Cum alegi un prelungitor electric dacă îți dorești siguranță?

Advertorial
Luni, 23 August 2021, ora 16:45
8148 citiri
Cum alegi un prelungitor electric dacă îți dorești siguranță?
prelungitor electric FOTO: Envato.com

Știai că utilizarea unui prelungitor de calitate te poate ajuta să economisești energie și să îți protejezi dispozitivele de supratensiuni electrice dacă este utilizat în mod corect? Prelungitoarele de calitate economisesc energie prin prevenirea utilizării nedorite.

Spre exemplu, dispozitivele cu cipuri de memorie sau moduri de repaus – cum ar fi un laptop/computer, sistemul de jocuri sau un Smart TV – pot continua să consume energie chiar și atunci când sunt conectate, dar nu sunt utilizate. Și atunci, necesitatea unui prelungitor de calitate își spune cuvântul. Dar, oare cum faci selecția potrivită când sunt atâtea variante și modele care arată la fel?

Preocupările obișnuite în domeniul energiei pot include găsirea celui mai ieftin furnizor de energie, prețurile comerciale la energie și modul de reducere a facturii. Nu transforma alegerea unei prize sau a unui prelungitor într-o altă preocupare.

Selectarea unui prelungitor potrivit poate fi complicată dacă nu ești familiarizat cu opțiunile și varietatea pe care le găsești pe piață. Așa că, am întocmit un ghid practic cu instrucțiuni clare pe baza cărora să alegi cel mai bun prelungitor care să te scutească de consum în plus de energie electrică. Ești gata să vezi cum să îți alegi următorul prelungitor?

Înainte de a trece la pașii prin care se face selecția acelui prelungitor potrivit nevoilor tale de consum, trebuie menționat faptul că alegerea trebuie făcută și în baza promisiunii de protecție la supratensiuni. Cel mai important aspect pe care trebuie să îl ofere orice sursă conductoare de electricitate este siguranța în utilizare!

Cum să alegi un prelungitor potrivit nevoilor tale?

1. Alege să cumperi un prelungitor în funcție de numărul de poziții necesare

Cel mai sigur ar fi să cumperi un prelungitor în funcție de câte dispozitive vrei să conectezi în punctul în care plasezi prelungitorul. Alege un prelungitor de calitate și dispui de mufe mai spațioase decât cele standard, care oferă spațiul necesar pentru a utiliza mufele transformatorului fără a bloca prizele adiacente.

Ca număr de posturi disponibile, alegerea unui prelungitor ar fi bine să dispună de cel puțin 3. În acest fel, acel prelungitor va arăta estetic plăcut și dispui în același timp de conectivitate variată. Cu toate acestea, dacă dorești să ai parte și mai multă conectivitate, pe Electric14.ro ai o varietate de modele de prelungitor de la 2 până la 6 posturi din care să alegi varianta potrivită nevoilor tale.

2. Alte aspecte al tipului de prelungitor pe care îl alegi sunt lungimea și configurația

Distanța de la priză la locul în care ai nevoie de prelungitor este la fel de importantă ca numărul de posturi disponibile. Așa că, înainte să cumperi un prelungitor calculează distanța de la priză și până în locul în care dorești să conectezi dispozitivele electrice.

În principiu, mult mai estetic ar fi ca prelungitorul să fie mascat printr-o plintă montată între parchet și perete, în așa fel încât prelungitorul să nu fie la vedere. Oricât de funcțional ar fi un prelungitor, nu este extrem de estetic cât să fie lăsat la vedere. Privitor la configurație, aceasta variază de la prizele standard, orientate spre față, orientate spre spate, orientate lateral și montate la capăt.

3. Alege prelungitorul în funcție de puterea de care ai nevoie pentru echipamentul electric

Când alegi ce tip de prelungitor să cumperi, este important să potrivești nivelul energiei electrice cu echipamentul pe care urmează să îl folosești și cu mediul în care te afli. Spre exemplu, un prelungitor folosit pentru dispozitive de mare consum, așa cum sunt cele din construcții diferă considerabil de cele utilizate în mod obișnuit pentru dispozitivele pentru birou.

4. Ia în considerare siguranța suplimentară atunci când alegi un prelungitor

Supraîncărcarea sistemului electric este un aspect foarte important atunci când ești în căutarea unui prelungitor pe care vrei să îl folosești în diferite feluri. Asigură-te că înainte să cumperi un prelungitor, te uiți la caracteristicile de siguranță de care dispune.

Carcasele din metal sunt practic indestructibile și sunt o caracteristică a multor prelungitoare. O altă caracteristică de siguranță include întrerupătoarele de 15 sau 20 de amperi care previn supraîncărcarea sistemului. Există, de asemenea, modele care sunt utilizate în jurul apei pentru a preveni șocurile; dacă echipamentul este scurtcircuitat, circuitul electric este deconectat instantaneu.

Dacă ai urmărit atent toți acești pași și ai decis ce fel de prelungitor este potrivit nevoilor tale, acum este util să trecem împreună și peste câteva sfaturi de utilizare al prelungitoarelor, pentru ca totul să decurgă așa cum trebuie în locuința ta. Siguranța este pilonul cel mai important atunci când vorbim despre electricitate!

Sfaturi pentru utilizarea unui prelungitor în siguranță

1. Când conectezi un prelungitor, asigură-te că folosești doar prize electrice cu împământare

Verifică în primă instanță dacă prizele sunt împământate corect. Iar dacă nu știi cum să faci acest lucru, cel mai sigur ar fi să chemi un electrician care să se uite cu atenție și să îți dea undă verde pentru folosirea prelungitorului în priza respectivă. În cazul în care conectezi un prelungitor la prize neîmpământate, riști ca dispozitivele să producă supratensiuni electrice!

2. Oricât de tentant ar fi, ține-te departe de baie când conectezi un prelungitor la o sursă de energie electrică!

Apa conduce electricitatea, creând un potențial pericol pentru siguranță, așa că ține prelungitorul departe de orice sursă potențială de apă! Cel mai sigur ar fi să conectezi prelungitorul la o priză aflată în proximitatea băii și să conectezi uscătorul sau orice alt dispozitiv de care ai nevoie la baie în afara camerei, tocmai pentru a rămâne în siguranță

3. Nu conecta un prelungitor într-un altul!

Ar putea fi tentant să faci un lanț de prelungitoare, însă nu este recomandat să folosești un prelungitor în acest fel, întrucât riști să suprasoliciți circuitul și poți pune în pericol siguranța întregii locuințe.

4. Înainte să folosești orice prelungitor, verifică-l!

Ca orice conductor electric, un prelungitor poate fi extrem de periculos pentru siguranța locuinței tale, dacă este cumpărat din surse îndoielnice. Încearcă să te limitezi la furnizori avizați de electrice și să nu te ghideze prețul în cumpărarea unui prelungitor de calitate. Nu folosi niciodată un prelungitor cu un cablu deteriorat sau care scârțâie când este conectat. Înlocuiți-l imediat.

Pe Electric14.ro ai parte de o varietate de produse când vine vorba de echipamente electrice de orice tip! Sperăm că ți-a fost util ghidul prin care să alegi un prelungitor pentru locuința ta și să iei sfaturile noastre în considerare oridecâteori folosești conductori de electricitate pentru a te ține în siguranță!

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#prelungitor, #prelungitor electric , #tehnologie