adica a sursei prezumtive a informatiei dintr-un articol, care influenteaza semnificativ daca un articol este demn de incredere sau nu. Modul in care gasim pacientul zero este prin descoperirea de legaturi intre articole, gasirea de similaritati intre acestea si crearea unui grafic care contine toate articolele care scriu despre acelasi subiect.

De exemplu, stirile internationale folosesc multe informatii de pe Twitter sau citand agentii de stiri consacrate, altele fac referiri la surse anonime sau bloguri obscure. Acest gen de relatii sunt descoperite si expuse de TrustServista.

Scorul de incredere al fiecarei stiri se bazeaza pe toate informatiile procesate in platforma, de la "pacientul zero", la faptul daca un articol are autor, la factorul de obiectivitate pe care il generam automat si alti factori. Urmeaza ca pana la finalul anului sa adaugam algoritmi mai inteligenti, bazati pe invatarea automata, care vor putea sa se calibreze singuri aproape in timp real, in functie de modul in care stirile false vor evolua la randul lor.

Ce trebuie sa faca concret utilizatorul pentru a verifica o stire ca sa vada daca e de incredere sau nu?

Cel mai simplu mod de verificare al unei stiri este introducerea URL-ului pagini web a articolului. Daca stirea a fost deja procesata de TrustServista, aceasta va primi un scor de incredere, iar toate informatiile folosite pentru generarea acestui scor vor fi disponibile in aplicatie, pentru a fi investigate in continuare.

Cum vedeti dvs intoxicarea cu stiri false si viralizarea unor neadevaruri in mediul online din ultima vreme?

Viralizarea asa-ziselor stiri false tine in principal de modul in care acestea sunt scrise. Fac aproape intotdeauna apel la sentimentele puternice ale cititorului, manie, ura, frustrare, revolta etc, de aceea se si viralizeaza atat de usor. Aceasta tehnica este specifica click-bait-ului, pentru a genera click-uri sau share-uri multe. Sunt si tehnici mai subtile, ce tin de propaganda politica sau militara.

La fel ca si problema spammingului pe email, viralizarea stirilor false se poate combate folosind unelte software, insa trebuie ca si canalele de distributie (Facebook, de exemplu) sa isi doreasca acest lucru. Pana acum Facebook nu a aratat ca ia aceasta problema in serios, si chiar recent in Germania initiativa Facebook de contracarare a stirilor false din timpul viitoarei campanii electorale a fost refuzata de marii publisheri ca fiind neserioasa si incorecta.

Ce sfaturi aveti pentru cititorii nostri pentru ca sa nu fie manipulati prin stiri tendentioase sau false?

Cea mai importanta regula este sa se alimenteze cu stiri din cat mai multe surse, chiar daca unele surse le displac sau sunt pe alte pozitii ideologice. Limitatarea lecturii doar la sursele care iti confirma parerile personale despre anumite lucruri te izoleaza de fapt intr-o bula (echo chamber, sau camera de ecou, cum este numita de literatura de specialitate). Manipularea este omniprezenta in media, ia diferite forme, mai evidente sau mai subtile, si nu exista in Romania o publicatie care sa nu manipuleze, intentionat sau nu.

Pana la urma cu cat un cititor are acces la un spectru mai larg de informatie, cu atat va putea singur decide ce e adevarat sau nu.

Evident, cand avem de a face cu prea multa informatie (in Romania avem peste 500 de publicatii online), este nevoie de ajutor, adica folosirea de unelte software care sa automatizeze din activitatile de lecturare a articolelor online.

Acesta pare a fi un fenomen global... Cum il putem opri? Cum educam oamenii sa fie mult mai atenti la ce citesc, dau like ori share?

Educatia oamenilor este o chestiune secundara. Eforturile de "digital media literacy" au rolul lor, dar nu pot combate cu succces un fenomen global. Problema principala este la distribuitorii de continut si la cei care fac venituri de pe baza viralizarii stirilor false. Adica retelele sociale.

Pana nu se vor implementa algoritmi eficienti care limiteaza viralizarea unor materiale care nu au de a face cu jurnalismul de calitate, acest fenomen se va extinde si va distruge pana la urma industria de jurnalism.

Nici realizarea de liste negre nu e o solutie, pentru ca nu este scalabila, nu are impact global, nu este sustenabila si pana la urma este o abordare subiectiva, de multe ori cu tinta politica. Doar o abordare stiintifica, automatizata, bazata pe algoritmi va avea un succes real in aceasta problema. Dovada sta in modul in care este combatut spammingul pe email, un domeniu din care ne-am inspirat si noi in realizarea TrustServista.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#aplicatie romani stri false, #aplicatie stiri false cluj, #aplicatie stiri false , #aplicatii